Vyzdobte si domácnost pomocí jediného nástroje

Rozhodli jste se pustit do zvelebování domácnosti? Zevšedněla vám výzdoba a chtěli byste trochu oživit okoukané dekorace? Vyrobte si vlastní originální doplňky, které dají vašemu domovu šmrnc. Pomůže vám všestranný multitool do ruky z dílny české firmy 3Dsimo. 

Designové doplňky nejsou levnou záležitostí, což brzy zjistí každý, kdo zapátrá v internetové nabídce. Pokud chcete šetřit rodinný rozpočet, a ještě být opravdu originální, vyzkoušejte vlastní tvorbu. Na vytvoření nového doplňku do domácnosti bude stačit vaše fantazie a jediný nástroj 3Dsimo Multipro, se kterým zvládnete vyrobit poličku, vlastní sadu na šachy, vázu na květiny, ale i nevšední lampu, šperk nebo věšák na klíče.

Multipro je ideální pro kutily, kreativní duše a každého DIY nadšence. Ocení ho ale i ti, kdo si chtějí doma provést menší opravy nebo nechtějí investovat do spousty nářadí. Díky vyměnitelným nástavcům s ním můžete kreslit ve 3D, vyřezávat ze dřeva i pěny, vrtat a šroubovat, pájet, gravírovat do dřeva či kůže nebo třeba rýt do skla. Několik nejzajímavějších doplňků do domácnosti si můžete vyrobit podle našeho návodu a vytisknout si k němu přiložené šablony.

Projekt 1: Věšák s jelenem

Na klíče, drobnosti anebo jen na ozdobu. Originální věšák ve tvaru jelení hlavy dodá vaší předsíni nový rozměr, a navíc je velmi jednoduchý na výrobu.

Na jelena si připravte plastovou nebo pěnovou hmotu vhodnou na řezání (ideální tloušťka 3 mm) a 3Dsimo Multipro s řezacím nástavcem.

Postup:

1.    Z pěnové hmoty si podle šablony vyřízněte všechny potřebné tvary a očíslujte si je, abyste měli lepší přehled.

2.    Když máte všechny části připravené, sestavte je dle návodu dohromady.

3.    Poté si připravte kreslicí nástavec s filamentem a části spojte dohromady. Spoje můžete nechat viditelné nebo je zamaskovat pomocí pájecího nástavce.

4.    Hotovou hlavu už zbývá jen umístit na místo, které jí bude slušet nejvíc.

Projekt 2: Lampička

Posviťte si stylově s originální lampičkou ve tvaru medúzy. Ozdobí vaši ložnici, ale nadchne i v dětském pokoji, a vaše ratolesti mohou s výrobou pomoci.

Postup:

1.    Nejdříve si podle šablony vytvořte kostru medúzy a podpůrné kruhy, které následně spojte pomocí kreslicího nástavce. Chcete-li vytvořit zářicí efekt bez použití elektřiny, použijte fluorescentní filament, který ve tmě po nasvícení září. Na výběr máte zelenou, modrou nebo růžovou barvu.

2.     Když máte kostru hotovou, můžete přidat další části a vytvořit mřížku s hustotou podle vašeho přání.

3.    Když je mřížka hotová, přichází nejdůležitější krok – pokrytí vrstvou fluorescentního materiálu. Tento krok zabere dost času a spotřebujete na něj dost filamentu, ovšem výsledek ve tvaru efektního stínítka na lampu stojí za to.

4.    Medúze samozřejmě nesmí chybět chapadla. Použijte na ně stejný materiál i barvu jako na tělo medúzy a připevněte je na něj.

5.    Medúzu připevněte na lampu. Použijte úsporné žárovky, které nevydávají tolik tepla jako klasické, nebo medúzu vystavte dostatečné várce denního světla, aby svítila i bez elektřiny.

Projekt 3: Lustr

Proč utrácet za drahý designový lustr, když si můžete vyrobit svůj vlastní?

Postup:

1.    Nejprve se rozhodněte, kam lustr zavěsíte, a podle toho volte velikost, barvu a materiál. Sáhněte po LED žárovce, která negeneruje příliš tepla, které by mohlo materiálu uškodit.

2.    V našem návodu můžete vytvořit lustr z ekologického PLA filamentu nebo elegantního kovu.

3.    Vytvořte jednotlivé části podle šablony. Ideální tloušťka je 3 mm, takže budete muset použít 3-4 vrstvy filamentu. Když je kostra hotová, můžete ji uhladit pájecím nástavcem.

4.     Spojte dohromady menší šestiúhelník s větším dvanáctiúhelníkem za použití 6 tyčinek dle návodu.

5.    Přichází těžší část. Nyní musíte vytvořit dva kužely, přičemž začněte s menším. Pokud chcete trochu odstínit světlo, můžete ho obalit papírem. Na vrcholku každého kuželu nezapomeňte nechat malý otvor na protažení kabelu (alespoň 15 mm). Zkontrolujte, zda na svícnu nezůstaly nějaké volné části, a pokud ano, připevněte je.

6.    Zbývá zprovoznit svícen. Protáhněte kabel dírami v kuželech a připojte elektrickou žárovku. Teď už zbývá jen užít si hru světel a stínů na vašem novém lustru.

Ponořili jste se do vyrábění? Zkuste třeba ještě podtácek na nápoje, fotorámeček nebo lapač snů. Další tipy, návody a šablony na kreativní tvoření najdete zde nebo si můžete zakoupit a stáhnout knížku plnou zajímavých projektů a tipů. Fantazii se meze nekladou!

Dostupné jsou i tady.