Definitivní konec chalupářské sezony. Máme se bát zlodějů?

Mimořádně pěkný prodloužený „volební víkend“, zakončený oslavou samostatnosti Československa, bude pro chataře a chalupáře hezkou tečkou za letní sezonou. S tím je samozřejmě spojena celá řada povinností. Přestože přípravu na zazimování většina majitelů objektů nepodceňuje, na některé detaily – třeba v otázce zabezpečení – se velmi často zapomíná.
Podle statistik je navíc tento rok v počtu vloupání do chat a chalup o poznání horší, než ten předchozí. Pravdou však je, že často citovaný celorepublikový průměr je zavádějící – zatímco některé kraje jsou na tom mnohem hůř, v jiných je naopak poměrně klid. Aktualizovaná mapa, představující vývoj vloupání do chat a chalup v meziročním srovnání, vám napoví.

Neklidná Praha, Ostravsko a Karlovarsko

Zdaleka nejhorší situace je v otázce meziročního nárůstu v Karlovarském kraji. Tamní policisté vyjížděli letos k vyloupeným chatám nebo chalupám o 51 % častěji než loni. Na Karlovarsku navíc zloději začali řádit hned po skončení prázdnin. V září 2013 bylo vyloupeno o 36 % více chat nebo chalup než o rok dříve. Špatná je situace také v Praze. Zde bylo od začátku roku vyloupeno o třetinu více rekreačních objektů než loni. Podobnou hodnotu – 31 % – vykazuje také Moravskoslezský kraj.
Naopak mezi nejklidnější kraje patří Zlínský, zde celkový počet vloupání o 2 % klesl (nicméně září bylo v tomto kraji kritické – chat zde bylo vyloupeno o 44 % více než v předchozím roce). V Pardubickém kraji – druhém nejklidnějším – je celoroční pokles tříprocentní. Zdaleka nejlépe je na tom pak Vysočina – zde od začátku roku poklesl počet vloupání do chat a chalup o více než pětinu.

Pokud nemůžete cennosti bezpečně zajistit, odvezte je

Jak tedy zajisti, abychom nepřišli o svůj majetek? Respektujte zlaté pravidlo, že kde nic není, není co ukrást. Veškeré jen trochu cenné věci proto dejte pod kvalitní zámek anebo je raději odvezte. Stejně učiňte také s nářadím a zahradní technikou. Nezapomeňte na to, že snadno dostupný krumpáč může zloději posloužit k dalšímu vnikání do objektu.
Pokud máte u vaší chalupy více hospodářských stavení, přemístěte cenné věci do toho nejlépe zabezpečeného a zvažte, zda ostatní nenechat otevřené. Vyvarujete se tak zbytečně zničeným dveřím a zámkům, pokud by chtěl zloděj stavení prozkoumávat.
Zároveň zvažte možnost uzamčení dveří uvnitř objektu – platí stejná zásada – pokud není co vzít, nechte je odemčené. Pokud mají zpomalit cestu k cennostem, zamykejte.

Ani bytelný zámek není jistota, může však zloděje odradit

Při zabezpečení objektu platí, že je tak silné, jak je silný jeho nejslabší článek. Pokud zloděj nepřekoná zámek, zkusí vypáčit dveře nebo rozbít okno. Odborníci však přiznávají, že například kvalitní zámek na dveřích má jistý psychologický efekt, který může zloděje odradit od vloupání.

„Čas, který zloděj potřebuje k překonání zámku, vyplývá z jeho bezpečnostní třídy. A je tedy logické, že zloději raději volí objekty, do kterých se dá vniknout rychle a za pomoci jednoduchého nářadí,“ uvádí Lucie Filová ze společnosti TOKOZ. Ta vyrábí právě zámky a kování, včetně řady vyvinuté speciálně pro české podmínky. „Například u zámků s bezpečnostní třídou 3 platí, že musí odolávat alespoň pět minut síle páčidla, kladiva nebo vrtáku. Zámky s bezpečnostní třídou 4 dokonce odolají 10 minut elektrické vrtačce, sekeře anebo kilo a čtvrt těžkému bucharu,“ dokončuje Filová.

Přehled bezpečnostních tříd

Bezpečnostní třída Čas odporu nejslabšího místa Způsob vloupání
1 Příležitostný pachatel – použití tělesné síly
2 3 min Příležitostný pachatel – použití jednoduchého ručního nářadí (pilka, kleště, šroubovák, vrták)
3 5 min Zloděj – sada nářadí z 2. BT + šroubováky, klíny, dlouhé páčidlo, malé kladivo (200 g)
4 10 min Zkušený pachatel – sada nářadí z 2. a 3. BT + malá el. vrtačka, sekera, sekáč, velké kladivo (1,25 kg)
5 15 min Zkušená pachatel – sada nářadí z 2. – 4. BT + elektrické nářadí (velká el. vrtačka, malá úhlová bruska)
6 15 min Zkušená pachatel – sada nářadí z 2.- 5. BT + elektrické nářadí (velká el. vrtačka, velká úhlová bruska)