Uzamykání zámečků lásky – zvyk, který na Valentýna zdomácněl

Přestože únorový svatý Valentýn pravděpodobně nikdy nezdolá Máchův květnový „lásky čas“, některé zvyky s ním spojené u nás už dávno zdomácněly. Třeba zamknout zámeček lásky na některém z mostů a zahodit klíč se rok od roku rozhodne stále více zamilovaných.

Těžko říci, odkud zvyk pochází. Někteří tvrdí, že jeho původ leží ve starověké Číně, jiní, že vznikl v 80. letech v Maďarsku. Ať tak či onak, zámečky obalená zábradlí mostů začíná patřit ke koloritu každého velkého města, ta česká nevyjímaje.

Tradice dokonce zapustila tak silné kořeny, že se s ní můžeme setkávat nejen na Valentýna. Přece jen – něco tak pěkného, jako je potvrzení nekonečnost vlastního vztahu, není přece omezené kalendářem.

A tak se celoročně můžeme setkávat s nejrůznějšími zámky a zámečky. Dvojice, které to myslí opravdu vážně, dokonce nechávají své zámky potisknout a rozmísťují je při svých společných cestách na vícero míst. Jiní se zase nespokojí s chladným kovovým tělem zámku a volí romantičtější zámky s něžnými potisky. Zkrátka je to na vkusu každého páru.

Jaký pár, takový zámeček – barevné zámečky TOKOZ EMOTION

Právě na poptávku barevných zámků reagují také jejich výrobci. Například žďárský TOKOZ – nejstarší česká továrna na zámky a kování – každý rok rozšiřuje svoji nabídku barevných zámečků řady TOKOZ EMOTION.
„V období Valentýna sledujeme nárůst zájmu o menší visací zámky až od 15 %,“ uvádí produktová manažerka Jitka Vozábová s tím, že i letos jich budou po celé republice uzamčeny stovky.

  • Třešňový zámeček CHERRY je pro citlivé páry. Nese v sobě hluboké poselství staré východní moudrosti a připomíná kořeny tradice uzamykání duší ze starověké Číny.
  • Květinový zámeček FLOWER díky bílé barvě nepřehlédnete ani na tom nejpřeplněnějším mostu lásky. Optimistický potisk potěší všechny, kteří věří, že ve vztahu je čekají jen samé krásné věci.
  • Neberete tradici zas tak vážně? Pro všechny neromantiky anebo páry s nadhledem je tu zámeček EMO.