Běhejte se psem jako profesionál

Jaro je tady! Naši čtyřnohý parťáci mají po zimě dost nakupené energie a většina páníčků přemýšlí o nutnosti zhubnout do plavek. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Jak ale sport se psem absolvovat ve zdraví? Vlastní limity a hranice dovedeme odhadnout, ale co ty psí? Připravili jsme pro vás pár rad a tipů jak vše správně zvládnout.

Kdy začít?
Nejlépe hned, ale není cílem ihned ze začátku dosáhnout sportovních vrcholů. Začněte tedy pozvolně a postupně zátěž přidávejte. Psí mazlíčci jsou nám oddání a tak jsou schopni běžet do absolutního vysílení. Snažte se tedy délku sportovní aktivity přizpůsobit vlastním i psím možnostem a myslete při tom na blaho vás obou.

Krmení před během? Rozhodně NE!
Pokud byste dali psovi před zátěží krmnou dávku, hrozí mu vysoké riziko torze žaludku. Měli byste tedy předem vědět, kdy se chystáte vyběhnout a krmení tomu přizpůsobit. Zároveň je důležité, aby pes nebyl dehydratovaný, a tak mu dvě hodiny před zátěží dáme přibližně 0,5 – 0, 750 l vody. Pokud by pejsek nad vodou „ohrnul nos“, je možné ji jakkoli ochutit, například šťávou z konzervy.
Po vykonaném sportu je nejvhodnější alespoň půl hodiny počkat se vším a nechat psa schladit, popřípadě jej namočit ve vodě. Poté dát psovi napít a později i denní krmnou dávku.
Sportem zatížení psi často trpí průjmy, které mohou být způsobené různými faktory např. přehřátím. Je tedy vhodné ke krmivu přikládat i probiotické doplňky tipu teracid, jako je například Teracid – Forte, které těmto problémům předejdou, díky schopnosti vyvážit střevní mikroflóru na nejvhodnější úroveň.

U vody je nejlépe
Při jakékoli aktivitě se psem musíte myslet na aktuální venkovní teplotu. Například závody psích spřežení jsou omezené na vcelku nízké teploty, což samozřejmě neznamená, že nesmíte s pejskem za krásného počasí ven ba naopak. Většina z nich miluje vodu a tak si můžete pomoc tím, že aktivity budete k vodě směřovat. Pejska vždy před a po sportu schladíme. Možnou pomůckou v teplých dnech je triko na psy, které na psa dáme mokré a ono jej chladí. Takovéto tričko vyrábí společnosti MAN MAT. Pokud chcete mít nad svým psem kontrolu i ve vodě, vybavte ho plovací vestou Safe Lifejacket Non-Stop Dogwear, která je na zádech psa vybavena praktickým madlem.

Pokud byste se psem mířili k moři je lepší vybírat pískové pláže, které tlapkám neškodí. V případě kamenných pláží by bylo vhodné pejska vybavit botami. Stejně tak pokud vyrazíme do hor, kde je povrch cest různorodý.
Jak pro lidské tělo tak i pro to psí není vhodné běhat na asfaltových stezkách. Snažte se tedy hledat cesty měkčí a zároveň stinné, jako je např. pražský Klánovický les.

Postroje pro psy
Nejvhodnější běh pro psa je na volno, ale pokud to tak nelze, musíte se rozhodně vyvarovat obojkům, které psa při běhu škrtí. Postačí obyčejné kšíry nebo můžete pejskům dopřát více pohodlí ve sportovnějších modelech postrojů.
Někteří pejsci vyžadují mentální únavu, pak je nejlepší zvolit běh v zápřahu. Pro člověka je však nepohodlné tento běh absolvovat na vodítku a tak existují sedáky, které to oběma ulehčí. Takovéto opasky najdeme mimo jiné v nabídce společnosti MAN MAT.
V případě běhu psa vedle kola mějme na paměti, že se může kdykoli a kamkoli uhnout nebo nám omotat vodítko kolem kola. Těmto nepříjemný událostem předejdeme pomocí tyče na kolo či koloběžku od značky Zero DC.

Teracid – Forte http://www.teracid.cz/#!online-store/copl

Tričko MAN MAT http://www.manmat.cz/produkty-tricko-pro-psa-detail-51

Opasek MAN MAT http://www.manmat.cz/produkty-opasek-sanovy-pro-mushery-detail-42

Tyč na kolo Zero DC http://www.zerodc.cz/cs/eshop/20_tyc-na-kolo-a-kolobezku/-/255_tyc-na-kolo-a-kolobezku

Plovací vesta http://www.petspecial.cz/dogsport/plovaci-vesta-safe-livejacket-non-stop-dogwear-velikost-4

[Best_Wordpress_Gallery id=“95″ gal_title=“2015_05_18″]