Tipy pro péči o auto nejen po zimním období

Každý automobil potřebuje alespoň jednou za čas pečlivě ošetřit a jaro je ideálním obdobím k pečlivému umytí, vyčištění, vyvětrání i provonění vozu. V zimním období trpěly totiž automobily víc než v létě. Výjimkou jsou snad jen garážovaná a v zimě nevyužívaná sezónní auta, nicméně i ta potřebují alespoň jednou za čas důkladnou péči. Karoserie, podvozek, všechna zákoutí ve škvírách mezi dveřmi, podběhy kol i motor byly dlouhé měsíce vystaveny posypové soli či štěrku. Interiér zase poznamenaly i při sebepečlivějším čištění bot při nastupování stopy bláta, sněhu a vody. Někteří řidiči svěří kompletní péči profesionálním servisu, většina se ale postará o svůj vůz individuálně. OMV přináší několik tipů.

Myčka – neocenitelný pomocník k umytí podvozku

Ne každý se rozhodne zvolit automatickou myčku jako první stupeň jarní péče. Využití myčky je nicméně velmi vhodné a efektivní k umytí podvozku –při ručním mytí často opomíjené části, kterou nejvíc poznamenaly sníh a sůl. „Především po konci zimního období doporučujeme vybrat takový mycí program, který zahrnuje i mytí podvozku vozu tlakovou vodou. Jedná se o výbornou prevenci,“ zdůrazňuje Ondřej Demel, ředitel provozu čerpacích stanic OMV Česká republika.  Využití myčky je velmi jednoduché a díky rychlým a pokročilým technologiím, materiálům i mycím programům využívaným například v mycích linkách OMV TopWash, zajišťuje šetrné a důkladné umytí.

„Před využitím myčky doporučujeme zkontrolovat karoserii a silně zaschlé skvrny několik minut před mytím namočit nebo ještě lépe očistit pomocí přípravku na karoserii a jemné utěrky z mikrovlákna určené na exteriér. Podobně je tomu také během léta se silně zaschlými skvrnami od ptačího trusu či hmyzu. Okna je v takových případech vhodné před mytím ošetřit pomocí speciálního přípravku typu OMV TopWash Insect remover,“ zdůrazňuje Demel.

Jak na disky kol

Samostatnou péči si zaslouží disky, které tvoří výrazný designový prvek celého auta. Ulpívají na nich totiž nejen nečistoty z vozovky, ale také jemný karbonový prach z brzdných destiček. „Při brždění se disky zahřívají a jejich vysoká teplota přispívá k ‚zapékání‘ špíny. Tady proto někdy myčka samotná stačit nebude. Pomoc je však snadná – v naprosté většině případů bude stačit chvíli před mytím nastříkat na disky silný přípravek určený speciálně na mytí kol, jako například OMV TopWash Wheel Cleaner, který zapečené nečistoty před mytím rozpustí. Pokud chcete být ještě důkladnější, doporučujeme rozetřít tento přípravek pečlivě do všech záhybů disků a nechat několik minut působit,“ dodává Demel.

Jen myčka stačit nebude

Pojďme se posunout do prostor mezi exteriérem a interiérem auta. Krásně naleštěnému autu špína mezi dveřmi nesluší. Sem se myčka nedostane a tato místa bude třeba vyčistit ručně. Ideálním řešením je opět suchá nebo vlhká (podle druhu nečistot) exteriérová utěrka z mikrovlákna, kterou je poté možné jednoduše vyprat v pračce (bez aviváže a bělících prostředků).

A pak je tady motor, nejožehavější část vozu z hlediska mytí. Proč? Protože je plný kabelů a elektrických kontaktů. „Vzhledem k nebezpečí poškození důrazně nedoporučujeme mytí motoru z vrchu tlakovou vodou. Na místě je rozhodně otření dostupných částí a volných kabelů vlhkým hadříkem, případně štětečkem. Pokud ale budete chtít víc než jen to, vřele doporučujeme svěřit vyčištění motoru profesionálnímu servisu,“ varuje Demel.

