Asistovaná realita Dynabook pomáhá společnosti Bosch

Technické oddělení společnosti Robert Bosch České Budějovice spolupracuje při opravách a údržbě různých zařízení s pracovníky, kteří musí v terénu řešit neočekávané situace vyžadující znalosti technologických souvislostí. To vyžaduje mnohdy konzultaci a pomoc se vzdálenými specializovanými odborníky.

Postup hledání nejvhodnějšího technického řešení Společnost Bosch prozkoumala různé možnosti přenosu hlasu a videa pomocí mobilních telefonů a dalších typů zařízení. Využití mobilních telefonů do jisté míry funguje, nicméně naráží na několik omezení. V první řadě je pro vzdáleného odborníka obtížné pochopit, co přesně se operativní pracovník snaží v místě servisu na kameře ukázat, protože fotoaparát telefonu není v přímém pohledu servisního technika. Přitom je obtížné lokalizovat konkrétní místo, na které je třeba se zaměřit. Dalšími omezujícími faktory je kvalita zvuku a skutečnost, že pracovník nemá při využití telefonu volné obě ruce. Kromě toho neexistuje automatizovaný záznam hovoru a obtížné je také pořizování fotografického a audiovizuálního reportingu.

Při hledání optimálního řešení vyzkoušela společnost různé technologie. Řada z nich narážela na stejný problém – nabízela vhodný způsob vzdálené podpory, ale omezujícím faktorem byla integrace do firemního prostředí a systémů, které vyžadují vysokou míru zabezpečení.

„Věříme, že řešení DynaEdge AR Smart Glass se softwarem VisionDE pomůže našim kolegům výrazně zvýšit produktivitu a efektivitu práce,“ komentuje nasazení asistované reality od Dynabooku Jiří Masopust, vedoucí projektu.

Jaké možnosti asistované reality DynaEdge využívá společnost Bosch Česká republika

Všechny funkce brýlí AR-100 může uživatel spravovat pomocí grafického uživatelského rozhraní viditelného v jeho zorném poli. Ve chvílích, kdy obraz nepotřebuje, může displej otočit. Minipočítač DynaEdge, který je s brýlemi propojen, nabízí několik možností ovládání a navigace. K dispozici jsou velká směrová tlačítka na těle počítače a také dotykový ovládací panel a programovatelná tlačítka na brýlích. Pokročilé softwarové možnosti VisionDE a Windows 10 je navíc možné ovládat hlasem či gesty.

Vzdálený odborný pomocník vidí přesně to, co sleduje a komentuje mobilní technik, a na svém počítači může procházet schémata a výkresy opravovaného zařízení. Po spuštění režimu prezentace může servisní pracovník tyto dokumenty díky brýlím na místě vidět a s odborníkem komunikovat ohledně konkrétního způsobu řešení.

Další praktickou funkcí je možnost natáčení audiovizuálních záznamů a pořizování fotografií bez nutnosti použití aplikace Skype. Uživatel tak může zaznamenat celý proces údržby nebo opravy a ten pak využít pro školení dalších pracovníků nebo jako report provedené práce. Vzdálený odborník může obraz zachycený pomocí brýlí AR-100 uložit, zakreslit do něj poznámky potřebné pro servis a výsledek odeslat zpět do brýlí. Tyto soubory se na minipočítači DynaEdge, který je s brýlemi propojen, archivují. Technik je pak může zpětně zobrazit i po ukončení hovoru.

Prohlížeč dokumentů má integrovanou funkci pro zvětšování, takže lze snadno číst obsah dokumentů obsahující texty psané malým písmem. Všechny funkce lze spravovat pomocí portálu Management Console, který je součástí instalačního balíčku.

První reálné zkušenosti

Společnost Bosch Česká republika nasadila zařízení Dynabook pro asistovanou realitu a zvažuje zavedení do dalších míst po celém světě.

Zařízení bylo úspěšně využito pro podporu během transferu výrobní technologie do závodu v Mexiku. Pracovníci z budějovického závodu tak mohli vzdáleně pomáhat svým kolegům při zprovozňování nebo úpravách výrobních zařízení. Brýle jsou také využívány pracovníky servisu při údržbě během odpoledních a nočních směn. V případě, kdy pracovník narazí na problém, může se nyní okamžitě spojit se specializovaným odborníkem na danou problematiku a situaci efektivně vyřešit v co nejkratším čase přímo na místě.

Tým společnosti Robert Bosch České Budějovice oceňuje mobilitu tohoto řešení a využívá ji k poskytování vzdálené podpory terénním pracovníkům. Přínos použití chytrých brýlí se prokazuje jako efektivní a společnost nyní zvažuje další možnosti jejich využití. Další informace najdete zde: https://cz.dynabook.com/generic/dynaedge/.

Výhody chytrých brýlí a řešení asistované reality DynaEdge

Využití stávající platformy Windows 10: Bosch mohl na zařízení nainstalovat svou licenci systému Windows včetně Skype for Business, který využívá pro komunikaci.

Výdrž baterie: Baterie minipočítače DynaEdge zajišťuje několikahodinové využití, které dále prodlužuje možnost připojení k dokovací stanici a snadnou výměnu baterie.

Dynabook VisionDE software suite: Rozhraní pro Skype for business, které dokonale spolupracuje s chytrými brýlemi AR-100. Software umožňuje předávat do zorného pole servisního pracovníka dokumenty, návody a další soubory potřebné k vyřešení problému.

Možnost využití jako běžné PC: Po zapojení do dokovací stanice lze DynaEdge připojit k monitoru i dalším zařízením a využít ho jako tradiční počítač s Windows10.