5 nejžádanějších lokalit pro bydlení v Česku

Není bydlení jako bydlení. Jak můžeme vidět v každoročním žebříčku Kvalita života, jsou města, kde se lidem podle objektivních měření žije lépe než jinde. Co určuje, že se některé místo stane žádanou lokalitou? Vždy je to souhra několika faktorů. Zpravidla jsou jimi vynikající dopravní dostupnost (veřejnou dopravou a osobním vozem), občanská vybavenost v místě (školky a školy, lékařská péče, restaurace, kulturní a sportovní zařízení) a komerční zóna v docházkové vzdálenosti (obchody, kadeřnictví a další služby). Zapomínat nesmíme ani na bezpečnost dané lokality nebo prostory pro relaxaci a odpočinek, jako jsou parky, rybníky či cyklostezky.

Jaké lokality tyto podmínky splňují a patří k nejžádanějším? Poznat to můžete i podle ceny nemovitostí – ta se totiž od kvality a exkluzivity lokality odráží, vliv na ni má i vysoká poptávka. Jaké lokality v Česku patří mezi TOP 5? Na to se podívali v Bezrealitky.

Praha 8, 7 – Karlín, Letná – ráj mladých

Všechno zlé je pro něco dobré. Přísloví, které by si jako své motto mohl dát pražský Karlín. Čtvrť nebyla před povodněmi ničím exkluzivní, dominovaly jí staré činžovní domy a chátrající Invalidovna. Pak přišly povodně a Karlín dostal novou příležitost. Dnes tu najdeme řadu nových kancelářských budov i nové moderní bytové domy, do kterých se stěhuje řada mladých. Čtvrť ožila, přibyly kavárny i restaurace.

„Aktuálně jde o velmi žádanou lokalitu. Pronájem bytu v novostavbě o velikosti 2+kk v Karlíně neseženete pod 30 tisíc korun měsíčně. Levnější pronájem je tu k sehnání pouze v historické zástavbě, a to ještě jen v případě, že jde o byt před rekonstrukcí,“ potvrzuje Ondřej Strada, e-commerce manažer Bezrealitky.

Karlínu pak konkurují za řekou se rozkládající Holešovice a Letná. Ta dominuje historickou zástavbou s typickými předzahrádkami, dobrou dopravní dostupností a pestrou nabídkou služeb a restaurací. Jedním z lákadel je také blízkost největšího pražského parku – Stromovky.

Praha 6 – Hanspaulka, Ořechovka – bydlení s nádechem první republiky

Vlastnit vilu na Hanspaulce nebo na Ořechovce – sen mnohých nejen za první republiky, ale i dnes. Lokalita, která vyniká zástavbou rodinných domů a vil se zahradami. Obě čtvrti najdeme na Praze 6 a každá se nachází na jedné straně Dejvic. Lokality nabízí klidné ulice, prestižní adresu, bezproblémové parkování. Na cenu vil tu má dnes vliv i jejich historická hodnota a kvalitní architektonické provedení. Najdeme tu domy podle návrhů Pavla Janáka, Jaroslava Vondráka, Ladislava Žáka i Adolfa Loose. Ty levnější vilky dnes pořídíte od 30 milionů korun, ty větší nebo po rekonstrukci i za 100 milionů.

Praha 1 – genius loci staré Prahy

Malá Strana, Staré Město, Josefov – i když davy turistů pod okny nejsou pro každého, historické domy, úzké uličky a byty s vysokými stropy táhnou. Ačkoliv historické domy nemohou vždy nabídnout možnosti moderního bydlení, genius loci Starého Města je stále pro mnohé lákadlem.

Nemovitosti v této lokalitě zájemci kupují spíš než pro každodenní bydlení především jako investici nebo za účelem poskytování ubytování formou Airbnb. Při koupi je ale samozřejmě nutné počítat s tím, že v případě rekonstrukce je třeba dodržet požadavky památkové péče,“ upozorňuje Ondřej Strada za Bezrealitky.

Nevýhodou této lokality je kromě davů turistů také nedostatek parkovacích míst a méně obchodů pro běžné každodenní nákupy. Bydlení si tu ale můžete vyzkoušet díky nájmu, a to už od 20 tisíc korun.  

Říčany a okolí Prahy – ideální pro rodiny s dětmi

Říčany už několik let po sobě vyhrávají žebříček nejlepšího město k žití. Proč? Protože jsou blízko Praze – díky skvělé dopravní dostupností jak autem, tak MHD mají obyvatelé k dispozici služby velkoměsta a zároveň si mohou užívat klidného bydlení v maloměstě.

O bydlení v okolí Prahy se zvedl zájem spolu s rostoucími cenami nemovitostí i zvýšením hypotečních sazeb. Řada rodin už na bydlení v hlavním městě nedosáhla, a protože zde pracuje, hledala lokalitu, která je nejen levnější, ale zároveň dobře dostupná,“ komentuje Ondřej Strada.

Obyvatelé Jesenice, Hostivic, Roztok nebo Úval si tak mohou užívat kombinaci skvělé úrovně služeb a blízkost přírody. 

Brno – Masarykova čtvrť – bydlení nejen pro milovníky funkcionalismu

Čím je Ořechovka v Praze, tím je v Brně Masarykova čtvrť, jež je součástí městské části Brno-střed. Tato rezidenční vilová oblast vznikala postupně od konce 19. století až do 70. let 20. století, a je charakteristická svou nejen secesní, ale především funkcionalistickou architekturou. Největší stavební boom zažila po první světové válce a byla pojmenována na počest prvního československého prezidenta Masaryka.

I dnes je synonymem pro kvalitní bydlení v dosahu parků Kraví hora a Wilsonův les. Byty tu ale samozřejmě pořídíte levněji než v Praze. 3+kk si tu můžete pořídit už za 6 milionů korun. Cenu ale samozřejmě ovlivňuje rekonstrukce i to, zda jde o byt v bytovém domě v suterénu nebo vile se zahradou.