Dnes je Světový den zálohování dat

Zálohujete? Pokud ne, rozhodně nejste sami. Patříte mezi 30% uživatelů počítačů, kteří nikdy své digitální knihovny s rodinnými fotografiemi a dalšími daty nezálohovali. Možná jste dokonce v minulosti o svá data už přišli a říkali jste si, že rozhodně zálohovat budete.

Nejčastějšími pěti důvody, proč přicházíme a uložená data je jejich náhodné smazání, viry a malware, poškození počítače či jiného hardware, náhlý výpadek napájení a krádež zařízení. V posledních měsících se objevují viry, které vaše data zašifrují a pokud je chcete zpět, musíte zaplatit řádově stovky USD. Ani fotografie uložené ve vašem chytrém telefonu nejsou příliš v bezpečí. Mobilní telefon je křehké a pro zloděje velmi lákavé zařízení. Jeden z deseti počítačů je každý měsíc napaden počítačovým virem nebo jiným škodlivým softwarem. To všechno je jen několik ukazatelů, které zdůrazňují to, že naše digitální soubory je třeba chránit. Jediná účinná ochrana je jejich uložení mimo náš počítač a v ideálním případě pravidelné doplňování zálohy.

V zásadě máte dvě možnosti. Buď zálohovat na externí pevný disk, nebo do virtuálního datového prostoru, který nevidíte fyzicky a nemáte ho doma, tedy do tak zvaného cloudu. Obě řešení mají svá pro a proti. V prvním případě, kdy využijete externí disk, vám práci usnadní praktické programy, které dokáží rychle a jednoduše vyhledat změny, ke kterým ve vašem počítači od poslední zálohy došlo. Záloha potom předpokládá uložení pouze nových nebo upravených souborů. Výhody externích pevných disků spočívají především v tom, že svá data můžete mít k dispozici kdykoli, i když nejste připojeni k internetu. Disk jednoduše připojíte k počítači a máte je k dispozici. Například Toshiba dodává k některým řadám externích pevných disků automaticky program pro snadné zálohování a také nástroj, který vám z doma uloženého disku vytvoří v podstatě cloudové úložiště, ke kterému budete moci zabezpečeně přistupovat odkudkoli vy i lidé, kterým poskytnete přístupová práva.

Cloudové úložiště nabízí za dostupné peníze téměř neomezené kapacitní možnosti, které lze snadno rozšiřovat. Přistupovat k takto uloženým datům můžete kdykoli jste připojeni k internetu a tato varianta poskytuje téměř neomezené možnosti sdílení dat s jinými uživateli a na nejrůznějších zařízeních. Pokud se připojujete ke svým datům prostřednictvím mobilního telefonu, musíte mít na paměti svůj datový limit poskytnutý od mobilního operátora.

Ať tak či tak, zálohovat se rozhodně vyplatí a pokud se o svá data extrémně bojíte, využijte paralelně obě možnosti. Pokud zálohu nemáte, zapracujte na tom třeba ještě dnes, Však víte – pokud to odložíte, příště si možná vzpomenete, až když bude pozdě.

Canvio Premium silver_lifestyle_01 Canvio for Desktop_lifestyle_03 Canvio Premium_silver_beauty_04

svetovy_den_zalohovani_full