Zdravá strava nemusí být nudná, naučte se používat netradiční zeleninu

Novoroční předsevzetí, týkající se toho, že začneme zdravěji jíst, bývají ta nejčastější. Měsíc je za námi a my můžeme hodnotit. Aby se z krátkodobého vybočení z normálu stal váš životní styl, je potřeba naučit se zdravou stravu udržovat pestrou a z jídla se těšit. Dobrou cestou může být využívání netradičních surovin, které tělu dodají vitaminy a minerální látky a přitom překvapí svou chutí nebo vzhledem. Velký výběr dobře známé i neobvyklé zeleniny najdete na e-shopu Kolonial.cz. Vaši objednávku vám elegantní příručí doveze hned druhý den až do kuchyně a vaší jedinou (příjemnou) starostí bude zakoušení nových chutí.

Artyčok – zelenina s dobrým srdcem

Artyčok je rafinovaná zelenina, která pod tuhými zelenými ostny ukrývá máslové srdíčko. Spolu s ním se propracujete k velkému množství vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho léčivé účinky je častou součástí italské i francouzské kuchyně. Začátečníci mohou využít nakládané artyčoky ve sklenici, zkušenější kuchař se ale jistě nenechá náročnější přípravou čerstvých kusů zastrašit.

Pořídit ho můžete již od 62,90 Kč za kus v e-shopu s potravinami Kolonial.cz.

Artyčok

 

Fialová mrkev – návrat ke kořenům

Komu fialová mrkev přijde jako absurdní výdobytek moderního zemědělství, toho jistě překvapí, že existovala ještě dříve než ta oranžová. Mrkev tvoří základ české kuchyně, a proto se experiment s barevnými kombinacemi přímo nabízí. Fialová varianta je výborným zdrojem antioxidantů a příznivě působí i na cévy a srdce. Netradiční zbarvení ozvláštní saláty, polévky a může být i dietní přílohou k masu.

Pořídíte ji například v e-shopu Kolonial.cz za 99,90 Kč za kg.

Fialova mrkev

Fenykl – zelenina i koření v jedné rostlině

Fenykl je svěže vypadající zelenina s voňavou natí a intenzivní anýzovou chutí. Hodí se do polévek, jako součást přílohové grilované zeleniny a v syrovém stavu i do salátů. Jeho příprava je velmi nenáročná a jeho konzumace má blahodárný účinek na ženské problémy a trávicí potíže. Obsahuje prý i látky, které působí jako prevence rakoviny.

K dostání je od 64,90 Kč za kg na e-shopu Kolonial.cz.

Fenykl

 

Lilek – elixír štěstí na dosah ruky

Lilek možná znáte pod jménem baklažán. Tuhá, sytě fialová slupka ukrývá světlou houbovitou dužinu. Lilek posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je skvělým zdrojem vitaminu B a minerálů. Tajemstvím správné přípravy lilku je nakrájet jej na plátky, posolit a nechat „vyplakat“. Spolu s cuketou a rajčaty tvoří základ tradičního francouzského ratatouille a přináší prý radost ze života.

K dostání v e-shopu Kolonial.cz od 54,90 Kč za kg.

Lilek fialový

Portobello – žampion XXL

Portobello je výjimečně chutným zástupcem světa hub. Nakrájený na plátky a ogrilovaný výborně funguje jako ozvláštnění zeleninových salátů, připravovaný vcelku zase dokáže nahradit i steak. Lze jej proto použít do vegetariánských hamburgerů či tortill. Práce s ním je jednoduchá a rychlá a jeho krémová chuť a masitá konzistence vás mile překvapí.

K dostání jsou od 159 Kč za kg v e-shopu Kolonial.cz.

 

Zampion Portobello