Výbava dnešního školáka

Výbava školáka před 15 lety:

Školní taška, učebnice, sešity, penál, logaritmické tabulky, kalkulačka, svačina, lístek na tramvaj. A nezbytný hudební přehrávač se sluchátky.
Školačka navíc hřeben a zrcátko

Výbava školáka dnes:

Hezký batůžek, učebnice, pracovní sešity, penál, mobilní telefon, sluchátka, případně malé připojitelné reproduktory, tablet nebo notebook, přednabitá karta na nákup svačiny v automatu, Opencard.
Školačka navíc hřeben, rtěnka, make-up, lak na nehty, flakónek s vůní.

———————————————————–

Vybavení školáka prošlo za posledních 15 let zásadní změnou. Původní jedinou skutečně školní technickou vymoženost – kalkulačku  – nahradila nyní celá řada přístrojů. Technika, která přitížila školákům tašky, jim na druhou stranu odlehčila od některých učebnic a dalších nezbytností, které s technologiemi nemají vůbec nic společného. Tak například svačina. Většina škol nabízí dnes svačinové automaty. Žákům stačí přednabitá „platební“ karta, kterou vloží do automatu a vyberou si svačinu, jakou chtějí. Tím zpravidla odpadají i problémy s týden starými svačinami schovanými hluboko v útrobách tašky. Ale zpět k čistokrevné technice. Ta tvoří kromě designu školní tašky jednoznačně největší rozdíl ve vybavení školáků.

Mobilní telefony

Původní kalkulačky a logaritmické tabulky nahradil mobilní telefon s předinstalovanými aplikacemi. Plní funkci kalkulačky, komunikačního prostředku, zdroje informací z internetu, fotoaparátu a dokonce navigace. Jako praktické, i když kontroverzní se prokazuje i možnost nainstalovat do chytrého telefonu aplikaci pro jeho případnou lokalizaci v případě jeho ztráty, odcizení nebo pokud váš potomek dlouho nekomunikuje a máte o něj obavy.  Rodičů, kteří se dlouho bránili pořízení telefonu svým dětem, rapidně ubylo (pokud už nevymizeli). Jako rodiče však musíme počítat s tím, že dítko v roztržitosti telefon někde zapomene nebo mu může při běhu do jídelny vypadnout z kapsy. Výjimkou nejsou ani telefony utopené při zápalu hraní v toaletě. Proto je nutné počítat s relativně kratším životním cyklem telefonů.

Mezi telefony vedou přístroje se systémem Android, které děti milují díky množství bezplatných aplikací a her.  Jako efektivní se proto ukazují přístroje méně známých značek, u kterých platíte skutečně za vlastnosti. Při výběru je však nutné dát pozor na telefony, které u nás nemají žádnou podporu. Může se vám stát, že při pořízení čínského telefonu z nejasného dovozu nebude plně vyřešena lokalizace a vašemu potomkovi se budou opakovaně zobrazovat čínská okna a následně instalovat čínské aplikace. Vynikající poměr cena/výkon a servisní zázemím nabízí například telefony u nás nové čínské značky THL a americké značky Vonino. Obě nabízejí vysokou užitnou hodnotu za skvělou cenu a telefony, do kterých lze vložit dvě SIM karty.

Pouzdro k mobilu

Protože bude telefon putovat v kapse aktivního školáka a předpokládá se jeho velmi aktivní použití, rozhodně nezapomeňte pořídit k telefonu i pouzdro. V případě školáků je nejlepší volbou pouzdro, které je k telefonu trvale připnuté a chrání ho i v případě pádu přístroje z ruky při hraní.

Sluchátka

Tvrzení, že každé dítě chce poslouchat z mobilního telefonu hudbu, není přehnané. A tady zdaleka nejde jen o poslech, ale také o to, jak sluchátka vypadají. Dejte vybrat školačce ze šesté třídy černá nebo barevná sluchátka a uvidíte. Zjistíte, že k nim ráno dolaďuje svůj celý „outfit“. Pokud máme vybírat z opravdu stylových sluchátek a pominout přitom levné a špatně hrající čínská sluchátka za desítky korun, jednoznačně uděláte radost módními sluchátky Happy Plugs, která plní zároveň funkci handsfree a jsou aktuálně k dostání v šestnácti různých barvách včetně lesklé stříbrné a dvou zlatých odstínů.  Ač jsou sluchátka nezbytností, pokud chcete vaší ratolesti udělat ještě větší radost, pořiďte jí malé přenosné reproduktorky, díky kterým dostane ve společnosti z mobilu hlasitější a sytější zvuk.

Tablet nebo notebook – jak vybírat?

Otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Základní věcí, pokud bude váš potomek přístroj nosit do školy, je jeho velikost a hmotnost. V takovém případě rozhodně sáhněte po menším a lehčím přístroji. Notebooky a celou řadu tabletů lze dnes připojit při domácí práci k velkému monitoru. Notebook je jednoznačně plnohodnotným pracovním nástrojem a nutno říci, že bez počítače se už dnešní školák neobejde. Domácí úkoly a další projekty připravuje v elektronické podobě a odesílá mailem. Často takhle fungují ve třídě pracovní skupiny, které dávají společně dohromady řešení jednoho zadání společně, což je dobře připravuje na reálné pracovní zkušenosti. Notebook je kompletním pracovním nástrojem. Pro školní využití jsou optimální malé notebooky v příznivých cenových relacích s displejem o úhlopříčce pod 30 cm, které se snadno vejdou do školního batůžku. Příkladem takového notebooku je Toshiba NB10. Naproti tomu menší a lehčí tablet je ve své podstatě spíš přístrojem pro zábavu. To se ale může rychle změnit, když k němu připojíte plnohodnotnou klávesnici. V tu chvíli se tablet s vhodným stojánkem stává v podstatě počítačem a nástrojem vhodným pro tvorbu textů. Počítač s operačním systémem Windows však je zatím stále ještě operativnější a efektivnější pro skutečnou práci a přípravu dokumentů.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, výrobci nám situaci a výběr lehce „komplikují“. Na trh totiž přicházejí tablety s operačním systémem Windows a stále častěji také hybridní přístroje, což jsou plnohodnotné noteboooky, jejichž displej můžete oddělit a získat tak tablet. Z prvně jmenovaných stojí za zmínku Toshiba Encore – Windows tablet za rozumnou cenu, se kterým získáte zároveň balík kancelářských aplikací Microsoft Office.

