Tipy, jak zabezpečit zahradu, aby se z ní nestala nebezpečná past

Ať už je vaše zahrada přehlídkou nejnovějších zahradnických trendů nebo ji raději necháváte volně bujet, rozhodně je především místem odpočinku a relaxace. A s blížícími se letními prázdninami také rájem dětí, vodních hrátek u bazénu či prozkoumávání zarostlých zákoutí u prarodičů na venkově. Zahrada zkrátka ukrývá řadu pokladů – a ty je třeba zabezpečit.

Kůlna jako zlatý důl

Zahradní domky i kůlny na nářadí velmi často podléhají nenápadnému „zubu“ času. Petlice na dveřích už nedrží tak, jak by měly, visací zámek je zrezlý a okna nemají bezpečnostní folii.. To vše znamená, že se do domku velmi snadno může kdokoliv dostat. A ve většině případů neodejde s prázdnou. „Mnohdy si ani neuvědomujeme, jak cenné věci v kůlnách máme. Sportovní vybavení, které už se nevešlo do domu, sezonní výbavu, zahradní nářadí, ale třeba i potřeby na grilování. Ve výsledku může jít o věci v hodnotě vyšších desítek tisíc, které zloděj snadno udá v nejbližší zastavárně,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Kontrola zahradního zabezpečení by proto měla začít právě u zahradních staveb. Zámky, které se zadrhávají, jsou zrezlé nebo jinak poškozené, včas vyměňte. Vhodná je kombinace visací zámek + petlice, která zvýší zabezpečení, a navíc ji zloděj snadno nepřekoná. Vybírejte takovou, která odolá náročným klimatickým podmínkám a nezradí vás při prvních mrazících.

Bazén jako past

Kdo by se v parném létě rád nesvlažil, a navíc v pohodlí vlastní zahrady… Každý zahradní bazén by měl být vždy důkladně zajištěný, protože představuje lákadlo pro malé děti i zvířata. Ideálním zabezpečením je pevné zastřešení, které je možné zajistit pomocí visacího zámku. Další možností jsou lamelové kryty, hrazení okolo bazénu či bezpečnostní alarm, který upozorní na případný pád do bazénu. Vždy však platí, že nejlepší prevencí je nenechávat malé děti na zahradě bez dozoru.

Pozor na jímky a kanály

Zahrada je pro děti a domácí mazlíčky skvělým místem na hraní, ale snadno se může stát i velmi nebezpečnou pastí. Problém představují hlavně nezajištěné skruže, studny, kanály a také septiky a další jímky. Minimálně jednou do roka byste měli zahradu projít, zkontrolovat poklopy a zámky a ověřit, že dítě ani pes nemůže nikam spadnout. „Na poklop je vhodné použít odolné poklopy zajištěné certifikovaným a počasí odolným visacím zámkem, závorou nebo petlicí. Nezajištěného místa si pak nemusíme všimnout a neštěstí je na světě,“ upozorňuje Neuvirt.

Zamykejte vše, co můžete

Když přijde řada na zabezpečení, měli byste být důslední. Nemá smysl mít na kůlně bezpečnostní petlici, pokud ji zapomínáte zamykat, nebo se vám nářadí běžně povaluje kolem domu. Proto vše uklízejte a schovávejte před zvědavými pohledy. Menší nářadí a drobnosti můžete schovat do bezpečnostní bedny nebo uzamknout v rámci bezpečnostního systému typu x safety box. Pevný řetěz pomůže ochránit nejen nástroje, ale i zahradní traktůrek, jízdní kola nebo novou sekačku, o kterou byste jistě nechtěli přijít.

Tipy:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-100-350-a-1-ks-S-_d2261779_11047.aspx

Tokoz US 250

https://eshop.tokoz.cz/SADA-US-250-KANAL-REXEL-_d2415398_11047.aspx

Speciálně vyvinuté zařízení pro zabezpečení kanálů a podzemních šachet. Připevní se z vnitřní strany na poklop, vrata, dveře nebo mříže, které se tak stávají běžnými dílenskými nástroji nedostupnými. Zabraňuje nejen neoprávněným vniknutím, ale také pádu osob do šachet.