7 fíglů, jak si s dětmi užít léto za minimální náklady

Prázdniny se dokáží do rodinných rozpočtů zakousnout opravdu nebývalou silou. A dvojnásob to platí v neúplných rodinách. Pro rodiče samoživitele se proto čas dovolených právem stává noční můrou. Nejenže musí najít peníze na cestování, vstupné a případně dětské tábory, ale zároveň se potýkají i s morálkou neplatičů výživného, která s létem pravidelně upadá. Jsou však i takoví rodiče, kteří berou svou situaci s nadhledem a léto za minimální náklady pro jejich rodinu neznamená tragédii. Ti se s programem VašeVýživné.cz podělili o své letní fígle. Shodují se v jednom – nebojte se ptát po věcech zdarma a nestyďte se poprosit své okolí o výpomoc. Drahé prázdniny navíc nemusí vždycky být ty nejlepší.

Jak ušetřit za vstupné: „Před pokladnou na zámku vždy někoho ‚adoptujeme‘, nebo se naopak jednoho dítěte ‚zbavíme‘.“

Pro úplné rodiny většina atrakcí a památek nabízí rodinné vstupné. To je však výhodné pouze v případě, kdy ho kupují dva dospělí. Naštěstí nebývá problém se ještě ve frontě dohodnout s někým dalším a vymyslet co nejvýhodnější kombinaci lístků, díky které ušetří obě strany.

„Už jsem za ty roky odrzlá – nemám problém navrhnout cizím lidem, třeba tátovi s klukem, jestli by s námi nešli do rodinného vstupného. U vstupů na hrad se takhle snažíme ‚adoptovat‘ kohokoli ve frontě. A když je rodinné vstupné třeba jen pro dvě děti, naopak se jednoho potomka zbavíme a půjčíme ho někomu jinému. Ti druzí často nemají problém zaplatit za sebe plný vstup, takže to máme ještě levněji, většinou narazíme na fajn lidi, se kterými klidně strávíme i zbytek dne,“ směje se paní Jitka z Českých Budějovic.

Jak cestovat na rodinný lístek: „Průvodčímu jsme řekli, že jsme registrované partnerky.“

Celá řada dopravců nabízí možnost koupit rodinnou jízdenku – většinou pro dva rodiče a dvě nebo tři děti. Proto celá řada samoživitelů jezdí na výlety společně. Jízdné díky tomu může stát i polovinu běžné ceny.

„Koupily jsme takhle jízdenku i na historickou jízdu starou mašinkou. Špatně naložený průvodčí měl sice nějaké poznámky, že dvě ženské nejsou dva rodiče, tak jsme mu z legrace řekly, že jsme registrované partnerky. Úplně zčervenal a pak už si nás nevšímal. Akorát malá to pak začala rozhlašovat po kamarádech, tak jsem jí to musela zase vymluvit,“ vypráví vtipnou historku paní Jana z Podbořan.

Jak ušetřit za vstupenky. „Stačí přemýšlet. Jedeme na nedalekou farmu, je to zadarmo a lepší než zoo. Anebo navštívíme archeology na stavbě dálnice.“

Že k létu patří jen hrady, zámky a muzea? Mnohem víc zábavy se dá užít u atrakcí, které jsou zdarma. Děti totiž chtějí jediné – pobavit se. A to jde často líp na místech, kde nejsou davy ostatních turistů.

„Od určité chvíle jsem se zařekla, že hradů a zámků nebo zábavních parků bylo dost. Všude fronty, jen vás tam oblbují předraženými nanuky a limonádou. Stačilo přemýšlet. Raději budu dělat něco, co bude bavit i mě, to je základ fajn dovolené. Hledáme zajímavá místa v okolí. Jedeme na nedalekou farmu, je to zadarmo a lepší než zoo, můžeme si zvířátka hladit a být tam jak dlouho chceme, Tonda zkusí řídit traktor, je to milé pro nás i pracovníky na farmě. Letos bychom chtěli zkusit navštívit archeology, kteří hledají poklady pod budoucí dálnicí. Nebo domluvím exkurzi ve Škodovce, prý to jde,“ plánuje Michala z Královéhradecka.

Jak si zajistit sportovní výbavu: „Občas se stačí jen poptat a poprosit, lidi pořád mají zlaté srdce a půjčí vám svoji výbavu zdarma.“

A co když chtějí rodiče dopřát svým dětem třeba víkend na vodě nebo pěkný výlet na kolech? Ceny v půjčovnách nebývají vysoké, ale neúplná rodina na ně občas ani tak nedosáhne. Lepším řešením proto může být poptat se po někom, kdo má vlastní výbavu a nevadilo by mu ji půjčit.

„Poprvé jsem si říkala, že ani nemá smysl ptát se v půjčovně lodí, jestli by nám výbavu nepůjčili s výraznou slevou. Neuvěříte, jak mile jsem byla překvapená, když se mi asi za týden ozval člověk, že má ve stodole starší výbavu na vodu, která mu leží ladem, že ji půjčí zdarma. Lidi mají pořád zlaté srdce. Půjčili jsme si nafukovací loď, pádla i vesty na víkend. Jako poděkování jsme alespoň koupili s kluky čokoládu,“ nemůže stále věřit Vlasta z Českolipska.

 

BOX – Proč se v létě více dluží na výživném?

Platební morálka povinných v letních měsících klesá až na polovinu. Stoupá počet těch, kteří se opozdí s platbou, zaplatí jen část vyměřeného výživného, ale také těch, kteří přestanou platit úplně. V souhrnu se kvůli tomu do finančních problémů může dostat každá pátá neúplná rodina. Program VašeVýživné.cz, který zdarma zajišťuje asistenci při řešení problémů spojených s neplacením výživného, zjišťoval u svých klientů důvody.

