Zima ještě nekončí. Jak na zamrzlý zámek?

Teploty se ještě stále pohybují kolem nuly i pod nulou, mírná oteplení s sebou přináší vyšší vlhkost, kterou následné ochlazení přetváří v námrazu. Právě to jsou ideální podmínky ke vzniku velmi nepříjemné situace – zaseknutého zámku. Zámkové vložky i visací zámky, které fungují na nejčastěji používaném principu pružinových stavítek, mohou v takovém případě sveřepě odolávat pokusům o zamknutí či odemknutí. Odborníci radí, jak takové situaci předejít a co dělat, když už přeci jen nastane.

“Stavítkovými zámky je vybaveno více než 80 % objektů v Čechách,” uvádí David Sobotka, specialista českého výrobce TOKOZ na nouzové otevírání zámků. “Bohužel právě tyto typy zámků, ať už jsou to dveřní zámkové vložky nebo visací zámky, jsou náchylné k zaseknutí. Jejich mechanismus totiž funguje díky pružinkám, které se mohou zanést nečistotami nebo zamrznout. Zámek pak nelze odemknout nebo naopak zamknout a nezřídka je nutné jej nakonec rozebrat.“

Jak na mráz a nečistoty?

Zamrzlý zámek lze nahřát, ale v chladu není tato metoda vždy reálně použitelná a nemusí zafungovat. Pak je jediným řešením rozebrání zámku. Riziko zamrznutí hrozí v podstatě kdykoliv, když se zvýší vlhkost vzduchu a následuje pokles teplot pod nulu, nahřátí zámku je tedy pouze o odkladem problému, nikoliv finálním řešením.

Pokud se zámek zasekne kvůli nečistotám, mnoho lidí sáhne po oleji. Promazání běžným olejem však zpravidla nepomůže – i velmi řídký olej se totiž může spojit s nečistotami a vytvořit uvnitř zámku lepivou směs, která mechanismu naopak uškodí a riziko dalšího zaseknutí spíše zvyšuje. K ošetření zámku je třeba použít roztok na bázi lithného mýdla, výsledek však není zaručen a je možné, že i takto zaseknutý zámek bude nutné složitě rozebrat.

Dá se zaseknutí zámků předejít?

„Nejjednodušším řešením je pořídit si zámek fungující na jiném než stavítkovém principu s pružinkami, který odolá povětrnostním vlivům a nezasekne se ani vlivem nečistot. Klasické stavítkové vložky jsou sice tradičním řešením, ale nehodí se zkrátka do všech podmínek,“ doporučuje David Sobotka a zároveň upozorňuje: „Jednou zaseknutý či zamrzlý zámek rozhodně doporučuji co nejdříve vyměnit. V opačném případě je pouze otázkou času, kdy se problém zopakuje. Špatná funkčnost zámkové vložky navíc ovlivňuje i základní účel zámku – bezpečnost.“
Například zámková vložka TOKOZ PRO, která se montuje do dveří i do visacích zámků, využívá systému cylindrických otočných stavítek bez pružinek. Díky tomu je odolná proti výkyvům počasí a nezaskočí ji prašné léto, mrazivá zima, ani jarní či podzimní plískanice s nočními a ranními mrazíky. Navíc je velmi odolná proti zlodějům – zatím se ji nepodařilo překonat žádnými běžně používanými zlodějskými metodami.

Jak ošetřit zámky s pružinovými stavítky na zimu a čemu se naopak vyhnout

  • Zamrzlé zámky zkuste rozehřát a vysušit. Počítejte však s tím, že se mohou kdykoli zaseknout znovu.
  • Zámky nepromazávejte běžným olejem – spolu s nečistotou vytvoří lepivou směs, která může zaseknout vnitřní mechanismus.
  • Zabalení zámku do igelitu může způsobit potíže – igelit na jednu stranu ochrání zámek před povětrnostními vlivy a nečistotami, zvyšuje však vlhkost uvnitř mechanismu, která může způsobit při poklesu teploty jeho zamrznutí.
  • Chcete-li zámek zakonzervovat, použijte mazadlo na bázi lithného mýdla.
  • Pokud bude zámek používán především v exteriéru, volte zámky s mechanismy odolnými zaseknutí nečistotami nebo zamrznutím – tedy ty bez pružinkových stavítek.
  • Poškozený nebo špatně fungující zámek vyměňte raději ihned za nový – se zámky pracujícími na bázi cylindrických rotačních stavítek problémy s mrazem a znečištěním mít nebudete

[Best_Wordpress_Gallery id=“78″ gal_title=“TOKOZ: Zaseknuté zámky“]