Zabezpečení na Silvestra. Jak si užít novoroční oslavy v bezpečí

Plánujete strávit konec roku ve víru velkoměsta nebo raději v klidu na chalupě na horách? Ať už budou vaše oslavy jakékoliv, měli byste před odjezdem myslet i na důkladné zabezpečení majetku. Novoroční překvapení v podobě vykradeného bytu nebo domu totiž nepotěší asi nikoho. Přinášíme několik základních rad a doporučení.

Jen loňský rok v prosinci způsobili zloději škody za 25 milionů, a nemalý podíl padá právě na konec roku. Bujaré oslavy totiž vytvářejí dokonalou rušivou kulisu – zvýšený pohyb osob na ulicích i v bytových domech, snížená pozornost i neopatrnost způsobené alkoholem. To vše otevírá příležitost ke krádežím a vloupáním. Jak jim zabránit?

1. Před odjezdem zkontrolujte zámky

Než naložíte do auta poslední kufr, věnujte půl hodiny času kontrole zámků. Všechny dveře by měly být důkladně a pevně uzamčené, a to včetně těch u garáže či sklepa. Nezapomeňte zajistit také vrata a branku. Každá překážka v podobě uzamčené cesty, kterou zloději vytvoříte, zvyšuje pravděpodobnost, že si pokus o vloupání rozmyslí.

„Zloději rádi využívají hůře chráněné boční a zadní dveře nebo přístup přes garáž, kde dveře často chrání jen obyčejný zámek. Na dveře přitom patří certifikovaná zámková vložka ideálně alespoň v III. třídě odolnosti,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

2. Nezapomeňte na okna

Čerstvý vzduch, čerstvé myšlenky. Vidinu příjemného klimatu po dovolené vám ale může překazit návrat do vykradeného domu. Myslíte, že oknem otevřeným na ventilaci se zloděj dovnitř nedostane? Opak je pravdou – bude to pro něj otázka několika minut.

Než zabouchnete dveře, dobře zkontrolujte, zda jsou všechna okna zavřená. Platí to i pro malá okénka v koupelnách nebo ta ve sklepě a garáži. Pokud máte možnost, můžete na ně umístit bezpečnostní folie, které zabrání snadnému rozbití a zamezí zvědavým pohledům dovnitř.

3. Schovejte cennosti

Máte doma větší obnos peněz, hodnotné šperky nebo listiny, které by se neměly dostat do cizích rukou? Pořiďte si na ně domácí trezor nebo je po dobu dovolené uložte do bezpečnostní schránky. Uzamknout byste ale měli i větší věci, jako je třeba sportovní výbava nebo dražší nářadí v garáži. Využít můžete bezpečnostní bednu, se kterou zloděj jen tak nehne, nebo bezpečnostní systém typu X Safety Box. Věci k němu připevníte pomocí lanka nebo řetězu a zloděj je neodcizí, i kdyby se dostal dovnitř domu.

4. Využijte sousedy

Dobré sousedské vztahy se hodí vždy, a oceníte je také ve chvíli, kdy jedete pryč. Dejte sousedům vědět, že na Silvestra nebudete doma, a poproste ty, kteří zůstávají, o občasnou „pohledovou“ kontrolu domu nebo bytu. Předejdete tak klasickým novoročním krádežím, kdy si sousedi myslí, že k vám prostě jen zavítala návštěva.

A využít můžete i chytrou elektroniku – domácí kameru seženete za velmi dostupnou cenu a dům nebo byt tak snadno zkontrolujete i z horské chalupy nebo exotické pláže.

5. Zabezpečte zahradu

Pokud bydlíte v domě, měli byste před odjezdem pryč vždy zabezpečit také svou zahradu. Mnoho zlodějů totiž do domu vůbec nechodí a spokojí se s věcmi, které mohou ukrást ze zahradních domků a kůlen. Kola, zahradní nářadí, sekačka nebo letní pneu – to vše jsou věci, které snadno a rychle zpeněží a vy už se s nimi pravděpodobně nikdy nesetkáte.

Jak majetek na zahradě ochránit? Na dveře patří kvalitní bezpečnostní závora nebo petlice s bezpečnostním visacím zámkem, který odolá rozmarům počasí.

„Petlice nebo závora musí na dveřích dobře držet. Pokud jsou prkna shnilá, ani ta nejlepší závora věci uvnitř neochrání- Nejlépe vybírejte ty certifikované“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

6. Sdílejte s rozmyslem

Vyrážíte na Silvestr na hory nebo naopak do teplých krajin? Kdo by neměl z takového konce roku radost. Dobře ale zvažte, komu chcete dát o svých plánech vědět. Zloději dnes při tipování nespoléhají jen na fyzické obhlídky domů. Naopak – dobře se jim daří v prostředí sociálních sítí, kde často sdílíme až příliš. Jak na online tipaře vyzrát? Fotky a videa z cesty na letiště nebo do hor, záběry sjezdovek či pláže si nechte pro sebe a jednoduše je sdílejte až ve chvíli, kdy se z dovolené v pořádku vrátíte.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

https://eshop.tokoz.cz/oboustranna/718-cylindricka-vlozka-tokoz-pro-300-30-30-s-posuvnou-spojkou-8590714108151.html

Bezpečnostní petlice Tokoz Golem

https://eshop.tokoz.cz/domacnost/397-bezpecnostni-petlice-tokoz-bp-golem-8590714510053.html

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení.

Tokoz X Safety Box III

https://eshop.tokoz.cz/x-safety-box-iii/436-uzamykatelny-mechanismus-x-safety-box-iii-bez-retezu.html

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.