60 % samoživitelů nemůže zaplatit mimoškolní zájmy a kroužky

Konec léta se blíží, a to pro mnohé rodiče samoživitele znamená, že nastane další z finančně náročnějších období v roce – nový školní rok. A i přesto, že se zvyšuje životní úroveň, s tím výdaje na bydlení, na valorizaci výživného zatím samoživitelé mohou nadále jen čekat.

Pořízení školních pomůcek, placení kroužků nebo obědů je velmi finančně nákladné a toho, co si samoživitelé nemohou dovolit, je nespočet. Podle statistik si našetřit peníze na tyto výdaje zvládá jen 25 % z nich. Náklady na život se samoživitelům a jejich rodinám od září v průměru dle jejich odhadů vzroste minimálně o 5 000 Kč. Oproti jiným výdajům, jako jsou narozeniny nebo Vánoce, kdy se rodiče nechtějí zadlužit, v případě školních pomůcek jsou samoživitelé ochotni jít do mínusu, případně si zažádat o půjčku.

Na nový průzkum, který prováděl program VašeVýživné.cz provozovaný Asociací neúplných rodin, odpovídalo celkem 1 000 rodičů samoživitelů.

Náklady na školáky jsou rok od roku vyšší. A proto se domácnosti s nižšími příjmy mohou v takový moment dostat do tíživé finanční situace. V průměru vychází školní výbava pro prvňáčka na 4 000 Kč, to však není finální částka. Je k tomu třeba připočítat také výdaje za školní obědy, mimoškolní kroužky apod. Na otázku, jak se na toto období v roce rodiče samoživitelé připravují, zodpovědělo pouze 25 % z nich, že mají peníze našetřené, 23 % rodičů se snaží brát věci z druhé ruky, mnoho rodičů si musí finance půjčit, případně sahají do kontokorentu.

Přestože se více jak polovina dotázaných rodičů snaží, aby jejich dítě mělo dostatek všeho a nebylo tak vyčleňováno z kolektivu a společenských zájmových kroužků, více než 30 % samoživitelů si tyto mimoškolní aktivity nemůže dovolit, 13 % rodičů pak dětem neplatí ani kroužky, ani školní obědy a jídlo si nosí z domova.

Náklady na život se samoživitelům a jejich rodinám od září v průměru dle jejich odhadů vzroste minimálně o 5 000 Kč. Shodlo se na tom celkem 66 % dotázaných. Celých 21 % svým starším dětem platí například internát, případně dopravu. Počítají proto, že jejich životní náklady budou vyšší o 10 000 Kč.

„Jsme si vědomi toho, že je finanční situace rodičů samoživitelů nesnadná, a to v jakékoliv době. Vzhledem k tomu, že mnoho maminek samoživitelek svou rodinu živí jen z jednoho příjmu a alimentů se buď nedočkají nikdy, případně dostávají úplné minimum, poptávka po nárazových pracích a brigádách v létě výrazně roste,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz a dodává: „Obecně se doporučuje šetřit si peníze na takové velké výdaje stranou a připravovat se na nečekané situace průběžně. Velmi pozitivní je pomoc ze strany škol a programy, které rodičům nesnadnou situaci často ulehčují, a to díky „startovacím“ balíčkům pro prvňáčky, vybírání peněz na pomůcky již v červnu, namísto v září, případně pomoc v podobě školních obědů.“

Na otázku, co si v období školního roku pro své dítě nemohou rodiče samoživitelé dovolit, se většina shodla na tom, že jim nedopřejí z finančních důvodů zájmové kroužky, na druhém místě je doučování a zmiňované školní obědy.

Každá samoživitelka či samoživitel se mohou ocitnout v tíživé životní situaci, jakou je například právě začátek školního roku, a tak bude potřebovat mimořádnou okamžitou pomoc. Jedná se o jednorázovou finanční pomoc ze strany státu, aby člověk překonal nenadálou finanční krizi, kterou je potřeba řešit či odvrátit hned, bezprostředně. Jde o jednu ze tří dávek „pomoci v hmotné nouzi“. Mnoho rodičů tuto pomoc využije i pro nákup školních potřeb, faktem však zůstává, že téměř 36 % rodičů neví, že tato dávka vůbec existuje.

„Začátek školního roku považuji za nejnáročnější období roku. Dá se ošidit dovolená i Ježíšek, ale školní seznam je bez kompromisů a pro mé dvě děti opravdu dlouhý. Snažila jsem se po pár korunách odkládat, ale není moc z čeho na zahájení školního roku našetřit, tak tedy nastupuje moje mamka, která mi poskytne finanční úlevu a část potřeb dětem zaplatí. Letos se nám nasčítalo více věcí, protože oba potřebují i nové aktovky. Minulý týden jsme vyrazili na túru a zjistili jsme, že jsou dětem malé boty, krátké kalhoty a podzimní bundy budou také třeba. Když přičteme tepláky a přezůvky, tak je nutné před nástupem do školy investovat cca 5 000 Kč. Už předem počítám také s tím, že hned druhý den přinesou děti v sešitku požadavek každý minimálně na 300 Kč za pracovní sešity a dalších 700 Kč je družina pro dceru. Letošní rok nastupuje syn do sedmé třídy a obávám se lyžařského kurzu. Bude to před koncem letošního roku velký finanční zásah a i přesto, že by se rád zúčastnil, ho raději připravuji na variantu, že to kvůli financím nebude možné. Jeden z nejhorších bojů bude s dětmi o kroužky. Každoročně se dcera přihlašuje jen do těch, které jsou zdarma vedeny školou a finanční „nemožnosti“ jsou tak upřednostněny před skutečným zájmem, který by se musel zaplatit. Syn mi rovnou řekl, že bude raději doma a o „nucené“ kroužky zájem nemá. 

Zahájení školního roku nese značné napětí, a to nejen finanční. Jediným uklidňujícím vědomím je fakt, že mi zaplacené obědy umožní omezit večeře na chleba s pomazánkou, a to oproti prázdninám ušetří pár korun,“ dodává maminka samoživitelka Monika.