Topinambury aneb jeruzalémské artyčoky či židovské brambory. Pročistěte své tělo

Nejen vývoj české gastronomie, ale i celkový dnešní životní styl by se dal shrnout jedním heslem: návrat ke kořenům. Češi se pomalu ale jistě vrací k tradicím a od lokálních farmářů kupují původní a někdy i zapomenuté české suroviny. Jednou z nich jsou zcela jistě topinambury.

Topinambur cz

Určitě už jste o nich slyšeli, ale možná si nejste zcela jistí, kam přesně je zařadit. Na vině může být i kreativní názvosloví – říká se jim topinambury, židovské brambory ale i jeruzalémský artyčok. Všechny tyto tituly jsou spíše zavádějící, neboť se ani o brambory ani o artyčoky nejedná.

Ve skutečnosti kvetoucí topinambur připomíná svými žlutými květy slunečnici a dosahuje výšky až tři metry. Pro nás je ale důležitější hlíza, která vzhledem sice připomíná brambor, nicméně v chuti je mnohem rafinovanější. Topinambur je nasládlý a jemně oříškový a při určitých úpravách může připomínat i zmíněný artyčok.

Pro lidský organismus se jedná o malý zázrak. Tyto hlízy jsou přímo napumpované vitamíny a minerály, tolik potřebnými pro nadcházející podzimní a zimní období. Nejvíce jsou obsaženy vitamíny A, B1, B2, C a D a z minerálních prvků nejvíce draslík. Oproti běžným bramborám neobsahují škrob a hodí se tak pro redukci nadváhy. Pochutnat si na nich mohou i diabetici a děti, pro které se běžné brambory svým složením nehodí. Tradiční medicína na židovské brambory sází i v boji s revmatem a artritidou, vysokým cholesterolem v krvi, nevolnostmi v těhotenství či problémy s trávicí soustavou. Jejich konzumace má také detoxikační a antistresové účinky.

To, jak jsou prospěšné pro lidské tělo, je vyváženo tím, jakou paseku dokáží napáchat na zahradě. Jelikož se jedná o invazivní plodinu, která je velmi nenáročná na přírodní podmínky, může se po určité době začít šířit jako plevel. Zásadně se tedy nedoporučuje její pěstování na poli, na zahrádce si budete muset záhonek pečlivě hlídat. Tuto plodinu je tedy možná výhodnější koupit než pěstovat doma.

Největším pěstitelem topinamburů v Evropě je Francie, ale my tak daleko naštěstí nemusíme. Pokud pocházíte z většího města, určitě na ně narazíte na pravidelných farmářských trzích. Nejjednodušší cestu mají zcela jistě obyvatelé z Prahy, Plzně a okolí, kteří mohou využít dovážkovou službu Kolonial.cz. Ta zaručí nejen původ od prověřených místních dodavatelů, ale i čerstvost surovin a hlavně – donášku až k vašim dveřím rukama sympatického příručího.

Už víme, co to je a kde je sehnat, teď ještě co s nimi! Možností je požehnaně díky tomu, že je lze konzumovat syrové, pečené, dušené i vařené. Za syrového stavu oceníme jejich křehkost a křupavost, a tak je můžeme použít například do salátů, kde mohou nahradit v zimě nedostatkovou ředkvičku. Vyznavači raw stravy a moderního životního stylu ocení i možnost topinambury odšťavnit a v kombinaci s různou zeleninou připravit lahodné zdravé nápoje.

V případě tepelných úprav postupujeme tak, jak jsme zvyklí při přípravě brambor a můžeme je používat jako zdravou přílohu prakticky ke všemu. Slupka je sice o něco tužší, ale výhodou je, že se před konzumací loupat nemusí. Stačí ji poctivě očistit kartáčkem.

Neváhejte tedy ani chvilku a připravte se na podzimní deprese a zimní virózy již teď. Vyrazte na lov, kontaktujte místního farmáře nebo si objednejte donášku až do kuchyně a už teď dávejte dohromady ty nejlepší recepty z židovských brambor. Francouzi nedají dopustit na topinamburovou polévku a teď je nejvyšší čas zjistit proč!

 

=BOX=

Potraviny online

V České republice funguje hned několik služeb pro rozvoz potravin. Mezi největší patří Koloniál.cz, TESCO, Košík.cz a Rohlík.cz. Nechat si potraviny přivézt přímo domů totiž považují Češi za skvělý vynález. A provozovatelé si je předchází – naposledy třeba Koloniál.cz oblékl své „příručí“ do slušivých uniforem. Ti vám donesou nákup až do kuchyně, i kdybyste bydleli v posledním patře mrakodrapu.

Nakoupeno za 10 minut – návod pro ty, kteří to ještě nevyzkoušeli

Chcete zkusit nakoupit potraviny online, ale nevíte, jak na to? Nebojte se, je to zcela stejné, jako když nakupujete v e-shopu. Vlastně dokonce zábavnější.

1) Registrace – najdete ji většinou vpravo nahoře, tak jako u e-shopů. Je důležitá zejména kvůli adrese dodání potravin. Zaregistrovat se je možné také pomocí profilu na Facebooku, je to rychlejší, jen musíte zkontrolovat, že údaje, které na něm uvádíte, jsou aktuální.

2) Ověření adresy dodání – online rozvoz potravin většinou funguje jen v největších městech. Proto je třeba ověřit, zda vaše adresa spadá do oblasti, kam vám nákup dokáží přivézt. Pokud ano, můžete vesele nakupovat.

3) Nákup – tak jako u e-shopů, i v online obchodech jsou potraviny seřazeny do kategorií. Projděte ty, o které máte zájem, a zboží jednoduše přidávejte do košíku.

4) Kontrola a platba – máte nakoupeno? Můžete přejít k poslednímu bodu. Zkontrolujte obsah košíku, vyberte termín dodání a platbu. Platit můžete hotově, nebo kartou při převzetí. Pokud máte v nákupu zboží na váhu (většinou ovoce nebo zeleninu), cena nákupu se ještě upraví podle skutečné váhy.

5) Převzetí nákupu – Hurá, auto je tu, jak bylo domluveno. Zkontrolujte, že je nákup v pořádku, a zaplaťte. A pokud je váš dodavatel galantní, nechte si odnést zboží až do kuchyně.

priruci

=/BOX=