Akademici vybrali 9 nejlepších letošních IT studentských projektů

Elitní studentská soutěž IT SPY, kterou pořádají české a slovenské univerzity s podporou české a slovenské pobočky organizace ACM, zná své finalisty. Akademická porota vybrala devět nejzajímavějších prací, které byly úspěšně obhájeny v rámci letošních státních zkoušek. Česká veřejnost má nyní šanci seznámit se s nejlepšími projekty, které tento rok na českých vysokých školách v IT oborech vznikly. Do finále se probojovaly práce řešící kybernetickou bezpečnost, předpovídající pohyby na burze nebo zjednodušující práci policie. Podle odborníků je velká šance, že některý z projektů najde uplatnění i v globálním měřítku. Devět finalistů bylo vybráno z více než 1900 diplomových prací, úspěšně obhájených na 24 fakultách českých a slovenských univerzit.

Letošní výběr finalistů se rozdělil mezi osm univerzit. Dvě finálové nominace získalo pražské ČVUT, ze kterého pocházel také absolutní vítěz loňského ročníku. Po jedné nominaci získala Karlova univerzita v Praze, VUT v Brně a brněnská Mendelova univerzita. Zastoupena je také práce z VŠB v Ostravě, plzeňské Západočeské univerzity, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Na rozdíl od loňských ročníků se letos mezi finalisty neprobojovala žádná dívka.

„Letošní rok jasně ukazuje vzestup zájmu o problematiku kybernetické bezpečnosti a jejího řešení jak na úrovni běžných uživatelů, tak korporací. Příjemně nás překvapila schopnost českých a slovenských studentů využívat big data v celé řadě nových oborů a pracovat s nimi v neotřelých kontextech. Studenti zároveň prokázali, že dokáží vytvářet hodnotné projekty využitelné například v lékařství nebo armádě,“ uvádí docent Jaroslav Zendulka z VUT v Brně, který je garantem pro letošní 7. ročník soutěže IT SPY.
„Díky poptávce po IT odbornících lze očekávat, že o autory finálových prací bude na globálním trhu práce zvýšený zájem. A to oprávněně, protože jejich projekty patří mezi nejlepší, které letos na českých a slovenských školách vznikly.“

O uplatnitelnosti prací je přesvědčen také Tomáš Krátký ze společnosti Profinit, která v rámci spolupořadatelství soutěže v porotě reprezentuje hlas soukromé sféry.
„Většina finalistů soutěže z minulých let se stala úspěšná buď v akademickém, vědeckém nebo komerčním sektoru, letošní rok proto jistě nebude výjimkou,“ domnívá se Krátký. „Oceňuji, že velká část projektů dokáže teoretické řešení třeba ve spolupráci s univerzitou a s pomocí investora přenést do praxe. Což je věc, která je důležitá nejen pro české vysoké školy jako takové, ale také pro budoucnost české ekonomiky.“

Vyhlášení absolutního vítěze soutěže IT SPY proběhne 7. prosince v Praze. Na základě prezentací finalistů ho vybere panel složený z akademiků a zástupců průmyslu. Vítěz získá také finanční příspěvek na další rozvoj projektu.

 

Marek Naggy – Systém pro extrakci informací z kriminalistických textů

medajlonky_2016

Jonáš Petrovský – Získávání a analýza textových dat pro oblast finančních trhů

medajlonky_20162

Raman Samusevich – Herne teoretická optimalizace detekce škodlivého chování

medajlonky_20163

Jan Bednařík – Optická lokalizace velmi vzdálených cílů ve vícekamerovém systému

medajlonky_20164

Adam Blažek – Efektivní vyhledávání ve videu pomocí komplexních skic a explorace založené na sémantických deskriptorech

medajlonky_20165

David Andrešič – Program pro post-processing a analýzu komplexních rozsáhlých spektroskopických prohlídek v rámci protokolů Virtuální observatoře

medajlonky_20166

Filip Kodýtek – Analýza chování a vylepšení navrženého PUF na FPGA

medajlonky_20167

Ľuboš Spaček – Číslicové řízení laboratorního modelu kuličky na ploše

medajlonky_20168

Martin Tamajka – Segmentace anatomických orgánů v medicinských datech

medajlonky_20169