Uhynulá zvířata v obci – jak a komu hlásit?

Uhynulá zvířata v obci – jak a komu hlásit?

Nález uhynulého zvířete není nikdy příjemným zážitkem, přesto je třeba znát základní pravidla, jak se v takové situaci zachovat. Řada nejasností panuje jak kolem nakládání s uhynulým domácím mazlíčkem, tak i kolem toho, komu nahlásit mrtvé zvíře ve městě či v lese. Samostatnou kapitolou je pak ohlašovací povinnost, která se na některé typy úhynu vztahuje.

Důstojné rozloučení s domácími mazlíčky

Odchod domácího mazlíčka bývá psychicky náročný a mnozí lidé si nejsou jisti, jak s uhynulým psem či kočkou nakládat a zda je možné mu v mezích zákona udělat např. hrob na zahradě. U zájmových chovatelů toto není problém – dle veterinárního zákona je drobné zvíře možné na pozemku majitele zahrabat, avšak do hloubky minimálně 80 cm, aby nedošlo k ohrožení životního prostředí. Na zahradě však není možné zakopat přežvýkavce či prasata, ani zvířata, u kterých existuje důvodné podezření z nákazy. Pokud majitel nechce či nemůže uhynulé zvíře zahrabat na vlastním pozemku, může využít asanační službu nebo kafilerní box, na nějž by ho měla odkázat obec.

Zvěř patří myslivcům

Zvláště v období říje se v lesích i na loukách blízko silnic může nacházet uhynulá zvěř, často například důsledkem kolize s autem. Takováto zvěř spadá pod správce příslušné honitby, což bývá většinou myslivecké sdružení, a to by se mělo postarat o její likvidaci. Správci se hlásí i nález otrávené návnady či pytlácké pasti. Pokud jde o uhynulou lišku, musí být provedeno veterinární vyšetření, aby byla vyloučena vzteklina, a to i přesto, že poslední výskyt této nemoci byl v ČR zaznamenán v roce 2002. Obdobné preventivní opatření platí i při nálezu většího množství hromadně uhynulých ptáků, o němž by se měla co nejdříve dozvědět krajská veterinární správa, která zajistí potřebná vyšetření pro vyloučení nákazy. Pozor je třeba si dát v případě, že uhynulé zvíře patří mezi chráněný živočišný druh. Ochrana se vztahuje i na uhynulého živočicha a jeho nález je proto třeba ohlásit. Manipulovat s chráněným zvířetem může vždy jen oprávněná osoba.

Kdy za likvidaci odpovídá obec

Likvidaci uhynulých zvířat, která nemají majitele, má na starosti příslušná obec, v níž k úhynu dojde. Týká se to především drobných živočichů, ježků, ptáků, ale i volně pobíhajících psů a koček, jež bývají častou „obětí“ rušné automobilové dopravy. Nález sraženého či jinak uhynulého zvířete je vhodné oznámit na příslušném obecním či městském úřadě, na který pak připadne následná ohlašovací povinnost a odstranění. Občané měst či vesnic využívajících moderní komunikační systémy mohou hlášku o úhynu odesílat i přes mobilní aplikace. „Právě uhynulá, ztracená či volně se pohybující zvířata patří mezi nejčastější druhy hlášek, které občané svým samosprávám odesílají,“ potvrzuje Ondřej Švrček, autor aplikace Zlepšeme Česko, přes kterou jde uhynulé zvíře snadno nahlásit. „Výhodou je, že není nutné čekat s nahlášením na úřední hodiny, podnět se dostane ke starostovi či jiné pověřené osobě rychle a ta ho může začít okamžitě řešit.“

 

Které zákony se vztahují na uhynulá zvířata

Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)

Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny

Zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání

ZC_app_hlaseni_podnetu