Zavíráme! Jak vybrat správnou petlici a závoru

Najdeme je na vratech a branách, zahradních domcích, ale také garážích či chalupách. Řeč je o petlicích a závorách, které jsou podstatnou, a přitom často přehlíženou součástí domácího zabezpečení. Víte, jak vybrat správnou petlici a jak poznat, že ta stará již dosluhuje?


Petice mají široké možnosti využití – můžete s nimi zabezpečit vrata do garáže, uzamknout kůlnu s nářadím nebo třeba zadní vchodové dveře na chalupě. Obvykle je tvoří tělo z kalené oceli, které se připevní pomocí upevňovacích šroubů na objekt, který chcete zajistit. Hodí se všude tam, kde klasickou zámkovou vložku nemůžete použít. Navíc jsou velmi variabilní a využijete je jak na jednokřídlé, tak i dvoukřídlé dveře či brány, a speciální petlice s více klouby zvládne uzavřít i složitější objekty. Ke spolehlivému uzavření garážových vrat či brány můžete sáhnout také po sestavě visacího zámku a závory. Tu tvoří výlisek z ocelového plechu a ramena, která se upevní na dveře – ať už jde o dvoukřídlá či jednokřídlá vrata.

Díky kombinaci petlice či závory s kvalitním visacím zámkem můžete doma či na chalupě vytvořit takové zabezpečení, se kterým si běžný zlodějíček jen tak neporadí. Důležité je i kontrolovat petlice, které už nějaký ten pátek váš majetek chrání. Jejich životnost totiž není neomezená a může se stát, že na dveřích budou spíš viset, než aby je jakkoliv chránily. Problémem jsou také stará ztrouchnivělá prkna a své dokáže i nepřízeň počasí, zvlášť u výrobků, které nejsou do extrémních podmínek určené.


A na co dát při výběru petlice pozor? Především na podezřele levné výhodné nabídky ze zahraničních e-shopů, od přeprodejců zboží bez jasného původu nebo trhovců. „Při výběru bychom si měli pohlídat nejen cenu, ale především použitý materiál – petlice by měla být vyrobena z kvalitní oceli, ideálně se skrytými čepy a protiplechy, které zabraňují jejímu vytržení. Důležitá je i prokázaná odolnost vůči klimatickým podmínkám, která nám zajistí, že petlice nezrezne a nebude se zasekávat,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Tipy na petlice a závory:

Tokoz P 110

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-110-II-205-a-1-ks-S-_d2261716_11047.aspx

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Větší počet otočných kloubů umožňuje zajistit i složitější objekty a jednokřídlé i dvoukřídlé dveře.

Tokoz Golem

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-BP-GOLEM-a-1-ks-K-a-_d2261680_11047.aspx

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení.

Uzamykatelná bezpečnostní závora UZ 220

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Ramena z ocelového plechu tloušťky 4 mm, odolávají přeřezání, odvrtání a páčení. Závoru lze kombinovat se všemi produkty Tokoz Pro.