Zabezpečujeme dům: Kolik peněz si připravit a na co dát pozor

Kdy naposledy jste kontrolovali stav zabezpečení svého domu nebo bytu? Ať už spokojeně bydlíte nebo se chystáte stěhovat do nového, výběru zámků byste měli věnovat stejnou pozornost jako koupi vybavení. Kolik peněz do kvalitního zabezpečení vložit, na čem nešetřit a bez čeho se klidně obejdete?

Více než 273 milionů. Takovou škodu spáchali v loňském roce zloději při vloupáních do domů, bytů i chat a chalup. A ačkoliv povědomí Čechů o možnostech ochrany majetku zvolna roste, některých zabezpečovacích zlozvyků se asi jen tak nezbavíme. „V naši praxi se neustále setkáváme se stejnými problémy – nevyhovující zámkové vložky bez certifikace, špatně zajištěné přístupové cesty včetně oken i přesluhující závory a petlice. Jde o investice v řádech nižších tisíců, kterým se ale řada lidí sveřepě brání, ačkoliv právě tyto prvky chrání jejich domy a majetek v hodnotě statisíců korun,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „Do zabezpečení bychom přitom optimálně měli vložit zhruba 3 až 5 % hodnoty majetku, který chceme ochránit,“ dodává.

Zámek pod lupou

Alfou a omegou kvalitního zabezpečení je dobrá cylindrická vložka. V záplavě výrobků dostupných na trhu není snadné se zorientovat, nicméně pomoci mohou základní kritéria výběru. Volte takovou vložku, která odpovídá rozměrům konkrétních dveří, a nekupujte na slepo jen proto, že nabídka byla výhodná. Vyhýbat byste se měli bezejmenným výrobkům z tržnice nebo vložkám s podezřele nízkou cenou, které svou poruchovostí ve výsledku domácí rozpočet neušetří. Dobrým pomocníkem je platná certifikace dle ČSN a zařazení do bezpečnostních tříd podle odolnosti.

„Na vchodové dveře patří vložka v minimálně III., nejlépe však IV. třídě odolnosti, která poskytuje vysokou ochranu proti běžným zlodějským technikám,“ doplňuje Neuvirt.

Ochrana vybavení

Dobré zabezpečení si zaslouží i vybavení a věci uvnitř domu. Ve chvíli, kdy se zloděj dostane do objektu, mu tak připravíte další překážku, kterou už nemusí zvládnout zdolat. Vhodné jsou systémy typu X Safety Box, připevněné ke stěně, podlaze či stropu. Nářadí, sportovní výbavu či kočárek nebo motorku k nim pak jednoduše připevníte pomocí ocelového lanka, se kterým si zloděj jednoduše neporadí. A zapomenout nesmíme ani na zlaté pravidlo – cennosti zbytečně nevystavujte na odiv zvědavým očím. Pro tyto účely poslouží neprůhledné folie na sklepní a garážová okna nebo bezpečnostní uzamykatelná bedna.

Od vrat po zahradu

Abyste zlodějům maximálně ztížili práci, věnujte pozornost zabezpečení všech přístupových cest. Rozviklaná zrezlá branka totiž působí jako pozvánka pro všechny nenechavce. Začněte proto už od brány a vrat, které by měly být vybavené bezpečnostní závorou či petlicí a odpovídajícím visacím zámkem. Podobná kombinace se vám osvědčí i na zahradě, kde tak elegantně zabezpečíte zahradní domek nebo kůlnu. Dobře zvolená závora si poradí s pokusy o vypáčení nebo uražení a ochrání sezonní vybavení ukryté uvnitř. U visacích zámků i petlic se hodí sáhnout po takových, které odolají výkyvům počasí a nezreznou po prvním dešti.

Pomozte si technikou

Mechanické zabezpečení může vhodně doplnit i elektronický zabezpečovací systém, ten však představuje poměrně velkou vstupní investici. V ochraně majetku vám ale mohou pomoci i zdánlivé drobnosti, které vás nezruinují. Dobrou službu prokáží například pohybová světelná čidla nebo spínače, které dokáží simulovat vaši přítomnost a odradit možného zloděje.

Kolik stojí průměrné zabezpečení

ProduktPoužitíCena
Cylindrická vložka IV. třída odolnostihlavní vchodové dveře, zadní vchod + garáž3500 Kč
Visací zámek III. třída odolnostikůlna800 Kč
X Safety Box IIIvnitřní vybavení3 000 Kč
Bezpečnostní závora II. třída odolnostigarážová vrata + zahradní domek, brána2400 Kč
Bezpečnostní foliesklepní a garážová okna1500
Pohybové čidlovchodové dveře1 000
Časový spínačinteriér1 000
   
Celkem 13200