Jak tedy uzavřít úvahu o noteboocích a tabletech? Obecně platí, že notebook je více pracovním nástrojem a tablet s operačním systémem Android a možností instalovat obrovské množství aplikací a her naopak spíše zábavním arzenálem. Všechno ale závisí na pojetí dítka, které má právě přístroj v ruce. Velmi zajímavou alternativou jsou nově tablety s operačním systémem Windows nebo hybridní přístroje, které jsou však postaveny cenově výš.

 

Produktové tipy – notebook:

Toshiba Satellite NB10t – kompaktní cenově dostupný notebook pro kancelářskou práci a běžné zábavní funkce s dotykovým displejem o úhlopříčce 11,6″ (29,5 cm) a operačním systémem Windows 8. Váží jen 1,5 kg a jeho výdrž na baterie je až 3,5 hodiny.  Pokud by vám úhlopříčka přeci jen nestačila, pak ho snadno připojíte k monitoru nebo televizi přes HDMI rozhraní.
Cena 8 990,- Kč
Produktové tipy – tablety:

Toshiba Encore – tablet s plnohodnotným systémem Windows 8.1 a kancelářským balíkem Office 2013 pro studenty a domácnosti s displejem o úhlopříčce 20,3cm (8“).  Z toho vyplývají i jeho zásadní výhody – možnost plnohodnotné kancelářské práce s možností mnoha zábavních funkcí, jako hudba, hry, sledování videa. Je koncipován tak, abyste ho mohli pohodlně držet a používat v jedné ruce. Můžete ho připojit přes HDMI k velké obrazovce a pro psaní textu použít jakoukoli Bluetooth klávesnici.
Cena 7 990,- Kč
Toshiba Excite Pure – cenově dostupný a výkonný tablet s 10,1“ displejem a operačním systémem Android™ 4.2. Pro rozšíření paměti má slot na kartu micro SD. Systém Android mu zajišťuje velmi bohaté zábavní možnosti se slušnou podporou kancelářských aplikací. Můžete ho připojit přes HDMI k velké obrazovce a případně dokoupit kryt s integrovanou klávesnicí, která z něj udělá androidový notebook.
Cena 5 790,- Kč
Produktové tipy – mobilní telefony:

THL T200 – phablet tradiční čínské značky THL. Smarthpone, který se díky obrovskému 6″ IPS FullHD displeji řadí na pomezí smartphonu a tabletu. Je poháněn osmijádrovým procesorem MediaTek a kromě něj zaručí plynulost systému i 2 GB operační paměti a grafický akcelerátor ARM Mali450. Smartphone dále disponuje úložištěm o kapacitě 32 GB a 13 MP fotoaparátem, který zachytí momentky z vašeho života.
Cena 7 999,- Kč
THL A3 – kompaktní chytrý telefon pro začínající uživatele smartphonů a děti – nové školáky. Disponuje 3,5″ displejem a dvoujádrovým procesorem. Operační systém Android 4.2 nabízí standardní funkce ve velice sympatickém provedení. Se smartphonem můžete prohlížet internet, odesílat e-maily, hrát hry či přehrávat multimédia. Na trhu je v několika atraktivních barvách.
Cena 1 599,- Kč.
Produktové tipy – sluchátka:

Happy Plugs – módní sluchátka, která plní zároveň funkci handsfree, a vybočují ze zavedených představ. Zahrnují škálu šestnácti moderních barevných provedení. Pokud vybavíte školačku (nebo školáka) tímhle módním doplňkem, rozhodně mu uděláte radost. Sluchátka jsou k dispozici ve dvou různých provedeních, které známe pod pojmy „pecky“ a „špunty“. Většinu barev sluchátek kopírují také kabely a kryty k vybraným mobilním telefonům.
Cena od 549,- do 999,- Kč
[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=“thumbnails“ theme_id=“1″ gallery_id=“3″ sort_by=“order“ order_by=“asc“ show_search_box=“0″ search_box_width=“180″ image_column_number=“5″ images_per_page=“30″ image_title=“none“ image_enable_page=“1″ thumb_width=“180″ thumb_height=“140″ thumb_click_action=“undefined“ thumb_link_target=“undefined“ popup_fullscreen=“0″ popup_autoplay=“0″ popup_width=“800″ popup_height=“500″ popup_effect=“fade“ popup_interval=“5″ popup_enable_filmstrip=“1″ popup_filmstrip_height=“50″ popup_enable_ctrl_btn=“1″ popup_enable_fullscreen=“1″ popup_enable_info=“1″ popup_info_always_show=“0″ popup_enable_rate=“0″ popup_enable_comment=“1″ popup_hit_counter=“0″ popup_enable_facebook=“1″ popup_enable_twitter=“1″ popup_enable_google=“1″ popup_enable_pinterest=“0″ popup_enable_tumblr=“0″ watermark_type=“none“ watermark_link=“http://web-dorado.com“]