5 tipů, jak zabezpečit domov, než vyrazíme na dovolenou

Letní dovolené se blíží a ať už ji strávíte doma nebo v zahraničí, měli byste před odjezdem dobře zabezpečit svůj dům či byt. Právě období dovolených láká zloděje, kteří využívají jak vaší delší nepřítomnosti, tak i špatně zabezpečené nemovitosti. Jen během loňského července a srpna tak způsobili krádežemi v bytech a domech škodu téměř 40 milionů korun. Na co se před odjezdem na dovolenou zaměřit, aby nás po návratu nečekalo nepříjemné překvapení?

  1. Cennosti schovejte z dohledu

Cenné věci jako šperky, luxusní hodinky nebo větší sumy peněz by nikdy neměly zůstat volně v domě. Ideálním řešením je úschova, případně domácí trezor. Větší cennosti jako třeba elektroniku se snažte nenechávat na očích, což platí především pro obyvatele rodinných domů. Zloději si objekty vytipovávají a notebook ležící na stole je zbytečným lákadlem. Pokud je to možné, schovejte hodnotnější věci mimo dohled nebo je uzamkněte ve sklepě či garáži pomocí některého z bezpečnostních systémů typu X Safety Box. Můžete tak zajistit i větší vybavení, jako jsou jízdní kola, zahradní vybavení nebo třeba motorka.

  1. Zkontrolujte zámky a okna

Vžijte se na chvíli do kůže zloděje a jeho očima projděte všechna místa, kudy by mohl do vašeho domu nebo bytu vniknout. Soustřeďte se především na zámky ve dveřích, a pokud zjistíte, že se některý zasekává nebo nedoléhá, vyměňte ho. Sáhnout byste měli po bezpečnostní vložce s certifikací, levným „bezejmenným“ zámkům s nejasným výrobcem se raději vyhněte. „U vchodových dveří by měla být zámková vložka certifikovaná ideálně ve 3. třídě odolnosti. Vyšší třída znamená i vyšší námahu, kterou musí zloděj vynaložit, aby zámek překonal,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Kromě dveří zkontrolujte, zda jsou uzavřená i všechna okna včetně malých sklepních a garážových. Vlastníci bytových sklepních kójí by měli věnovat chvilku kontrole uložených věcí, které je vhodné přikrýt a nevystavovat na odiv. I u sklepních dveří by měl být kvalitní a funkční zámek samozřejmostí.

  1. Nezapomeňte na zahradu

Majitelé rodinných domů by při zabezpečování před odjezdem neměli vynechat ani zahradu. Mnoho zlodějů si při krádeži „vystačí“ s tím, co naleznou v zahradních domcích a kůlnách. Veškeré nářadí, nástroje, sportovní vybavení by mělo být důkladně zajištěno. Pokud věci nemůžete uzamknout do sklepa nebo garáže, vybavte domek kvalitním visacím zámkem s petlicí, která odolá pokusům o uražení nebo vypáčení. Dejte také pozor na to, abyste na zahradě nenechali povalovat věci, které by zloděj mohl při krádeži použít ke snazšímu vniknutí do domu.

  1. Simulujte přítomnost

Kvalitní zabezpečení může dobře doplnit i řada osvědčených tipů, které téměř nic nestojí. Patří mezi ně například použití automatických časovačů, které spouští světla a televizi v domě, a simulují tak vaši přítomnost. O pomoc můžete požádat i sousedy – mohou vybírat schránku, a především občas zkontrolovat, zda se kolem domu nepohybuje někdo podezřelý. Až pak pojedou na dovolenou oni, můžete jim vstřícnost oplatit. Před odjezdem se také ujistěte, že má klíče od vašeho domova někdo další, komu důvěřujete – kromě souseda třeba blízký příbuzný.

  1. Zážitky sdílejte až po návratu

Sociální sítě jsou pro zloděje někdy doslova přehlídkou příležitostí ke krádeži. Ačkoliv policie každoročně varuje před sdílením informací o plánované dovolené, mnoho lidí se přesto pochlubí. Neulehčujte tipařům práci tím, že o svých letních plánech dáte vědět předem. Odpusťte si dokumentování příprav a balení, označování místa, kam vyrážíte, a sdílení podrobností o délce pobytu. Dovolenou si užijte spíše v offline režimu a fotky a zážitky ukažte přátelům a známým až ve chvíli, kdy se vrátíte domů.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

http://eshop.tokoz.cz/Cyl-vlozka-TOKOZ-PRO-400-s-olivou-_d306578838_11047.aspx

tokoz_pro_400_s olivou

 

Bezpečnostní závora TOKOZ UZ PRO 220

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení. Kombinovatelná s ostatními produkty řady Tokoz Pro.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

uz_pro220

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

X_BOX_garaz1 x box III PRO

zlodej