Zabezpečujeme sklep: Od úklidu po výměnu zámků

Sportovní výbava, elektrokola, nářadí, starší elektronika, ale i jiné cenné věci, které už se do domu nevejdou. Sklepy rodinných domů i chat ukrývají řadu pokladů, a jsou proto oblíbeným cílem zlodějů. Z velké části také kvůli tomu, že jejich zabezpečení často příliš velkou pozornost nevěnujeme. Využijte babí léto k revizi uložených věcí i zabezpečení samotného sklepa.

Cesta do domu může být pro zloděje trnitá – lidé už se naučili používat bezpečnostní zámky a vchodové dveře tak bývají oříškem. I proto zloději hledají alternativní cesty dovnitř, které velmi často vedou právě sklepem. Ty v rodinných domech jsou totiž v drtivé většině případů propojené s obytnou částí a nabízejí snadný způsob, jak se dostat do objektu. „Pokud si zloděj poradí se sklepními dveřmi, které nebývají dobře zabezpečené, čekají ho už jen spojovací dveře do domu. A ty řada lidí nezamyká nebo je odbude zámkem, který lze snadno vypáčit,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz, která už více jak 100 let na Vysočině vyrábí zámky a kování.

Rozlučte se s haraburdím

Ještě než se vrhnete na kontrolu zámků, oken a dveří, věnujte pár odpolední „debordelizaci“. A to zvlášť v případě, že se váš sklep během let proměnil ve skladiště plné nepotřebných věcí. Vybavte se plastovými boxy s víkem a popisovačem a vše důkladně přetřiďte. Staré oblečení věnujte charitě, rozlučte se s rozbitým nářadím, které už nikdo neopraví, a nepotřebné věci nabídněte na bazaru.

Menší cennosti a nářadí uložte do boxů nebo bezpečnostní bedny, která je bytelná a zloděj si ji rozhodně nezvládne hodit na rameno a odnést. Větší kusy v podobě kol, motorek, pneumatik či zahradního vybavení připevněte řetězem nebo lankem do bezpečnostního systému typu X Safety Box. Ten můžete pohodlně přivrtat k jakémukoliv pevnému povrchu.

Zkontrolujte okna

Na zabezpečení oken majitelé sklepů často zapomínají. Přitom právě sklepní okénka jsou pro zloděje oblíbenou cestou dovnitř. Nenechte se zmást kompaktními rozměry – překvapilo by vás, jak malým otvorem se nenechavci zvládnou dostat dovnitř. Okénka ve sklepě vždy pečlivě zavírejte a pokud je to možné, instalujte na ně uzamykatelné kličky. Skvělou vychytávkou jsou také bezpečnostní folie. Ty zabrání snadnému rozbití skla a když sáhnete po neprůhledné variantě, znemožníte zloději pohled dovnitř.

„Obecně platí, že bychom neměli lákat zvědavce – a to jak v případě vybavení rodinného domu či chaty, tak sklepa. Většina zlodějů si objekty vytipuje předem právě na základě obhlídky sklepním okénkem. Vyplatí se věci důsledně uklízet, případně alespoň přirazit ke zdi pod okno,“ dodává Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

Oprašte petlice a závory

Chrání váš sklep bytelné dveře s kvalitním zámkem, nebo se na dřevěných vyviklaných latích houpe dvacet let stará petlice? Zámky na sklepě jsou často přehlížené, a to byste měli rychle napravit. Na dveře patří bezpečnostní zámek s vložkou v minimálně třetí, lépe ale čtvrté třídě odolnosti. Pokud chrání sklep závora či petlice, měla by být rovněž certifikovaná ve vyšší třídě a zároveň odolná výkyvům počasí.

„Petlice musí na dveřích pevně držet, jinak zcela ztrácí svou funkci. A platí to i ve chvíli, kdy na drahou petlici umístíme levný visací zámek, který jsme koupili za pár desítek korun v bezejmenném obchodě. Ale pozor, podobné třídě bezpečnosti musí odpovídat i dveře, na které bezpečnostní zámky montujeme“ upozorňuje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz..

Zámek certifikovaný ve třetí třídě odolnosti už zvládne několik minut odolávat běžným zlodějským metodám a je velmi pravděpodobné, že zloděje nakonec od vloupání odradí. Koneckonců to potvrzuje i známé pravidlo pěti minut, které říká, že pokud nenechavec během tohoto času zámek nepřekoná, pokus vzdá. A když si spočítáte, jakou hodnotu mají věci ve sklepě, uvidíte, že dva tisíce vložené do nového zámku se rozhodně vyplatí.

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus, který lze připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-100-350-a-1-ks-S-_d2261779_11047.aspx

Visací zámek TOKOZ Gama

http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-60-8-CS-_d2497198_11047.aspx

Visací zámek TOKOZ Gama ochrání majetek i v náročných klimatických podmínkách. Jeho mechanismus je uzamčen pomocí otočných stavítek, a díky tomu je zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání. Krytý oblouk zámku o průměru 12 mm má zvýšenou odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo z kalené oceli odolá hrubému násilí, vrtání i pokusům o rozbití.

Kontejnerový zámek Konti Pro

https://eshop.tokoz.cz/KONTI-PRO-12-a10ks-_d9366164_11047.aspx

Zámek učený k zabezpečení kontejnerů a popelnic poslouží stejně dobře i jako zabezpečení sklepní kóje. Odolá i hrubému násilí, pokusům o odvrtání či vytržení. Zvládne výkyvy počasí včetně extrémních teplot a je možné ho přidat na společný uzávěr s dalšími výrobky řady Tokoz Pro.