Brněnské obce informují občany o kvalitě pitné vody

Díky využití moderních komunikačních prostředků mohly obce v okolí Brna okamžitě informovat občany o zhoršení kvality pitné vody. Obyvatelé se tak o situaci dozvěděli do několika minut od chvíle, kdy bylo starostům potvrzeno, že se problém týká i jejich obce.

Koliformní bakterie, která se momentálně vyskytuje ve vodovodním řadu v Brně a okolí, by neměla způsobit žádné velké zdravotní problémy. Nicméně někteří starostové okolních obcí problém nechtějí podcenit, a tak své obyvatele před konzumací vody varovali. „V našem systému pro hromadnou komunikaci s občany jsme zaznamenali zprávy, které o situaci informují. Je vidět, že starostové, kteří službu Mobilní rozhlas používají, ji umí smysluplně a efektivně využít, protože přesně pro takové účely byla vytvořena,“ řekl Ondřej Švrček ze společnosti Neogenia, vyvíjející mobilní rozhlas.

Ukazuje se, jak jsou podobné systémy důležité. Například v pražských Dejvicích a Bubenči se při podobné havárii v loňském roce informace k občanům dostala až velmi pozdě. Včasná informovanost je přitom důležitá a může následky problému výrazně zmírnit.

Občané přihlášení do informačního systému mobilního rozhlasu během včerejšího dne obdrželi SMS zprávu, která je informovala o případných problémech při konzumaci nepřevařené vody v Brně a okolí, kam řada z nich do práce dojíždí. Občané se také dozvěděli, jak je na tom pitná voda právě v jejich vodovodním řadu a zda se jich problém s odběrem vody týká. Starostové, kteří službu Mobilního rozhlasu využili, budou své občany o vývoji kvality vody i nadále informovat.

Lidé si tento způsob cílené komunikace, která je zastihne kdekoliv, pochvalují. Sdělení dostali, i když se právě nenacházeli ve své obci či městě a byli například právě na cestě do práce. Pokud by obce použily klasický amplionový rozhlas, informace by se k občanům vůbec nedostala.