Bageterie Boulevard představuje izraelský harayiss a odhaluje jeho recept od renomovaného šéfkuchaře!

Bageterie Boulevard navazuje na své letní Chef menu a představuje novinku v rámci své limitované edice Specialité du Chef. Je jí izraelský harayiss, což bohatý wrap z tradičního izraelského pečiva se zeleninou, sekaným biftekem a sezamovo-petrželovou pastou. Tuto novou „limitku“ připravil autor stávajícího Chef menu izraelský šéfkuchař Chralie Fadida, který získal desítky různých kulinářských medailí a ocenění. Bageterie Boulevard zveřejnila také video, podle kterého si můžete izraelskou specialitu připravit doma i vy.

Limitované edice Specialité du Chef vždy nabízí chutná a zajímavá jídla, které kombinují kvalitní, a v našich končinách mnohdy netradiční, suroviny či spojení chutí. Ne jinak je tomu i u izraelského harayiss. Základem je chlebová placka lafa, která se tradičně peče na horkých kamenech a tvoří základ nepřeberného množství tamních jídel. V téměř nezměněné podobě je připravována už stovky let, když ji do Izraele přinesli zpátky iráčtí židé, kteří zde žili od dob babylonského zajetí v 6. století. Lafa v harayiss slouží jako wrap, jehož hlavní složkou je sekaný biftek z hovězího masa, namíchaný mimo jiné s harissou, což je ostrá kořenící směs typická pro Blízký východ a severní Afriku. Maso doplňuje zelenina a vše je zalito výtečnou sezamovou tahini pastou ochucenou listovou petrželí, která celému jídlo dodává typickou chuť Izraele.

Jak harayiss připravuje samotný Charlie Fadida se podívejte na facebookové profilu Bageterie Boulevard a můžete si ho vyzkoušet uvařit i doma. Předtím, než se pustíte do přípravy, se nezapomeňte zastavit v jedné z 44 poboček Bageterie Boulevard v ČR abyste zjistili, jak má toto tradiční izraelské jídlo správně chutnat. Časově limitovanou edici izraelského pokrmu harayiss si můžete dopřát do 30.9., proto neváhejte a vyrazte za tímto unikátním gastronomickým zážitkem. K ochutnání Specialité du Chef i další nabídky můžete v Praze, Brně, Plzni, Pardubicích, Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, Liberci a Kolíně využít i rozvoz Bageterie Boulevard a (nejen) harayiss si objednat na webu bbdomu.cz.

Recept:

Příprava této pochoutky není nijak složitá. Budete k ní potřebovat hovězí maso, listovou petržel, kurkumu, římský kmín, cibuli, chlebovou placku, harissu a pastu tahini.

Postup přípravy:

Nasekané či namleté hovězí maso smíchejte s cibulí, listovou petrželí, kurkumou, římským kmínem a kořenící smění harissa. Tu si můžete buď koupit, nebo namíchat doma. Vyrábí se z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, červené papriky, soli a olivového oleje. Z této směsi uplácejte malé karbanátky, které následně usmažte. Mezitím si připravte sezamovou pastu tahini. Tu není opět problém koupit v obchodě nebo si ji můžete doma připravit rozmixováním sezamových semínek spolu s několika lžičkami olivového oleje a mořské soli. Hotové tahini poté sešlehejte s čerstvou petrželí. Hotový karbanátek vložte do lafy, což je izraelská placka, která se tradičně peče na kameni (případně můžete nahradit obdobnou chlebovou plackou), obložte salátkem a cherry rajčaty. Lafu smotejte do podoby wrapu. Následně zalijte plnou lžící petrželové tahini a můžete podávat.

Harayiss_S Harayiss_BEZ