Češi jsou tolerantní pronajímatelé, svého nájemce však chtějí perfektně znát

Češi jsou tolerantní pronajímatelé nemovitostí. Pokud o svém nájemci a jeho domácnosti mají dostatek informací, nedělají již majitelé mezi jednotlivými zájemci zásadnější rozdíly. Preferují osobní domluvu a slevit na nájmu jsou ochotni těm, kteří jim za to vyjdou nějakým způsobem vstříc – třeba zvelebením bytu na vlastní náklady. Zároveň platí, že ti, kteří o sobě podají dostatek informací, najdou bydlení asi 5× rychleji. Vyplynulo to z analýzy největšího portálu pro přímý prodej a pronájem nemovitostí Bezrealitky.

Portál při analýze vycházel ze své databáze desítek tisíc anonymizovaných údajů v osobnostních profilech zájemců o bydlení. Do těch mohou zájemci o bydlení zadávat kompletní informace o sobě a své domácnosti. Majitelé tak o potenciálním nájemci získají celou řadu potřebných údajů, jako je počet členů domácnosti, vlastnictví domácích mazlíčků či to, zda je domácnost kuřácká, nebo nekuřácká. Díky tomu bylo možné porovnat úspěšnost jednotlivých typů uživatelů při hledání podnájmu.

Když se nájemce s majitelem dohodne na ceně, není problém počet členů domácnosti, vlastnictví psa či kočky ani cizí národnost, není-li mezi oběma stranami jazyková bariéra. Pokud si majitelé nejsou zájemcem o bydlení jistí, často si však vyžádají například referenci od předchozího pronajímatele nebo zaměstnavatele, které jim v rozhodování pomohou. I kvůli tomu majitelé jednoznačně preferují domluvu přímo se zájemcem o bydlení. Z analýzy také jednoznačně vyplynulo, že zájemci s vyplněným osobnostním profilem najdou bydlení 5× rychleji.

Problémem naopak může být, pokud o sobě a své domácnosti zájemce o bydlení nechce podat žádné informace či pokud zájemce zastupuje třetí strana. Stejně tak pokud majitel přes kontrolu bezdlužnosti Bezrealitky zjistí, že je zájemce zadlužený, šance na domluvu je nízká.

Je logické, že majitelé si chtějí být jistí spolehlivostí nájemce. A to nejen kvůli sobě, ale také sousedům. Například v Německu je běžné, že při jednání o pronájmu zájemce doloží reference od předchozích majitelů, zaměstnavatele nebo například doklad, že řádně platí své účty na telefon. Tím jasně dává najevo, že je pro majitele zodpovědným partnerem, zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Portál se také zajímal, za jakých podmínek by majitelé dokázali slevit ze svých požadavků na výši nájmu. Majitelé totiž připouští, že o výši nájmu nemají problém smlouvat. Na prvním místě se umístila garance, že nájemník zůstane v bytě několik následujících let. Na druhém skutečnost, že nájemce v bytě bude trávit minimum času a umožní po domluvě jeho občasné využití majitelem například při pracovních cestách. Velkou šanci na slevu na nájemném mají také nájemci, kteří přislíbí, že na své náklady budou pronajatou nemovitost udržovat či nadstandardně zvelebovat.

Výsledky nás mile překvapily a jsou dobrou zprávou pro všechny, kteří hledají bydlení. Ukazuje se, že majitelé měří všem stejně a nikoho při rozhodování nezvýhodňují. Zároveň však ukazují, jak zásadní roli hraje přímý kontakt s majitelem. Ať už kvůli osobní chemii nebo možnosti dojednat si specifické podmínky, zakončuje Meyer.