Češi prostřednictvím Uberu podporují Ukrajinu: Díky produktu „Uber pro Ukrajinu“ může přispět na pomoc každý, kdo se sveze

Do pomoci lidem zasažených válkou na Ukrajině se v Česku zapojila i společnost Uber. Firma v Česku spustila speciální produkt „Uber pro Ukrajinu”, díky kterému může na pomoc Ukrajincům přispět každý, kdo služeb společnosti využije, a to přímo v aplikaci při objednávce jízdy. Kromě toho Uber poskytuje jízdy zdarma také zaměstnancům a dobrovolníkům z organizace Sdružení pro integraci a migraci, která je v Česku symbolem podpory uprchlíků již tři desítky let. Bezplatné jízdy putují také dobrovolníkům v dalších českých městech.

Nový speciální produkt s názvem „Uber pro Ukrajinu” umožňuje přispět na pomoc Ukrajině každému uživateli, který služeb společnosti využije. Produkt je dostupný již v 75 městech napříč 16 zeměmi, a to právě včetně České republiky. Uživatelé Uberu tak v českých městech mohou pomáhat Ukrajině přímo svými jízdami. K přispění stačí si namísto běžného UberX či Comfort a dalších zvolit právě „Uber pro Ukrajinu” a 10 korun z ceny jde automaticky na účet Mezinárodního záchranného výboru

Mnoho českých občanů by se do podpory Ukrajiny rádo zapojilo, často ale nemají čas ani možnost pomáhat přímo na hranicích či v místech, kde je pomoc nejintenzivnější. I to je jeden z důvodů, proč jsme vytvořili produkt „Uber pro Ukrajinu”. Poskytujeme tak jednoduchou možnost, jak pomoci postiženým válkou, a to každému, kdo našich služeb běžně využívá. Skrze jízdu, kterou by naši zákazníci tak či onak absolvovali, mohou nyní darovat část z ceny jízdy na humanitární podporu,“ říká Štěpán Šindelář, provozní manažer Uberu pro Českou republiku.

Spuštění tohoto produktu navazuje na již fungující způsob pomoci v USA, kde je možné prostřednictvím tvz. darovacího tlačítka přispět na pomoc libovolnou částkou. Podařilo se tak vybrat celkově již více než 3,5 milionu dolarů, přičemž více než 1 milion dolarů přispěla sama společnost Uber. 

Stovky jízd zdarma nejen v Praze

Uber již od prvního dne ruské invaze hledá způsoby, jak jejím obětem poskytnout v České republice bezprostřední a zároveň efektivní pomoc. Společnost tak například pomáhá ukrajinským uprchlíkům se co nejsnadněji a nejrychleji zapojit do pracovního procesu. Uber proto uveřejňuje praktické návody v ukrajinském jazyce, které uprchlíkům pomáhají překonat byrokratické překážky, či třeba získat taxikářskou licenci. Stejná iniciativa je kromě Česka a samotné Ukrajiny viditelná také v Polsku a Rumunsku.

Svou podporu vyjadřuje Uber také spoluprací s řadou neziskových organizací působících na českém území. Volné jízdy tak společnost poskytla dobrovolníkům z organizace Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), která již od roku 1992 poskytuje pomoc a podporu uprchlíkům a migrantům na celém území České republiky. Od počátku útoku na Ukrajinu tak pomáhá příchozím s asistencí, řešením jejich základních potřeb i následném zabydlování a hledání zaměstnání.

Podpory od společnosti Uber si velmi vážíme, pomohli nám totiž opravdu od prvních dnů války, kdy jsme řešili, jak v poměrně malém týmu zabezpečit podporu až stovek lidí na několika místech Prahy. Naši zaměstnanci s podporou dobrovolníků pracovali 14-18 hodin denně a rychlá a flexibilní doprava byla a stále je zásadní pro podporu našich klientek a klientů,“ popisuje Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

Služby Uberu se vrací do ukrajinských měst

Po souhlasu ze strany městských úřadů obnovil Uber svůj provoz v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Cílem tohoto kroku je především podpořit co nejrychlejší návrat obyvatel k normálnímu životu a pomoci lidem i organizacím při přesunech. Kromě toho se společnost kompletně vzdává poplatku za své služby a celá utržená částka tedy patří řidičům. Uber nadále působí i v dalších ukrajinských městech, například ve Lvově, Ternopilu, Ivano-Frankivsku, Vinnycji, Černovicích, Chmelnickém, Lucku a Rivném.