85 % Čechů chce pro děti chytré hodinky: Nejžádanější je sledování polohy

Češi chtějí mít přehled o tom, kde se jejich děti nacházejí. I proto roste zájem o dětské chytré hodinky, které mohou obavy rodičů o bezpečí jejich potomků snížit. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala mezi svými zákazníky dvojka na trhu v oblasti prodeje elektroniky, společnost CZC. 85 % oslovených rodičů dětí do 12 let uvedlo, že uvažuje o pořízení dětských chytrých hodinek pro své děti, přičemž nejoceňovanější vlastností hodinek byla možnost zjištění polohy dítěte.

Češi uvažují mnohem víc než dřív o způsobech, jak mít víc informací o pohybu svých potomků a zároveň mít možnost se jim kdykoli spolehlivě dovolat, a to i v případě, kdy během hry venku odloží telefon a neslyší jeho zvonění. Průzkum, který realizovalo CZC mezi svými zákazníky, rodiči dětí do 12 let, ukázal, že respondenti považují dětské chytré hodinky za mnohem důležitější než telefon. Na otázku, zda by rodiče pořídili svému malému dítěti raději chytré hodinky s možností volání a zjištění polohy nebo mobil, odpovědělo 46 % z nich, že by dalo přednost hodinkám, 31 % dává přednost smartphonu a 19 % by dítěti nejraději dopřálo obě zařízení.

Nejdůležitější funkce dětských chytrých hodinek z pohledu rodičů

Dětské chytré hodinky nabízí celou řadu funkcí. Podle modelu patří mezi ty nejznámější možnost volání i bez telefonu (s instalovanou SIM kartou v hodinkách), určení polohy, monitoring počtu kroků a fyzické aktivity, monitoring tepu, sledování kvality a délky spánku a zábavní funkce ve formě her. Každou z popsaných funkcí měli rodiče možnost označit jako velmi důležitou, méně důležitou nebo nepodstatnou. Na prvním místě pomyslného žebříčku se umístilo sledování polohy dítěte, jako velmi důležitou ji označilo 66 % oslovených. Možnost dovolat se spolehlivě dítěti za všech okolností označilo jako velmi důležitou funkci 59 % rodičů. Ostatní uvedené vlastnosti hodinek vnímá většina rodičů jako méně důležité nebo nedůležité. Další místa obsadily funkce monitoringu kroků, tepu a spánku a za nejméně důležité jsou považovány hry.

Na otázku, zda rodiče využívají nebo by využívali funkci zjištění polohy dítěte v případě, že by mělo chytré hodinky, odpověděla jen 3 % oslovených, že nikoli. 55 % respondentů odpovědělo jednoznačné „ano“ a 42 % rodičů by využilo tuto možnost ve výjimečných situacích, kdyby bylo dítě jinými prostředky nedostupné.   

Do kolika let monitorovat polohu dítěte? Z pohledu zajištění soukromí se jedná možná o lehce kontroverzní otázku. I proto průzkum CZC umožnil rodičům uvést věk, do kterého by chtěli mít možnost získat informace o pohybu svých dětí, a to až do 13 let. Největší množství Čechů (38 %) zvolilo nejvyšší uvedenou možnost a 22 % by funkci určení polohy dítěte využívalo do 12 let. Zbylých 40 % oslovených by ukončilo využívání funkce sledování polohy dříve.