Jak čistit interiér a čemu se vyhnout

Zimní období zanechalo své stopy pravděpodobně nejen na kobercích, ale také na čalounění sedadel i dalších částí automobilu. Prvním krokem je důkladné vysátí interiéru a koberečků. „Důkladná péče zahrnuje však víc. Na místě je hloubkové čištění čalounění. Alespoň jednou za čas doporučujeme celoplošnou aplikaci přípravku s obsahem aniontové aktivní látky, jako je OMV TopWash Textile Cleaner. Přípravek naneste, nechte zaschnout a poté znovu vysajte nebo vyklepejte. Tento postup vám zajistí nejefektivnější svépomocné vyčištění auta,“ doplňuje Demel z OMV.

Přístrojovou desku a obložení je nejlepší vyčistit přípravkem, který vytvoří antistatickou vrstvu zabraňující ulpívání prachu. Díky ní zůstane automobil až několik týdnů v perfektním stavu. „Přípravek, jako například TopWash New Car nebo TopWash Vanilla, dobře protřepejte a naneste na suchou utěrku z mikrovlákna. Palubní desku a kokpit tímto hadříkem vyčistěte. Uvedené přípravky nedoporučujeme používat na vyhřívané povrchy, kůži, volant, pedály ani displeje, protože hrozí zanechání stop a jejich rychlejší opotřebení,“ připomíná Demel.

Jak teda na zmíněné části? Na displeje a vyhřívané povrchy bude ve většině případů stačit interiérová utěrka z mikrovlákna a na kožené sedačky a doplňky je ideální použít speciální vlhčené utěrky nebo přípravky zajišťující výživu kůže.

Ještě okna a je hotovo

Čisté auto a špatně umytá okna, světlomety a zrcátka, to nejde dohromady. „Na tyto povrchy nepoužívejte spreje ani ubrousky určené na plasty. Nejlepšího výsledku dosáhnete pomocí čisticího prostředku na okna, který nezanechá šmouhy a zajistí rychlé a velmi efektivní vyčištění. Aplikujte ho přímo na skla, rozetřete měkkým hadříkem nepouštějícím vlákna, ideálně z mikrovlákna, nechte působit a otřete jemným hadříkem nebo suchou částí mikrovláknové utěrky,“ radí Demel.

A nakonec ještě navonět. Pokud jste byli důslední, příjemnou vůni v interiéru zanechal přípravek určený pro čištění kokpitu. Pro dlouhodobý efekt je vhodné doplnit ještě kartónový osvěžovač vzduchu. Zavěste ho tak, aby nepřišel do kontaktu s plasty, polstrovanými povrchy nebo textiliemi. Aby se vůně netříštily, nejlepším řešením je použití stejného typu vůně, kterou jste čistili kokpit. Jste-li velkými detailisty, použijte osvěžovač stejného výrobce, bude vonět totožně.

Produktové tipy:

Čistič kol OMV TOP Wash
Vysoce účinný speciální čistič na litá a ocelová kola, který pomáhá odstranit nejen běžné nečistoty, ale také jemný karbon z brzdových destiček zapečený do disků. Je šetrný k materiálu, zaručeně nenarušuje povrch ráfku ani šrouby kola. Před aplikací přípravku nechte kola vychladnout. Čistič aplikujte rovnoměrně na disky, nechte 2-3 minuty působit a kola důkladně omyjte vodou nebo v myčce. Na extrémně odolné nečistoty vetřete během působení čistič jemným kartáčem.

Odstraňovač hmyzu OMV TOP Wash
Nejen z oken, ale také ze zrcátek, světlometů, laku, plastů, chromových dílů i celé karoserie vozu je mnohdy obtížné odstranit zbytky hmyzu. Proto mějte v autě nepostradatelný čistič hmyzu OMV TOP Wash. Je účinný a zároveň velmi šetrný ke všem uvedeným materiálům. Lze ho použít i před vjezdem do myčky. Aplikujte na znečištěná místa a na extrémně odolné nečistoty použijte pro zvýšení účinnosti speciální houbu nebo kartáč. Nechte 2 minuty působit a opláchněte vodou nebo umyjte auto v mycí lince. Nepoužívejte na poškozený lak ani na horkou karoserii auta na přímém slunci.

Další obrázky: