Události ČT: Pomoc rodičům, kterým partner dluží alimenty

Asociace neúplných rodin začala nabízet novou službu: bezplatné vymáhání alimentů. Doteď se jenom vstupní náklady na právníka nebo exekutora pohybovaly kolem 20 tisíc korun. O bezplatnou službu už projevily zájem stovky rodičů, kteří se na svých bývalých partnerech marně domáhají výživného.

Průměrný dluh na dítě se postupně zvyšuje, teď podle údajů Asociace dosahuje 80 tisíc korun. Do vymáhání alimentů se totiž nepustí polovina rodičů: hlavně kvůli finanční a časové náročnosti.

Nový projekt jim to má ulehčit, stačí vyplnit jeden formulář: „Jedná se o jméno, příjmení, emailovou adresu a telefonní číslo. Maminka či tatínek nám zašlou dokumenty a od tohoto momentu už se o celou zakázku nemusí starat,“ vysvětluje předseda Asociace neúplných rodin Petr Sýkora.

Hlavně to však rodiče nestojí ani korunu. Asociace totiž získala advokáty, kteří se o celý případ postarají zdarma. Výživné i náklady na svoji práci pak vymáhají od dlužníků. „Odpadá nutnost administrativy a sledování lhůt, protože veškeré lhůty ohlídají advokátní kanceláře,“ dodává Sýkora.

Nový systém by měl zjednodušit vymáhání dluhů, loni bylo totiž neplacení výživného druhý nejčastější trestný čin. Policie řešila přes 12 tisíc případů. A ukazuje se, že je o novou službu mezi rodiči zájem, jen za prvních 14 dní se totiž na asociaci obrátilo 600 rodičů.

 

logo udalosti ceske televize

 

Více v pořadu Události České televize ze dne 15. 2. 2016