Vanilka – ingredience, která udělá z dezertu chuťový zážitek

Je zcela přirozené, že většina domácností, kde se peče, má ve své spíži zásoby vanilkových cukrů. Chcete-li ale ze svých dezertů začít kouzlit neobyčejné chuťové zážitky, je potřeba cukr vyměnit za čerstvou a přírodní ingredienci – vanilku. Ingredienci, kterou se pak už jen tak nevzdáte.

Vanilkový lusk, o němž je řeč, je ve skutečnosti tobolka některých druhů orchidejí z rodu Vanilla, které pocházejí z Mexika. Samotné plody se sklízejí nedozrálé a zpracovávají se dvěma způsoby – suchým a mokrým. Následně lusky (tobolky) dozrávají až osm měsíců do podoby, kterou známe.

Tím nejcennějším z vanilky je vnitřek, její dřeň. Zrníčka, která se v dřeni nacházejí se pak přidávají nejčastěji do sladkých dezertů, ale také různých krémů a nápojů.

Vanilka je ingrediencí, která si hraje s lidskými smysly. Kromě chuti také harmonizuje lidskou mysl a uvolňuje nervové napětí v těle. Dnes je vanilka hojně využívána také v aromaterapii, kde pomáhá uklidňovat a zmírňovat napětí.

Lusky vanilky si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

—-
Kotányi Vanilka Bourbon celý lusk koupíte na Košík.cz za 109,90 Kč.