Vybíráme nejlepší maso na gril

Letošní grilovací sezona se blíží. Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?

Hovězí na steak i burger

Kdo by nemiloval šťavnatý steak servírovaný rovnou z grilu? Hovězí maso nás ovšem může při grilování potrápit a pokud sáhneme po nesprávném, může se stát, že vyhodíme několik set oknem. Maso by v první řadě mělo být dobře uzrálé a také prorostlé – právě tuk mu při grilování dodá šťavnatost. Výborný steak si ugrilujete z nízkého roštěnce, hodí se ale i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička. “Obecně lze grilovat víceméně jakoukoliv část hovězího – pokud ale nebude maso dostatečně vyzrálé a čerstvé, od grilovací katastrofy vás nic nezachrání,” upozorňuje Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Patříte spíše k milovníkům poctivých burgerů? Chcete-li mít jistotu, že je mleté maso opravdu kvalitní, vybírejte od prověřených dodavatelů nebo si ho ještě lépe umelte sami. Zvolte takové maso, které obsahuje dostatečné množství tuku, ideálně alespoň 20 %. Hodí se třeba přední hovězí z krku, které dodá burgeru šťavnatou chuť a na grilu se nevysuší. Pozor, nikdy nepoužívejte zmrazené maso, burger by špatně držel tvar a zmrazení by se odrazilo i v jeho chuti.

Vepřové na kotletu i žebírka

Vepřové maso je cenově příznivější než hovězí, chuťově se mu přitom směle vyrovná. Ne nadarmo je nejoblíbenějším masem, které v létě končí na grilu. Výhodou vepřového masa je navíc to, že nemusíte řešit jeho vyzrálost. Různých chuťových variací pak dosáhnete obměnou grilovacích marinád a samozřejmě volbou příloh. Jaký druh vepřového zvolit? „Při výběru nikdy nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez. Žádná grilovací party se ovšem neobejde bez vepřových žebírek. Vyberte vždy taková, která na sobě mají hodně masa (tzv. vysoká žebra), a budete tak mít jistotu, že na nich i po grilování bude dostatek výborného a od kosti odpadávajícího křehkého masa,“ radí Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, zkuste ugrilovat vepřový bůček. Jednak vás jeho nákup cenově nezruinuje, jednak jde o vynikající lahůdku, která už si našla místo i na českých grilovačkách.

Drůbeží nemusí být suché

Drůbeží maso je vyhledávané pro svou libovost a malé množství tuku. Připravíte ho velmi jednoduše a rychle a když budete postupovat správně, nebude vysušené, ale naopak chutné a šťavnaté. Drůbež je na grilu velmi variabilní. Grilovat můžete celé kuře, ale i čtvrtky, prsa či stehna. Hitem vašeho grilování pak budou bezesporu křupavá kuřecí křídla, kterým dodá šmrnc třeba medová marináda nebo chutná BBQ omáčka.

Grilovat lze nejen kuřecí, ale také ostatní druhy drůbeže. Výborná jsou třeba husí či kachní prsa. Skvělým druhem masa na grilování je krůtí. Toto maso je pevné, přitom šťavnaté a jemné. Na grilu nejčastěji připravujeme krůtí prsa, případně celé stehno. Klíčový je stejně jako u ostatních druhů masa jeho původ a čerstvost. „Krůtí maso je z výživového hlediska považováno za nejlepší druh drůbežího masa. Obrovskou roli ale hraje jeho původ. Pokud chceme opravdu chutné maso, měli bychom zvolit krůtí od dodavatele, který chová drůbež v přirozeném prostředí, nevystavuje ji zbytečnému stresu a krmí kvalitním krmivem. To vše se totiž v chuti odrazí, a i proto jsme ve spolupráci s českými farmáři vytvořili značku Authentic, která nabízí pouze maso s ověřeným původem,“ upozorňuje Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Nebojte se netradičních mas

Proč se omezovat jen na běžné druhy mas? Zkuste si letošní grilování zpestřit i masem, které se na talíři zase tak často neobjevuje. Skvělým příkladem je třeba jehněčí kýta nebo kotletky, po kterých se u grilu jen zapráší. Na grilovací menu stále častěji zavítá i zvěřina, které se vůbec nemusíte bát a která vás mile překvapí svou výraznou chutí. Připravit si můžete třeba srnčí, kančí či dančí maso v marinádě z divokého koření, sáhnout můžete i po bažantovi, který ale má tendenci se vysoušet. Maso by vždy mělo být správně odleželé a vy byste si měli být jisti jeho původem a zdravotní nezávadností– vyhněte se proto všem podezřelým a neověřeným nabídkám, které se občas na internetu objeví. Pozor, mezi zvěřinu se řadí také klokaní maso, které se v nabídce obchodů objevuje poměrně často a připravit si z něj můžete třeba steak nebo špízy. Nabídku lehce exotických mas pak završí pštrosí maso, které je velmi zdravé, bez problémů ho seženete i od českých chovatelů a na grilu vás potěší výbornou jemnou chutí.

Jak dlouho grilovat?

Nezbytným pomocníkem při grilování vám bude teploměr, kterým můžete měřit teplotu uvnitř pokrmů. Nestane se vám tak, že kuřecí bude uvnitř syrové nebo že naopak přepečete drahé vyzrálé hovězí. U každého masa si pohlídejte také teplotu grilu, dobu pečení a to, zda je nutné maso otáčet. Pokud budete grilovat často, pravděpodobně budete mít za chvíli všechny stupně a minuty v hlavě, v opačném případě je ale nejjednodušší řídit se návodem, který jste pravděpodobně získali spolu s vaším grilem. S tabulkou teplot a mobilem po ruce se nemusíte vůbec cítit trapně – čas si při grilování stopují i profíci!