Vyrážíte autem do Chorvatska? Přinášíme tipy na nejlepší trasy i přehled poplatků

Nedokážete si představit letní dovolenou bez Chorvatska? Pokud se chystáte k Jadranu vyrazit i letos a preferujete cestu autem, mohl by se vám hodit přehled možných tras i poplatků, kterým se na jednotlivých cestách nevyhnete.

Chorvatsko je pro Čechy autem velmi dobře dostupné, a v době, kdy se pravidla u aerolinek mění doslova ze dne na den, také určitou jistotou. Vyrazit na vlastní pěst znamená větší nezávislost, možnost volit trasu podle sebe, zastavit, když potřebuji a třeba i uhnout z cesty. Vhodné auto si navíc můžete na dovolenou půjčit – ať už preferujete kabriolet pro dva nebo potřebujete rodinný vůz s dostatkem místa na zavazadla. „Poptávka po obytných vozech je letos enormní – lidé s nimi vyrážejí nejen po ČR, ale často je berou právě k moři, kde pak nejsou vázáni na jedno místo pobytu a užívají si naprosté volnosti,“ doplňuje Robin Švaříček z platformy pro sdílení automobilů HoppyGo. „Výhodou zápůjčky je také pojištění, které je zahrnuté v ceně vozidla a obsahuje i asistenční službu včetně poskytnutí náhradního vozu – a to po celé Evropě.“

Kde tedy po cestě do Chorvatska potkáte nejméně kolon, jak zaplatit za dálniční známky, a dá se vyhnout drahým slovinským dálnicím a mýtům?


Trasa přes Vídeň a Zagreb
Pravděpodobně nejfrekventovanější cesta k Jadranu vede přes Graz a Zagreb. Trasa se vyhýbá tunelům v Rakousku se speciálním mýtem. Je třeba se mít ale na pozoru a čas odjezdu naplánovat tak, abyste se vyhnuli velkým městům v době dopravních špiček. Na této trase se můžete vydat i přes slovinský Ptuj a vyhnout se tak drahým slovinským dálnicím (15€ za 7 dnů, 30€ na měsíc). Při cestě do Zadaru zaplatíte zhruba 550 Kč za mýtné na hlavních chorvatských komunikacích, zatímco cesta až do Dubrovníku vyjde na cca 1 000 Kč.


Trasa přes Salzburg a Lublaň
Další možnou volbou je cesta z Prahy přes České Budějovice, Salzburg a Lublaň. Pokud máte namířeno na Istrii, toto bude pravděpodobně trasa, kterou zvolíte. Obzvlášť rakouská část cesty je opravdu malebná a za dobrého počasí můžete před Salzburgem zastavit na koupaní u jezera Mondsee. Nepříjemnou nástrahou jsou ale dva tunely, resp. jejich mýtné. Za průjezd Katschberg tunelem je nutné zaplatit 12.50 € a 7.60 € za Karavanke. Snažit se vyhnout slovinské dálnici v tomto případě nedává smysl. Při trase do Puly zaplatíte zhruba 160 Kč za chorvatské mýto.


Trasa přes Slovensko a Maďarsko
Alternativou k cestě přes Rakousko je slovensko-maďarská trasa. Nespornou výhodou je skutečnost, že se vyhnete Vídni a potenciálním kolonám. Budete samozřejmě muset koupit dálniční známky pro obě země (v obou případech online, odkazy najdete v tabulce níže). U známek s delší platností vychází tato trasa finančně nejlépe.

Platnost / PořízeníRakouskoSlovinskoMaďarskoSlovensko
10 dní9.50 €15 € (platnost 7 dní)265 Kč10 €
30 dní27.80 € (platnost 2 měsíce)30 €360 Kč14 €
Pořízení elektronickyAnoNeAnoAno

Poplatky za tunely v Rakousku
Poplatky za tunely v Rakousku se mohou opravdu prodražit. Na placené tunely nenarazíte při cestě přes Vídeň a Maribor, resp. při cestě přes Maďarsko. Naopak cestou přes Salzburg či Linz se jim nevyhnete. V případě trasy přes Salzburg vás čeká dvojice tunelů Katschberg a Karavanke. Celkově vás jedním směrem vyjdou na zhruba 20 € (500 Kč). Pokud zvolíte trasu přes Linz a Graz, také narazíte na dva zpoplatněné tunely – Bosbruck a Gleinmal. Průjezd jedním směrem vás bude stát 15.50 € (400 Kč).

Mýtné na chorvatské dálnici
Další položkou při cestování autem do Chorvatska je místní dálniční mýto. Na rozdíl od dálničních známek se cena odvíjí od vzdálenosti, kterou na tamních dálnicích urazíte. Při vjezdu na komunikaci si odeberete lístek, který následně při výjezdu odevzdáte na mýtné bráně a automaticky vám bude spočítán finální poplatek. Na branách se dá platit chorvatskými kunami, eury či platebními kartami. Na chorvatském mýtu je možné ušetřit zhruba 22 % s přístrojem ENC. Jedná se o bezkontaktní elektronický systém, který vám umožňují mýtnými bránami projet speciálními pruhy. Zakoupíte jej snadno na pobočkách chorvatské dálniční správy. Více se dozvíte zde.

Kde tankovat po cestě do Chorvatska

Jak Česká republika, tak i Rakousko, Slovinsko, Slovensko a Maďarsko mají srovnatelné ceny pohonných hmot. Naproti tomu Chorvatsko je suverénně nejdražší. Ceny u samotných čerpacích stanic se ale mohou měnit, proto se hodí mít po ruce aplikaci Waze, které vám usnadní navigaci a současně pomůže najít nejlevnější místa na dotankování.


Žádné drama vás nečeká, ani když pojedete elektromobilem. Cesta z České republiky až na Jadran je lemována dobíjecími stanicemi i s velmi vysokými výkony. V případě dobíjecí sítě Tesla jsou stanice rozmístěny na všech hlavních komunikacích až do Dubrovníku, včetně větších chorvatských ostrovů. A pokud nejedete Teslou, využijte síť rychlých dobíjecích stanic Ionity, která vás bez problému dostane až do Chorvatska. Zde nabídka tohoto dodavatele řídne a ke slovu se tak často dostanou místní nabíječky o výkonech 22 KW – 50 KW. Jejich podrobnou mapu najdete zde.


Aktuální opatření
Stejně jako při všech cestách do zahraničí platí i konkrétní pravidla pro vstup do země i v Chorvatsku. Abyste měli aktuální a pravdivé informace, sledujte před odjezdem oficiální zdroje a nezapomeňte mít po ruce všechny potřebné dokumenty a potvrzení. Více informací naleznete například zde: https://www.mzv.cz/zagreb/cz/viza_a_konzularni_informace/cestovani_a_podminky_vstupu_do.html


Co je to HoppyGo?
HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem. Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky.