Tipy na pohodovou grilovačku

Začíná grilovací sezóna. Přinášíme vám několik praktických tipů, jak se na ni co nejlépe připravit, a díky tomu si skvěle užít letní dny s přáteli.

Rady pro nákup

  • Nestresujte se pátečními hektickými nákupy, nechte si zavézt nákup až domů a připravte se v klidu na návštěvu. Pokud budete grilovat v sobotu večer, objednejte si závoz na sobotu dopoledne, naložte maso s čerstvými bylinkami a večer budete sklízet pochvaly hostů. Online obchod s potravinami cz zaváží maso, zeleninu i čerstvé potraviny nejkratší možnou cestou z velkoobchodu tak, že teplotní řetězec zůstává nepřerušen. Maso je dodáváno v chladicím boxu a během dopravy k zákazníkovi stále udržováno v optimální teplotě. Nevzniká tak problém horkých letních dní, kdy mají lidé cestou z obchodu v autě často vystaveny masné výrobky desítky minut teplotám přesahujícím 30 stupňů. Takový způsob přepravy má zásadní vliv na kvalitu jídla, a to především v situacích, kdy se maso zpracovává minutkovým způsobem, tedy i na grilu. Nákup dovezený až do kuchyně se vám prostě po všech stránkách vyplatí.
  • Příloha – zeleninový salát a grilovaná zelenina. Vyzkoušejte místo pečiva připravit jako přílohu mísu zeleninového salátu doplněnou kukuřičným klasem na grilu. Pokrm bude lehký, snadno stravitelný a chutný. Namísto majonézových zálivek zvolte do salátu jednoduchou kombinaci soli, pepře, panenského olivového oleje a balsamikového octa, která skvěle doplní chuť grilovaného masa.
  • Netrapte se přípravou a umýváním nádobí. Připravte hliníkové jednorázové servírovací tácy, papírové talíře a umělohmotné kelímky. Protože při grilování bude žízeň, volte raději kelímky s obsahem 3 dcl a větší. Po použití házejte nádobí rovnou do připraveného odpadkového pytle. Doporučujeme udělat jen dvě výjimky – na krájení masa z rozpáleného grilu používejte klasické kovové steakové nože a pokud budete pivo rozlévat, volte sklenice, protože někteří lidé neradi pijí zlatavý mok z plastu. Ač se to přirozeně nabízí, nenechávejte pivo v plechovkách. Především ovocné druhy lákají včely a vosy a snadno by se mohlo stát, že by některý z hostů ukončil grilovačku odjezdem do nemocnice.

Tipy pro přípravu

Maso – pokud můžete, používejte vždy chlazené maso, nikoli mražené. Nejde-li to jinak a máte mražené, rozmrazujte zásadně při pokojové teplotě. Maso na gril nesolte předem, jen tak zůstane po tepelné úpravě šťavnaté. Zkuste marinovat pouze v panenském olivovém oleji a čerstvých bylinkách, cibuli a česneku. Marinovat stačí několik desítek minut, případně pár hodin. Další pochutiny, jako hořčice, dresinky, pálivé omáčky a další, nechte až na finální ochucení na talíři.

Ryby a mořské plody – pro ryby neplatí stejná pravidla jako pro ostatní maso. Rybu při marinování osolte, potřete olivovým olejem, pokapejte citronem a přidejte opět čerstvé bylinky. Vyzkoušejte tymián a rozmarýn, nebojte se pracovat také s bazalkou, trochou kmínu či koriandru. Chcete-li experimentovat, vyzkoušejte do marinády bílé víno. Pokud grilujete celé kuchané menší ryby, vložte čerstvé bylinky dovnitř. Pozor – čím víc budete s rybou na grilu manipulovat, tím pravděpodobněji se vám rozpadne. Chcete-li si být jisti, že maso zachová svůj tvar, použijte na ryby speciální kleště nebo alobal. Pokud grilujete filety, bude stačit asi 10 minut, celé menší ryby grilujte přibližně dvojnásobek času a velké kusy samozřejmě déle.

Zelenina – zelenina připravená na grilu výborně doplní maso a může sloužit jako příloha. Nehledě na to, že potěší ty hosty, kteří masu moc neholdují. Nebojte se experimentovat, zkuste zeleninu, kterou jste ještě na gril nedávali – co třeba plátky kedluben? Zeleninu omyjte a osušte a krátce marinujte. Olej je nezbytný nejen pro to, aby se kousky na grilu nepřipálily a nepřichytily, ale také pro to, aby vaše tělo lépe vstřebalo potřebné vitamíny. Jako základ marinády použijte opět olivový olej, česnek a sůl, případně citronovou šťávu, a doplňujte bylinkami nebo zkuste balsamikový ocet. Pokud si chcete být jisti výsledkem a máte obavy z přichycení zeleniny na rošt, použijte hliníkový grilovací tácek. Tip – vyzkoušejte zeleninový špíz prokládaný hlavičkami žampiónů. Zeleninu grilujte jen nezbytnou dobu. Cherry rajčátkům bude stačit 5 až 8 minut, nejdéle, desítky minut z každé strany, se grilují plátky brambor.

Sýry – úžasnou chuť grilovaného sýra asi znáte. Na gril se nejlépe hodí plísňový sýr typu hermelín, ale pokud máte rádi kozí sýr, vyzkoušejte ho také. Důležité je, abyste nechali odpočinout sýry před grilováním při pokojové teplotě. Nekrájejte je, aby při tepelné úpravě nevytekly. Pokapejte sýr olivovým olejem, posypte čerstvými bylinkami a případně lehce posypte grilovacím kořením. Pak jen pečlivě zabalte do alobalu, nechte odležet a grilujte podle teploty 5 až 8 minut z každé strany. Pokud si chcete maximálně usnadnit práci, vyberte si už naložený sýr připravený přímo k položení na gril.

Návrh kompletního nákupu na velkou grilovací party, který vám přiveze příručí Kolonialu až domů

Maso, ryby a mořské plody

Zelenina na gril

Zelenina na salát

Sýry

Čerstvé bylinky a doplňky na marinádu

Dochucovací prostředky a chuťovky

Geniální grilovaná příloha

Ostatní

Pití

Feferonka Jalapeňo zelená Hamburgerová houska Hovězí steak ze svíčkové Chillila Habanero Dip Krůtí prsní řízky Lilek fialový Losos filet s kůží Paprika zeleninová žlutá Pikantní omáčka z karamelových jablek Pilsner Urquell Pražma královská Rajče cherry keřík extra Rougette Sýr na gril chili Salát Lollo Biondo Sedlčanský Hermelín Tymián svazek Vepřový minutkový steak