Získaly ocenění Magnesia Litera. Jaký je zájem o slavné tituly mezi čtenáři po letech?

V neděli 10. dubna čeká knižní svět velká událost – udílení cen Magnesia Litera. Knihy vydané v loňském roce se utkají v několika kategoriích. Nominované a oceněné tituly se pak budou těšit zájmu novinářů i čtenářů a knihkupci budou doufat ve zvýšení čísel prodejů. Všechna sláva polní tráva, říká se. Platí to i v případě knižních cen? Je zájem o soutěžní knihy pouze sezónní záležitostí? Data knižního secondhandu Knihobot ukazují, o jaký typ literatury a tituly oceněné v předchozích ročnících je zájem i po letech. 

„Obecně se v nabídce více objevují tituly z prvních ročníků soutěže. Což odpovídá naší zkušenosti, že nejlépe se prodávají knihy 10–15 let staré. Tituly staré dva tři roky se u nás v nabídce objevují také, ale tím, že je nabídneme levněji než v knihkupectvích, zase mizí z pultu rychleji,” přibližuje Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. „Co se týče žánru, nejméně lidi otáčí poezii, což je pravděpodobně dáno tím, že vychází v menším nákladu a kupují si ji milovníci literatury, kteří knihy dávají neradi z ruky.”

Beletrie s datem vydání kolem roku 2010 se prodává průměrně za poloviční cenu. Román Petry Soukupové Zmizet, který získal ocenění Kniha roku 2010, se nyní na Knihobotu prodává za 110 Kč. Podobně je na tom kniha Rybí krev Jiřího Hájíčka, kterou seženete z druhé ruky za 130 Kč. Její doporučená cena v knihkupectví byla 279 Kč. 

Zájmu se ale těší naučné knihy. Ty z nabídky mizí nejrychleji. A tím, že u nich nedochází tak často k dotiskům, vzrůstají často na ceně. To je třeba případ knihy Dějiny nové moderny Vladimíra Papouška z roku 2010. Kvůli nedostupnosti se cena titulu vyšplhala až na 2 000 Kč. Rekordmanem je kniha Příběhy z dlouhého století od autora Pavla Zatloukala z roku 2002, která se prodala za 10 dní od vystavení za 4 200 Kč.

Z ruky do ruky putuje i dětská literatura. Pampe a Šinka oceněná v roce 2011 v kategorii dětské literatury se z původních 390 Kč vyšplhala na 588 Kč a v běžných nakladatelstvích již není k dostání. Podobně na tom byl také titul Velké dobrodružství Pepíka Střechy, který se prodal za 964 Kč během 10 dní, dokud ale nevyšel dotisk. 

Ceny knih se často mění v závislosti na nových vydáních či dotiscích. Knihu Tibet od Petra Síse jsme prodávali i za 1 200 korun. Vloni vyšel dotisk a nyní ji novou běžně pořídíte za 350 Kč,” komentuje cenové výkyvy Kristýna Hladíková.

Velkou část oceněných knih tedy v budoucnu čeká stejný osud jako jejich běžné řadové sestry. Ocenění není zárukou, že zůstanou v jedné knihovně, ani že budou za pár let žádaným zbožím. „Ačkoliv se z tohoto pohledu může zdát, že soutěž nemá takový vliv, není tomu tak. Ocenění Magnesia Litera je skvělou příležitostí představit lidem to nejlepší z české knižní tvorby. A pokud se někdo rozhodne poslat některou z těchto knih dál, je to jedině dobře. Kniha tak získá další čtenáře,“ dodává Hladíková.