Český Altron postaví datová centra v Perském zálivu

Na elektronizaci veřejné správy pro jednoho z emírů Spojených arabských emirátů se v podobě malých datových center bude podílet český Altron. Bojuje rovněž o dodávku datacentra pro letiště v Dubaji.

Úřední data obíhající po síti v jedné z provincií Spojených arabských emirátů budou nově uložená v mikrodatových centrech vyvinutých českou společností Altron. Firmě, která mimo jiné postavila tuzemské datacentrum pro Seznam.cz, se tam podařilo vyhrát tendr v hodnotě několika desítek milionů korun.

„V případě realizace zakázky pro vládu emirátu Sharjah se jedná o rozvoj elektronizace veřejné správy v regionu,“ uvedl k vyhranému tendru regionální ředitel Altronu Milivoj Uzelac ml.
Zakázku tvoří dodávka pěti kompletně vybavených mikrodatových center, propojení s již dříve vybudovaným mobilním datacentrem a následná podpora zákazníka včetně servisu.

Složitý ruský trh

Altron již v regionu působí několik let. V zařízeních postavených firmou podnikatele Milivoje Uzelace umisťují data tamní vlády i armády. Společnost se aktuálně uchází rovněž o dodávku datového centra pro letiště v Dubaji.

Zakázky na Blízkém východu zaměstnávají v Altronu kolem pěti desítek pracovníků. Celkem má firma s tržbami přes jednu miliardu korun zhruba 250 zaměstnanců.

Zatímco v Perském zálivu se Altronu daří, na východoevropských trzích je to horší. Ukrajinu firma kvůli neklidné situaci opustila. V Rusku si ponechal spící pobočku. „Štěstí tam bude přát těm, kteří vydrží, budou stateční a nebudou se bát,“ uvedl majitel podniku Uzelac. Rusko je však podle něj složitý trh také kvůli tomu, že se tam stále ještě běžně od obchodních partnerů „kradou“ řešení a technologie.

Originální zdroj článku e-svet.e15.cz.