Byt u moře? Proč se toho nebát a s čím při koupi počítat

Slunce a teplo téměř po celý rok, moře za rohem a milí sousedé. Ještě před několika lety by se vlastní apartmán u moře zdál spíše jako výstřelek pro ty movitější z nás. Ceny nemovitostí v zahraničí jsou však v mnoha zemích víc než příznivé, a řada Čechů se tak místo na Lipno vydává třeba na Tenerife. A na pronájmu vlastní nemovitosti v žádané lokalitě ve zbytku sezony vydělává. Na co si dát pozor, pokud se rozhodnete koupit rekreační nemovitost v cizině?

Za covidu zažívaly české chaty a chalupy boom a jejich ceny vyletěly raketově vzhůru, protože útočiště mimo město se vyvažovalo zlatem. Pak ale přišla vysoká inflace a pro řadu lidí se chalupa stala spíš překážkou a výdajem, který si nemohou dovolit dlouhodobě držet. A tak se začali chalup zbavovat – a poohlížet se po zahraničních, které vyjdou mnohdy výrazně levněji. V Evropě je v tomto směru nejpopulárnější jižní část a oblasti Španělsko, Chorvatsko, Řecko, Kypr a Itálie. Láká ale také Egypt, Karibské ostrovy, Dubaj a jihovýchodní Asie. 

Tradičně velmi rozmanitá nabídka nemovitostí za dobré ceny je ve Španělsku, v Chorvatsku, ale asi nejlevnější nemovitosti v rozumné doletové vzdálenosti jsou aktuálně v Egyptě, kde můžete koupit stometrový byt v dochozí vzdálenosti od pláže již kolem 1,5 milionu Kč,“ potvrzuje Jaromír Kosík, realitní expert společnosti M&M Reality.

Byt u moře jako investice

Důvodů, proč si rekreační nemovitost pořídit v zahraničí, najdeme hned několik. Vedle již zmiňované ceny, která je pro řadu lidí hlavním rozhodovacím faktorem, je to i možnost příjemné rekreace hned několik měsíců v roce – a někde i celoročně. Na rozdíl od Česka, kde můžeme doufat v dobré počasí během letních měsíců, ale i ty jsou často s otazníkem, nabízí přímořské oblasti příjemné klima většinu roku. A když vaše dovolená skončí, můžete apartmán pronajímat a příjemně tak přilepšit rodinnému rozpočtu. Investované peníze se vám tak minimálně zčásti vrátí.

Využijte odborníky

Stejně jako při nákupu nemovitosti v tuzemsku, i v zahraničí platí, že bychom si každý krok měli nejprve pečlivě rozmyslet. Každá země má svá specifika a pozor je třeba dát především na právní stránku obchodu a povinnosti, které se na vás jako na kupce vztahují. I proto je nejjistější cestou využít služeb místního notáře nebo advokáta a detailně se seznámit s realitním právem a daňovými povinnostmi.

„Klientům doporučujeme osobní seznámení s destinací, kterou si vyhlédli, a okolím nemovitosti. Pokud se ve stavebnictví neorientujeme, vyplatí se využít služeb někoho znalého, abychom ještě před podpisem kupní smlouvy věděli vše potřebné,“ doplňuje Jaromír Kosík.

Prověřujte, nejlépe osobně

Každý, kdo někdy absolvoval dovolenou u moře, dobře ví, že fotografie na stránkách cestovních kanceláří mohou někdy tak trochu „klamat“. Pokud vás zlákala investice do vlastního apartmánu nebo vznikajícího projektu, vždy si místo prohlédněte osobně. Prohlídky zahraničních nemovitostí se rozdělují do základních dvou částí. Pokud nemovitost již stojí, je nejlepší osobní prohlídka, nicméně v praxi se používá i live prohlídka, kdy komunikujete z domova s realitním makléřem na místě v živém video rozhovoru. V případě developerského projektu je dobré si zjistit vše potřebné o místě realizace a také o stavební firmě. Zjistěte si, co již v minulosti realizovala a ověřte si také způsob a strukturu financování. 

Daním se nevyhnete

V zahraničí se na vás při nákupu nemovitosti bude vztahovat také povinnost zaplatit daň. I v tomto případě byste si měli důkladně ověřit pravidla v dané zemi, protože se budou stát od státu lišit.

„Všichni jsme si zvykli, že již třetím rokem u nás nemáme daň z nabytí nemovitosti. Jinak je tomu však ve světě. Nezanedbatelná část finančních zdrojů na koupi nemovitosti tak půjde na daně a právní služby. Tyto náklady se mohou pohybovat kolem 10 % hodnoty nemovitosti a je třeba s nimi počítat nad rámec inzerující ceny nemovitosti,“ uzavírá Kosík.

Na co dát pozor při nákupu nemovitosti v zahraničí

– u developerského projektu si ověřte stavební firmu a její historii

– nemovitost si prohlédněte osobně, pokud to není možné, využijte makléře v místě a živou prohlídku

– nezapomeňte prověřit okolí nemovitosti, služby a možnosti rekreačního vyžití

– zjistěte si dopravní dostupnost nemovitosti (pozor na ostrovy)

– ověřte si možnosti financování a výši daně, kterou budete muset zaplatit