Češi v Uberu zapomínají brýle a klíče, ve světě se ztratil i zub, talíř makarónů či neprůstřelná vesta

Od klasiky v podobě peněženky či mobilu přes různé kusy oblečení až po elektroniku a dětské hračky. Společnost Uber zveřejnila žebříček nejčastěji zapomínaných věcí, které Češi v loňském roce nechali v autech během přepravy. Co zapomínáme nejčastěji a jaké bizarnosti vévodí světovým žebříčkům?

Suverénním lídrem žebříčku jsou mobilní telefony a peněženky, které se dají ztratit velmi snadno a často končí zapadlé v sedačce auta. Spolu s nimi ztrácíme také kabelky a batohy a drobná příruční zavazadla, mezi něž se občas připlete i složka s dokumenty. Zákazníci společnosti Uber mají tendence v autě nechávat také oblečení, klíče, sluchátka či brýle, a to jak sluneční, tak dioptrické. Loňský rok ovšem přinesl i zajímavé a nestandardní úlovky. V sekci ztrát a nálezů se tak objevil diktafon, vrtačka, ovladač na Playstation, nebo třeba podložka na jógu a vánoční dekorace. 

Míra zapomnětlivosti Čechů se zvyšuje s blížícím se koncem pracovního týdne a ovlivňují ji noční cesty z víkendových večírků a akcí. Nejvíc věcí tak lidé v autech zapomínají v pátek a sobotu. A zatímco elektronická cigareta se na seznamu ztracených věcí objevuje nejčastěji právě v pátek, cestovní pasy lidé ztrácí hlavně v neděli a pondělí, kdy odjíždějí na služební cesty.

Uber zmapoval žebříčky ztrát a nálezů ve všech zemích regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), kde působí. Čechy tak může potěšit, že na tom rozhodně nejsme nejhůře, a dokonce jsme se nedostali ani do top 10 „nejzapomnětlivějších” měst. První místo totiž opanovala Káhira, následovaná Londýnem a Kyjevem. Zapomnětlivější než Češi jsou také obyvatelé jihoafrických měst, Varšavané či zákazníci z Bukurešti, Lisabonu a Vídně. První desítku pak uzavírá Dubaj. 

Z globálního pohledu pak rozhodně zaujme žebříček nejbizarnějších ztrát. Nechybí v něm třeba zub, dinosauří kostým, porce makarónů se sýrem, neprůstřelná vesta FBI, toaletní prkénko nebo velký portrét Kate Middleton. 

Kompletní seznam top 10 unikátních (či dokonce bizarních) předmětů zapomenutých v Uberu včetně popisu od samotných uživatelů je následující:

  1. Zub. Byl v mé kapse a podle všeho mi v Uberu vypadl
  2. 22 bábovek a talíř makaronů se sýrem
  3. Prací prášek
  4. Korzet v tělové barvě
  5. Část kotníkového náramku pro domácí vězení
  6. Neprůstřelná vesta FBI
  7. Lednička plná ryb
  8. Čerstvé krevety
  9. Srolovaný plakát zajištěný gumičkou. Píše se na něm „Ukončete tento trapas” a je na něm malba nekonečné letní krajiny
  10. Zelený halloweenský kostým dinosaura a nůž potřebný pro práci

Protože se v Uberu celosvětově každý den ztratí tisíce věcí, umožňuje společnost ohlásit ztrátu přímo v aplikaci, a to v režimu 24/7. Cestující se přes aplikaci propojí s řidičem, který ho vezl, a domluví se na předání nalezené věci. Může také zanechat hlasovou zprávu s popisem věci, kterou postrádá, a řidič ho bude kontaktovat zpět.

Žebříček nejčastěji zapomínaných věcí v rámci českého trhu:

  1. Telefony a fotoaparáty
  2. Peněženky a kabelky
  3. Batohy, tašky a další zavazadla
  4. Klíče
  5. Kusy oblečení
  6. Sluchátka
  7. Brýle