Zabezpečujeme dům: Kolik investovat a na co si dát pozor

Opotřebované zámky bez certifikace, nedoléhající okna, špatně zajištěné zadní vchody, garážová vrata s vetchou petlicí. Navzdory dlouhotrvající osvětě zůstává kvalitní zabezpečení domu pomyslnou Achillovou patou velké části majitelů nemovitostí. Jak svůj majetek zabezpečit kvalitně a neutrácet za zabezpečení, které naopak nepotřebujeme?

Nutnost dobře zabezpečit svůj dům či byt potvrzují i neúprosné statistiky – jen v loňském roce napáchali zloději vloupáním škody za více než 206 milionů korun. Varovný prst se ale zdvihá především při pohledu na velmi nízkou míru objasněnosti – průměrně se podaří vypátrat viníka jen u každého pátého případu. Ani to navíc neznamená, že se jeden z pěti okradených majitelů dočká zcizených věcí, které většinou rychle mizí v zastavárnách. Do kvalitního zabezpečení přitom není nutné dávat statisíce. „Obecně bychom měli vložit do zabezpečení částku, která odpovídá přibližně 5 % hodnoty majetku, jež chceme ochránit. V praxi se ale v ČR stále pohybujeme spíše okolo 1-2 %,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „Reálná hodnota majetku v domácnosti se přitom bez problému vyšplhá na částku přes půl milionu korun.“

Jak poznat kvalitní zámek

Jak se vyznat v široké nabídce zámků, závor a bezpečnostních mechanismů? Základní orientaci nám poskytnou tzv. bezpečnostní třídy, které označují, jak je zámek schopný odolávat různě vedeným pokusům o překonání. Obecně platí, že čím vyšší třída, tím více času a námahy musí zloděj vyvinout, když se chce dostat dovnitř. Do domu či bytu bychom měli volit produkty minimálně z 3. bezpečnostní třídy, samozřejmostí je nutná platná certifikace dle norem. „Při nákupu zámku se vyhýbáme bezejmenným výrobkům z tržnic i podezřele výhodným nabídkám ze zahraničních e-shopů. Několik ušetřených stokorun totiž velmi rychle proděláme, až se zámek po pár týdnech zasekne a bude nutné ho vyměnit,“ doplňuje Neuvirt. „Dobrým průvodcem pro laiky může být nezávislý katalog doporučených výrobků ‚Bezpečná země‘, který vznikl ve spolupráci Policie ČR, Ministerstva vnitra a Cechu mechanických zámkových systémů a přináší i tipy a rady, jak majetek ochránit.“

Chráníme všechny cesty do domu

Zabezpečení neznamená jen kvalitní zámek ve vchodových dveřích. Zloději počítají s tím, že právě tam soustředíme pozornost, a snaží se najít alternativní cesty dovnitř. Do hledáčku se tak dostávají i garáže, zadní a boční vchody, a mnozí nenechavci rovnou místo do domu zamíří vykrást třeba zahradní domek plný drahého nářadí. K zabezpečení jedno i dvoukřídlých vrat či stahovacích dveří se proto hodí bezpečnostní petlice, které ve spojení s kvalitním visacím zámkem vytvoří jen těžko překonatelnou překážku. Kvalitní petlicí či závorou, které odolají i výkyvům počasí, vybavíme i kůlnu a další objekty na zahradě a nezapomeneme zajistit také vchodová vrata a branku. „Cestu do objektu chceme zloději co nejvíce ztížit a především prodloužit. Čím déle musí překonávat zámek, tím větší je šance, že svůj pokus vzdá. Pravidlo pěti minut dokonce hovoří o tom, že pokud se do této doby nedostane zloděj dovnitř, vloupání si pravděpodobně rozmyslí,“ uvádí Neuvirt.

Doplňkové zabezpečení

Ve chvíli, kdy máme všechny vchody a dveře „pod zámkem“, můžeme obrátit pozornost i k dalším možnostem zabezpečení. Na malá sklepní okénka, která by mohla sloužit zloději k obhlédnutí objektu i cestě dovnitř, instalujeme bezpečnostní neprůhlednou folii. Ochránit můžeme také cennosti uvnitř objektu – ať už jde o nářadí, sportovní výbavu, drahou elektroniku nebo sběratelské kousky, o které nechceme přijít. Použít lze některý z uzamykatelných bezpečnostních systémů, které se uchytí k podlaze, stěně či stropu a běžný zloděj je nepřekoná. Na úschovu drobností v domě poslouží i trezor nebo speciální bezpečnostní bedna. Mechanické zabezpečení dobře doplní také elektronické vychytávky – ať už jde o pohybová čidla, kamery nebo světelný spínač, který pomůže simulovat naši přítomnost.

Kolik stojí průměrné zabezpečení

ProduktPoužitíOrientační cena
Cylindrická vložka IV. třída odolnostihlavní vchodové dveře1 500 Kč
Cylindrická vložka III. třída odolnostizadní vchod + dveře do garáže2 000 Kč
Visací zámek III. třída odolnostikůlna1 000 Kč
X Safety Box III s lankemvnitřní vybavení3 000 Kč
Bezpečnostní závora II. třída odolnostigarážová vrata + zahradní domek, brána3 000 Kč
Bezpečnostní foliesklepní okna3 500
Pohybové čidlovchodové dveře500
Časový spínačinteriér500
   
Celkem 15 000