1095 dní pod vodou – extrémní test visacího zámku TOKOZ

Jak vypadá visací zámek, který stráví tři roky pod vodou? Půjde odemknout a normálně používat, nebo se mechanismus po několika měsících zničí? Visací zámky TOKOZ GAMA 50 s patentovanou vložkou TOKOZ PRO úspěšně prošly zátěžovým testem v kotvišti jachet společnosti River Marina na českých Slapech.

Do River Mariny putovala první zásilka zámků krátce po jejich uvedení na trh. Část z nich je ve vodě celoročně, zámky zajišťují bójky nebo kotevní betony. Další zabezpečují lodě pouze v sezóně a posléze na břehu přes zimu chrání majetek. I po více než tisícovce náročných dnů pod hladinou přehradního jezera zámky stále fungují. Pro konstruktéry TOKOZu je tento test konečným potvrzením, že jejich vynález skutečně pracuje, jak má.

Je samozřejmé, že po několika měsících, kdy zámky nepoužíváme, se odemykají trochu ztuha. Vždy to však jde pouze za pomoci klíče a mírné síly,“ uvádí Norman Šubert z River Mariny. To je velký rozdíl oproti jiným zámkům, které jsme nedokázali odemknout za žádných okolností. Přitom odstranit třmen nefunkčního zámku pod vodou je velmi náročný úkon, který si skutečně rádi odpustíme,“ dodává.

Zinkové tělo zámku TOKOZ GAMA ukrývá vložku TOKOZ PRO, která funguje na bázi unikátních otočných lamelových stavítek. V roce 2012 ji navrhl tým konstruktéra Luboše Dvořáka a TOKOZ pro ni získal patentovou ochranu. Vložka je extrémně odolná proti vlivům počasí, neboť se v ní nenacházejí žádné součásti, které by podléhaly vlivu mrazu nebo nečistot, její komponenty jsou navíc nerezové. I díky tomu úspěšně odolává tak náročnému prostředí, jakým je kalná voda.

„Jsem rád, že se naplnily požadavky, které jsme na vložku při její konstrukci kladli,“ uvádí Luboš Dvořák, spoluvynálezce mechanismu. „Díky našemu řešení totiž není pohyb mechanismu závislý na pružinách či jiných samostatně se pohybujících částech, které by se mohly zaseknout. Odemykání je zajištěno pouze tlakem klíče. Dosáhli jsme tak nejen nejvyšší možné bezpečnosti, ale také odolnosti vůči vnějším vlivům.“

To ostatně potvrzují také nezávislé testy. Vložka TOKOZ PRO v minulosti získala například první cenu v testu Asociace zámkových a klíčových služeb spolu s magazínem TEST MF DNES a jako součást různých mechanismů chrání celou řadu strategických objektů – nejnověji třeba technologie pražského dálničního okruhu. Velký ohlas má také ve světě – zámek TOKOZ se loni začal distribuovat na válkou zmítaném ukrajinském trhu a čerstvě odolal všem atakům při národním mistrovství v lockpickingu v čínském Pekingu.

Tokoz-8 Tokoz-7 Tokoz-6 Tokoz-3 Tokoz-2 219-0400REZ TOKOZ_GAMA_40_PRO