Deset nejlepších hororů, které vás budou bavit jako kniha i film

Milujete tajemno? Pak pro vás máme 10 + 10 tipů na ty nejlepší horory. Na své si přijdou fanoušci filmů i milovníci knih. Každý z vybraných hororů totiž má svou knižní předlohu. Pokud budete chtít sáhnout po ní, zkuste Knihobot.cz – všechny tituly tam sežene z druhé ruky za pár korun.   

Ve výběru nechybí psychologické horory ani pořádná duchařina. Jaké horory byste tedy neměli vynechat?

  1. V pasti

Knižní předloha: V pasti, Josh Malerman

Filmová verze: V pasti (2018), režie Susanne Bier

Tam venku něco je. Něco děsivého, co člověk nesmí spatřit. Stačí jediný pohled a podlehneš smrtelnému násilí. Nikdo netuší, co to je, ani odkud to přišlo. Aby se Malorie dostala do bezpečí, musí spolu s dětmi překonat pětadvacet kilometrů po proudu řeky v malé loďce – poslepu. Stačí jedno špatné rozhodnutí a všichni zemřou. Něco je sleduje. Je to člověk, zvíře nebo stvůra?

Prvotina Joshe Malermana nabízí čtenáři hrůzný, ale nesmírně poutavý příběh zborceného světa, který budete hltat do poslední stránky. Ve filmovém zpracování pak září Sandra Bullock.

2. To      

Knižní předloha: To, Stephen King

Filmová verze: To (2017), Andy Muschietti

Po zmizení Georgieho se jeho bratr Bill snaží zjistit, co se stalo. S pomocí své party zjišťuje, že zmizení je víc a že se všechny odehrály 27 roků po sobě. V městečku Derry, kde jako parta trávili dětství, už tehdy narazili na zlo. Dokážou se mu postavit i dnes? Děti začínají potkávat klauna Pennywise a jsou nucené postavit se svému strachu. Všechny stopy vedou do městské kanalizace… To patří k jednomu z nejznámějších a nejlepších románů krále hororů Stephena Kinga.

3. Živí mrtví    

Knižní předloha: Walking dead, Robert Kirkman

Filmová verze: Živí mrtví, (2010–2022), seriál

Co všechno se člověku musí přihodit, aby se z něj stala zrůda? Brian Blake se spolu s kamarády a dcerou snaží nalézt klidné místo ve světě, kde civilizace zanikla a po světě umí kráčet i mrtví. Původní komiksový román autor spolu se spisovatelem Jay Bonansingem přepracovali do trilogie. Své fanoušky si získala ale také velmi úspěšná seriálová verze.

4. Psycho         

Knižní předloha: Psycho, Robert Bloch

Filmová verze: Psycho (1960), Alfred Hitchcock

Dnes již klasický hororový thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka patří mezi nejlepší díla tohoto tvůrce. Film byl nominován na čtyři Oscary. Psycho vzniklo podle knihy Roberta Blocha, jeho příběh je ale inspirován skutečnými událostmi spojenými se schizofrenickým vrahem Edem Geinem, jenž páchal své činy ve Wisconsinu v padesátých letech minulého století.

5. Mlčení jehňátek   

Knižní předloha: Mlčení jehňátek, Thomas Harris

Filmová verze: Mlčení jehňátek (1991), Jonathan Demme

Mladá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Pachatel stahuje své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na „konzultaci“ za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu…

6. Čelisti

Knižní předloha: Čelisti, Peter Benchley

Filmová verze: Čelisti (1975), Steven Spielberg

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Městečko závislé na krátké turistické sezoně, ale nechce pláže zavřít. Za oběť tak padne šestiletý chlapec. Po dalším napadení před zraky turistů starosta povolává profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i ichtyolog Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí…

7. Exorcista      

Knižní předloha: Exorcista, William Peter Blatty

Filmová verze: Vymítač ďábla (1973), William Friedkin

Povinná četba milovníků hororu. Exorcista nebo též Vymítač ďábla patří bezesporu mezi největší hororové klasiky všech dob. William P. Blatty sepsal tento román v roce 1971 a příběh o ďáblem posedlé dívce Regan byl záhy také uveden na filmová plátna. Exorcista je vedle Stokerova Draculy považován za nejdramatičtější horor všech dob. Jeho knižní podoba je zajímavější především dalšími děsivými a zvrácenými situacemi, které se ve filmu nemohly objevit.  

8. Kruh 

Knižní předloha: Kruh, Kódži Suzuki

Filmová verze: Kruh (2002), Gore Verbinski

Existuje videokazeta. Toho, kdo ji shlédne čeká jediné – zazvonění telefonu s varováním, že za 7 dnů zemře. Reportérka Kellerová takové informaci odmítá uvěřit. Když se jednou z obětí stane její neteř, pustí se do vyšetřování. Získá pásku a udělá to jediné, jak může přijít celé věci na kloub. Pustí si pásku – a telefon skutečně vzápětí zazvoní. Zbývá ji sedm dní a nocí, aby s přítelem Noahem nalezla způsob, jak zachránit sebe i svého jediného syna.

9. Rosemary má děťátko   

Knižní předloha: Rosemary má děťátko, Ira Levin

Filmová verze: Rosemary má děťátko (1968), Roman Polanski

Slavný román balancující na pomezí psychologického příběhu a hororu. Odehrává se koncem šedesátých let dvacátého století v New Yorku. Novomanželé Rosemary a Guy se nastěhují do velkého bytu ve starém velkém domě s temnou pověstí. Seznámí se sousedy Castevetovovými, kteří se ale čím dál více vtírají do jejich života. Postupem času začne mít nastávající matka z řady náznaků a podivných náhod podezření, že jejich sousedé praktikují čarodějnictví a chtějí její dítě pro své temné obřady.

10. Osvícení

Knižní předloha: Osvícení, Stephen King

Filmová verze: Osvícení (1980), Stanley Kubrick

Režisér Kubrick podle Kingova románu vytvořil nejen klasické dílo moderního filmového hororu, ale také mistrovskou studii postupného psychického rozpadu lidské osobnosti. Sledujeme spisovatele Jacka, který se svou rodinnou tráví zimu v odlehlém horském hotelu, aby měl klid na svou tvorbu. Na své nejbližší ale začíná být neurvalý, nemůže se soustředit a objevují se u něj děsivé sny. Jeho syn Danny, díky své zvláštní schopnosti pochopí, že v hotelu Overlook žijí duchové a ti jeho otce začínají ovládat. Ostatně chlapec je v dlouhých hotelových chodbách sám potkává.

Další zfilmované horory, které stojí za to

Mlha – Stephen King

Parfém: příběh vraha – Patrick Süskind 

Valérie a týden divů – Vítězslav Nezval

Solaris – Stanisław Lem

Misery – Stephen King

Stepfordské paničky – Ira Levin

Spalovač mrtvol – Ladislav Fuks

Svědectví (seriál) – Stephen King

Tvář vody – Guillermo del Toro, Daniel Kraus

Carrie – Stephen King