„Výpadky“ v podobě prázdnin nebo nemocí se výrazně podepisují na rozpočtu domácností

Rodiče samoživitele výrazně finančně ovlivňuje jakýkoliv „výpadek“ v podobě prázdnin nebo nemocí. Shodlo se na tom celkem 30 % dotázaných rodičů, kteří se snaží vyžít s dětmi v domácnosti z jednoho příjmu. V případě nemoci se snaží samoživitelé využít tzv. paragraf, často své dítě rodiče nechávají samotné doma nebojsou nucenizaplatit si hlídání. To vyplynulo z rozsáhlého průzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz. Dotazováno bylo na 350 rodičů.

Přestože se 60 % rodičů samoživitelů snaží v případě nemoci svých dětí využívat tzv. paragraf neboli ošetřovné. Jedná se o dávku nemocenského pojištění a počítá se z denního základu. Podmínkou nároku na ošetřovné je, že zaměstnanec je takzvaně nemocensky pojištěn. A přestože této dávky využívá vyšší počet rodičů, 33 % samoživitelů se shoduje na tom, že kvůli nemoci potomků přicházejí o únosný rozpočet jejich domácnosti.

Zbylých 40 % samoživitelů na ošetřovné nemá nárok. Po mateřské si přivydělávají brigádně, anebo pracují na zkrácený úvazek.

V případě, že se dostanou do situace, kdy dojdou i případné rezervy, jsou nuceni si peníze na dané období vypůjčit.

Na dotaz: Kolik dní je pro váš možné zůstat s nemocným dítětem doma, aby to výrazně nezasáhlo vaše finanční možnosti? odpovědělo celkem 44 % rodičů, že je únosné být s dětmi maximálně tři dny. Celých 26 % rodičů však přiznalo, že je pro ně výrazný zásah i jen jediný den nemoci.

Vzhledem k časté chřipkové epidemii dochází často i k zavírání škol nebo školek. Celkem 33 % rodičů je nuceno vzít si proto dovolenou a zůstat s dítětem doma, a to i v případě, že jejich potomek nemocný není. Až 25 % samoživitelů své děti nechává doma samotné.

Mnoho rodičů samoživitelů by z důvodu takových případů jako je uzavření školy, nemoc, anebo prázdniny, ocenilo pružnější pracovní podmínky, které by jim dovolily alespoň nějakou flexibilitu.

Aktuální jarní prázdniny jsou dalším možným finančním „výpadkem“, který rodiče samoživitelé řeší. Je-li to možné, plánují rodiče standardní dovolenou, aby se tak mohli naplno věnovat svým dětem. Variantou, jak svého potomka zabavit, je také tábor pořádá OSPOD. Taková možnost je však omezená počtem zúčastněných dětí.

Více jak 40 % samoživitelů však z finančních důvodů opět nechává své děti doma. Celých 60 % rodičů tak za jarní prázdniny nemusí utratit žádné peníze. K tomuto číslu se pak řadí i ti, jimž pomáhají s hlídáním prarodiče. Částku do 3 000 Kč pak utratí za jarní prázdniny 20 % dotázaných.

„Z průzkumů také víme, že se o špatné finanční situaci rodiče samoživitelé snaží se svými potomky mluvit, na tom se shodlo celých 52 % dotázaných. Až 36 % tím děti nechce zatěžovat a snaží se, se jich tato problematika týkala co nejméně,“ doplňuje výsledky průzkumu Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz.

Rodiče samoživitelé se snaží svým dětem dopřát maximum, a tak je celých 23 % z nich ochotno si pro tyto případy peníze vypůjčit, aby mohly děti jet na lyžařský kurz nebo se věnovat jiné aktivitě. Více jak polovina dotázaných má na tyto výdaje peníze našetřené. Ostatní rodiče se shodují na tom, že by neměli z čeho případné půjčky splácet. „Jsem v insolvenci, nemohu si půjčit. Musím ten měsíc výrazně šetřit na jídle, abych děti o prázdninách zabavila,“ dodává maminka Renata.

Rodiče samoživitelé se také shodují na tom, že by ocenili finanční příspěvek na takový či podobný typ aktivit pro děti. Stejně tak více možností, jak děti zabavit v blízkosti domova.

„Jsme si vědomi toho, že je finanční situace rodičů samoživitelů nesnadná, a to v jakékoliv době. Vzhledem k tomu, že mnoho maminek samoživitelek svou rodinu živí jen z jednoho příjmu a alimentů se buď nedočkají nikdy, případně dostávají úplné minimum, poptávka po nárazových pracích a brigádách výrazně roste,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz a dodává: „Obecně se doporučuje šetřit si peníze na takové velké výdaje stranou a připravovat se na nečekané situace průběžně. Velmi pozitivní je pomoc ze stran nejrůznějších institucí, které nabízí bezplatnou pomoc rodičům samoživitelům. Za zmínku stojí například Neziskové organizace, WomenforWomen, Aperio, místní charitativní organizace, a také náš asistenční program VašeVýživné.cz, které kromě služeb asistovaného vymáhání výživného nabízí také konzultace a poradenství zdarma, mnoho rad a tipů, jak ušetřit či jak překlenout tíživou situaci.“