Big data navždy změní evropské soudnictví, oznámí v Praze bývalý poradce Bílého domu pro kybernetickou bezpečnost Jason R. Baron

Důležitost informací, které lze vytěžit z big data, stále stoupá. Jejich hodnota roste především v právní oblasti. V USA se big data využívají stále častěji pro zjišťování elektronických důkazů za pomoci prediktivní analýzy nebo automatické klasifikace. Jak se k nim postaví soudnictví Evropské unie, které považuje ochranu soukromí za jednu ze svých priorit? Odpověď na tuto otázku přijede v říjnu do Prahy hledat bývalý poradce Bílého domu pro kybernetickou bezpečnost Jason R. Baron jako jeden z hlavních účastníků mezinárodního právního a IT kongresu LawTech Europe Congress 2014 (LTEC).

„Žijeme v době, kdy celý svět – středoevropský region nevyjímaje – objevuje sílu informací uchovávaných v big data,“ uvádí Baron. „A to za situace, kdy neexistuje právní ani společenský konsenzus, jak s takovými informacemi nakládat. Již teď je jasné, že i přes kontroverze spojené s ochranou soukromí není možné informace získané z big data vyloučit ze soudních řízení.“ Podle Barona je důležité rozpoutat celosvětovou diskuzi vědeckých, právních a bezpečnostních odborníků, kteří dokáží definovat rizika nakládání s takovými informacemi. I proto bude na kongresu LTEC hledat odborníky, kteří by mohli vstoupit do mezinárodního think-tanku IGI (Information Governance Initiative).

Spolupráce a networking mezi IT a právními experty z celého světa bude ostatně i tento rok hlavním cílem kongresu. Letošní LTEC se zaměří na tři oddělené okruhy témat – elektronické dokazování, forenzní vyšetřování v kontextu kybernetické bezpečnosti a právní efektivitu. Každý z okruhů je pak garantován jedním z mezinárodních expertů, se kterými se návštěvníci kongresu mohou setkat.

„Letos přijaly pozvání osobnosti, které jsou ve svém oboru opravdovými celebritami. Kromě zmiňovaného Jasona R. Barona se svým příspěvkem vystoupí také Casey Flaherty, podnikový právník KIA Motors America, nebo Jeffrey Ritter, expert na informační bezpečnost, a profesor práva na Georgetown University,“ uvádíFrederick Gyebi-Ababio, ředitel LawTech Europe Congress 2014. „S uspokojením mohu konstatovat, že i díky kongresu LawTech Europe získává Česká republika pověst země, která řeší otázky právních aspektů v IT na té nejvyšší úrovni.“

LTEC 2014 je určen pro právní a IT experty, majitele společností, manažery, decision makery, ale také zástupce státní správy nebo samospráv.  Proběhne 19. – 21. října 2014 v hotelu Clarion Congress Hotel Prague.

Bližší informace

Web: www.lawtecheuropecongress.cz

Termín: 19. – 21. října 2014

Místo: Clarion Congress hotel Prague

Vstupné: od 350 €