„Důvody, proč se bývalí partneři a partnerky opožďují se splátkami výživného, jsou v podstatě dva. V prvním případě jsou sami zaskočeni letními výdaji, které mají se svou novou rodinou. Tu logicky upřednostní před dětmi z předchozího vztahu,“ zmiňuje Denisa Vopinková, odborná pracovnice programu VašeVýživné.cz. „Druhým důvodem pak je skutečnost, že v létě roste poptávka po sezonních brigádnících. Hodně partnerů odjede pracovat do ciziny, a s tím, jak zmizí původní rodině z očí, zapomene i na svou povinnost.“

Podle Vopinkové není možné ani jeden z případů tolerovat. Pokud se totiž neúplná rodina přes léto zadluží, do konce roku se již dluhu nezbaví.

„V případě, kdy se nedaří s partnerem domluvit, doporučuji zkontaktovat náš program asistované pomoci VašeVýživné.cz. Je zdarma a bez zbytečného papírování a stresu pomůže najít cestu, jak bývalého partnera donutit, aby dostál svým povinnostem,“ zakončuje Vopinková.

Jak ušetřit za ubytování: „Do kempu? Stačí pod převis. Když prší a trochu mokneme, máme z toho srandu.“

Pokud se neúplná rodina rozhodne vyrazit na výlet po České republice, musí si našetřit především na ubytování. Ceny v některých kempech se v sezóně dokonce přibližují těm hotelovým. Někteří proto radí jít na to šalamounsky a využívat ‚přírodní hotely‘ v podobě převisů nebo turistických přístřešků. Jejich databázi lze dokonce najít i na internetu.

„Jsem měšťák a nikdy jsem nespal pod stanem, maximálně v kempu. Všechno se to změnilo, když jsem se dal do řeči s rodinou, co celé léto tráví v přírodě. Pochopil jsem, že právě česká krajina je ta nejkrásnější atrakce a zadarmo. Když jsem pak skončil doslova bez koruny se dvěma dětmi, zkusili jsme poprvé dovolenou jako trempové. Musím říct, že nic dobrodružnějšího jsme do té doby nezažili, uchozené nohy, vichřice, nefungující vařič, padající komety, noční štěkání srnce. Teď jezdíme na dovolenou místo do kempu pod převisy hodinku vlakem od města, když prší, máme z toho srandu, i když třeba zmokneme. Hodně nás to s dětmi sblížilo,“ neskrývá nadšení Leoš z Prahy.

Jak si zajistit hlídání: „Víte, kolik starých lidí nemá vnoučata? Naše babička nefunguje, tak jsme si našli tetu, která je za to vděčná!“

Zaplatit si hlídání? Stálo by to víc než váš plat. Co s tím? Nechat dítě v letní družině, která také není zadarmo? Smířit se s tím, že léto stráví v izolaci u počítače? Jak vyřešit noční směny? Pokud nemáte šanci přes léto dát děti k prarodičům, můžete mít problém. Zvláště když jste samoživitel, pro kterého dlouhá dovolená nepřichází v úvahu. Řešením tak může být najít si někoho, koho občasné hlídání dětí potěší.

„Řeknu to narovinu – moje máma nefunguje. K Simoně nemá vztah, považuje ji za vnučku z donucení, dodnes mi neodpustila chlapa, se kterým jí mám. Jde to tak daleko, že si ji nechce brát ani na víkendy, přestože by mohla. Tak jsem si ve vsi našla novou tetu, která je za Simonu vděčná. Víte, kolik lidí nemá vnoučata nebo vlastní děti a chtělo by? Simona si tetu Táňu oblíbila, společně vaří, učí ji vyšívat, to jsou věci, které já ani neumím. Já můžu chodit do práce a holka nemusí trčet v družině,“ pochvaluje si Jiřina z Vysočiny.

Jak ušetřit za doktora: „Nejlepší je prevence. Každé ráno povinně sníst kus citronu a osprchovat se ledovou vodou. Dělám to taky, abych šel příkladem, vřískám zdaleka nejvíc.“

Věčně ucpaný nos, pokašlávání anebo prostě letní chřipka ze sluníčka se vším všudy? Nejenže dokáže zkazit léto, ale také pořádně provětrá peněženku. Poslední tip proto patří prevenci, která pomáhá šetřit výdaje za lékaře.

„Bylo to šílené. Za nejrůznější léky jsme dávali až pět stovek měsíčně, každou chvilku to přišlo znovu. Moňa to měla ze stresu a zchoulostivělosti, teď už to vím. Jakmile začalo být teplo, nasadili jsme proto nový režim – každé ráno celá rodina sníme kus citronu a sprchujeme se ledovou vodou. I já, musím jít příkladem. Jen vřískám víc než Moňa s Davídkem, vážně se musím překonávat. Musím zaklepat, že od té doby jsme fakt všichni zdraví jako řípy. I ta alergie mizí,“ pochvaluje si táta Miro.

Kam se obrátit pro bezplatnou pomoc, když partner dítěti neplatí?

Stačí navštívit stránky www.vasevyzivne.cz, kde rodič vyplní jméno, příjmení a kontakt, následně bude kontaktován pracovníkem Asociace neúplných rodin. Případně je možné zkontaktovat asociaci telefonicky na čísle 725 293 667 a celý proces provést s asistencí. Veškeré služby Asociace jsou bezplatné a pokud případ skončí vymáháním výživného, veškeré náklady vždy platí dlužník. Každý krok je možné konzultovat také s psychologem a dalšími odbornými pracovníky.