Uklidit, odvézt, zamknout: Připravte se na konec chalupářské sezony

Chladná rána i zkracující se dny znamenají jediné – chalupářská sezona se chýlí ke svému konci. Využijte babí léto k posledním zahradním pracím a opravám a připravte svou chalupu na zimu. Kromě dostatečného množství dřeva na zimní návštěvy se vám bude hodit i několik zabezpečovacích tipů.

Zloději se koncem sezony rozhodně neřídí. Potvrzují to i statistiky, podle kterých za loňský rok spáchali na chatách a chalupách škodu přesahující 27 milionů. Značná část vloupání se přitom děje právě ve chvíli, kdy majitelé nemovitosti po létě zaklapnou okenice a na chalupu se zběžně podívají až za několik týdnů. A nechají ji jen velmi špatně zabezpečenou.

„Řada lidí má pocit, že na chalupě vlastně nic cenného nemají. Zloděje to ale zastavit nemusí, a i když si ve výsledku nic neodnese, může způsobit škody na dveřích či oknech a připravit nepříjemné překvapení v podobě rozbitého či znečištěného interiéru. A pro majitele to znamená nemalý finanční výdaj,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Zamykejte, co se dá

Brána, vrata, plot. Zabezpečení vaší chalupy začíná právě na těchto místech, která jsou pomyslnou první bariérou mezi zlodějem a vaším majetkem. Vždy proto důsledně zamykejte i branku a vrata a neulehčujte zloději cestu dovnitř. Využít můžete petlice či závory, které by měl doplňovat dobrý visací zámek. Volte takový, který zvládne i tuhou zimu a nenechá vás v mrazech stát před zamčenými vraty.

„Každá minuta se počítá. Čím více překážek zloději postavíme do cesty, tím je vyšší šance, že si vloupání rozmyslí a půjde raději a to doslova – o chalupu dál,“ dodává Petr Neuvirt.

Základem je pak samozřejmě dobrý zámek na vchodových dveřích – a to na všech. Pokud totiž „obrníte“ jen ty vchodové, půjde zloděj jednoduše raději zadními či sklepními, aby ušetřil námahu. Na všechny dveře proto využijte kvalitní cylindrickou vložku, ideálně alespoň ve 3. třídě odolnosti.

Co neodvezete, schovejte

Ideálním způsobem, jak snížit riziko krádeže, je po sezoně z chalupy odvézt všechny cenné věci a vybavení. Ne vždy to je ale možné a pokud nemáte doma sklep, těžko budete přesouvat elektroniku či zahradní nářadí. V takovém případě se pokuste cennosti alespoň dobře schovat, aby nebyly na očích. Využít můžete klasický trezor, bezpečnostní bednu nebo některý z uzamykatelných systémů, ke kterému věci připevníte pomocí řetězu či lanka.

Jen dva prstíčky…

Jezinkám v pohádce stačilo jen málo, aby se dostaly dovnitř, a to platí i pro zloděje. Koneckonců zpráv o vloupání sklepními či garážovými okénky se každoročně objevuje celá řada. Myslete na to, když necháváte v dobré víře okna na ventilaci, abyste dostali do chalupy trochu čerstvého vzduchu. Z pohledu bezpečnosti je rozhodně lepší okna zavřít a při další návštěvě vyvětrat pořádně, což byste udělali i tak. Na vyšší úroveň posunete zabezpečení využitím bezpečnostních kliček, případně folií, které znesnadní rozbití okna a zároveň zabrání pohledu dovnitř.

Tip:

Ztrácíte se v zabezpečovacích pojmech a nechcete utrácet za něco, co nepoužijete? Využijte katalog Bezpečná země, za kterým stojí Policie ČR, Ministerstvo vnitra a Cech mechanických zámkových systémů. Pomůže vám zorientovat se v domácím zabezpečení a nevyhazovat peníze zbytečně.

Nezapomeňte na zahradu

Zabezpečili jste důkladně vchody do chalupy, zajistili okna a na vrata dali bezpečnostní petlici? Zastavte se na chvíli také na zahradě. Pokud máte zahradní domek, kůlnu na nářadí nebo dřevník, měli byste je po sezoně zkontrolovat. Prověřte, zda všechna prkna sedí a ověřte funkčnost zámků a petlic. Jestliže se zasekávají nebo nesedí, ještě před zimou je vyměňte, aby byly věci uvnitř v bezpečí.

„Mnoho zlodějů se do chalup nedobývá a spokojí se s kořistí ze zahrady. Cílí na zahradní výbavu, sekačky, ale i drobné nářadí nebo třeba sportovní vybavení, které lze snadno prodat v bazarech. Navíc dobře ví, že do zahradního domku se většinou dostanou snáz než do chaty,“ upozorňuje Petr Neuvirt.

Jeden klíč, všechny zámky

Máte pocit, že z toho množství různých zámků a klíčů vám jde hlava kolem? Zjednodušte si práci a sjednoťte si zámky na jeden společný uzávěr v systému hlavního a generálního klíče. Co to znamená? Zapojené zámky budete moci odemykat jediným klíčem – odemknete s ním jak dveře doma, tak na chalupě. Odpadne vám tahání těžkých svazků a zabráníte i situacím, kdy až po příjezdu na chatu zjistíte, že klíč leží doma.

Pomohou sousedi i technologie

Při zabezpečování chalupy nemusíte spoléhat jen na mechanické zabezpečení. Cenově dostupné jsou i elektronické alarmy, které můžete spojit s kamerou a mít tak přehled o dění na chalupě, ať jste kdekoliv. Tipaře a zvědavce odradí i světlo reagující na pohyb, které navíc může upozornit na pohyb také sousedy.

Máte chalupu na samotě a na sousedy se nemůžete spolehnout? Zkuste se podívat, zda obec, ve které máte chatu, nevyužívá některý ze systému chytré komunikace, jako je třeba Munipolis. Pokud ano, přihlaste se k odběru zpráv, abyste byli v obraze pro případ, kdy se obcí prožene silný vítr, nejde elektřina nebo se po ní pohybují podezřelé osoby.

Tipy:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Bezpečnostní závora Tokoz UZ Pro 220

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

Cylindrická vložka Tokoz Tech

Vložka je certifikovaná v 3. bezpečnostní třídě a je vysoce odolná proti planžetování, bumpingu, odvrtání či odlomení. Hodí se na různé šířky dveří a lze ji sladit do systému hlavního a generálního klíče, a usnadnit si tak správu zabezpečení i počet klíčů, které u sebe musíte nosit. Díky příznivé ceně okolo jednoho tisíce korun s ní tak můžete výrazně vylepšit zabezpečení nejen své chalupy, ale i bytu či bytového domu. Cylindrická vložka Tech využívá patentované řešení s odolnými lamelami a integrovanou kuličkou, které eliminuje třetí a výrazně prodlužuje životnost vložky.

https://eshop.tokoz.cz/Cylindr-vlozka-TOKOZ-TECH-_d345446454_11047.aspx