Tipy, jak zabezpečit domov, než vyrazíte na dovolenou

Dokončujete poslední přípravy před odjezdem na zaslouženou dovolenou? Ať už letos vyrazíte na chatu, do kempu, k moři nebo na poznávací cestu, neměli byste za sebou nechat špatně zabezpečený dům či byt. Po návratu z dovolené by na vás totiž mohlo čekat velmi nepříjemné překvapení. Na co před odjezdem nezapomenout?

Obejděte všechny cesty

Správné zabezpečení začíná už před vstupní brankou. Dejte zlodějům vědět, že se k vám jen tak lehce nedostanou – branku zajistěte kvalitním certifikovaným zámkem nebo cylindrickou vložkou a na vrata instalujte bezpečnostní petlici nebo závoru. Pokud ztížíte už samotný vstup na pozemek, je velmi pravděpodobné, že si zloděj pokus o vloupání rozmyslí. „Při zabezpečování domu bychom se neměli soustředit jen na vstupní dveře. Kvalitní zámek či cylindrická vložka certifikovaný alespoň ve III. bezpečnostní třídě patří na všechny vstupní dveře, včetně garáže či sklepa,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Schovejte, co můžete

Drtivá většina zlodějů si svůj další cíl předem vytipovává a obhlíží. Nevycházejte jim vstříc tím, že budete svůj majetek dávat zbytečně na odiv. Před odjezdem schovejte z dohledu zvědavých očí všechny cenné věci a zatáhněte záclony či rolety v domě. Pokud máte sklep, popřemýšlejte o tom, zda byste nevyužili neprůhledné bezpečnostní folie, které jsou na malá sklepní okénka ideální. Ze zahrady ukliďte veškeré volně se povalující nářadí – zloděj ho totiž nemusí „jen“ ukrást, ale může ho využít třeba k rozbití okna a snazšímu vniknutí do domu.

Nebraňte se moderním vychytávkám

Elektronické alarmy, bezpečnostní kamery, programovatelná světla… díky širokým možnostem, které nabízí různé smart home systémy, můžete svůj domov na dálku sledovat, ovládat, ale i zabezpečit. Nabídka nejrůznějších technologických vychytávek neustále roste a ceny klesají, takže se nemusíte bát, že by vás pořízení takového chytrého bezpečnostního systému zruinovalo. Začít můžete třeba s pohybovými čidly a světlem, které mohou noční zloděje odradit.

Chraňte věci uvnitř

Necháváte doma cennosti? Pokud se jedná o věci vyšší hodnoty, jako jsou šperky, cenné papíry nebo hotovost, je nejlepší uschovat je v bezpečnostní schránce nebo trezoru. Doma může pomoci některý z bezpečnostních systémů typu X Safety Box, který lze pevně připevnit ke stropu, stěně či podlaze a hodnotnější věci k němu uzamknout. Podobně poslouží také bezpečnostní bedny z odolných materiálů, které můžete umístit třeba ve sklepě, garáži či technické místnosti.

Poproste sousedy

Vycházíte dobře se sousedy? Pokud ano, máte napůl vyhráno. Dejte jim vědět, že se chystáte pryč, a poproste je o vybírání schránky nebo občasnou vizuální kontrolu oken a dveří. Jestliže se znáte opravdu dobře, můžete jim svěřit klíče od domu či bytu – mohou se hodit v případě nečekané události nebo havárie. Vstřícnost sousedům nezapomeňte oplatit, až pojedou na dovolenou oni.

Nešetřete na špatných místech

Odkládáte koupi nového zámku, i když ten starý se už občas zasekává nebo rezne? Šetření na zabezpečení by se vám ve výsledku mohlo prodražit. „Do zabezpečení bychom měli vložit přibližně 5 % hodnoty majetku, který chceme chránit. Většina domácností v ČR se k tomuto podílu ani zdaleka neblíží,“ upozorňuje Petr Neuvirt. „Levný zámek ze zahraničního e-shopu či tržnice neposkytne dostačující zabezpečení, a bez odpovídající certifikace nám navíc pojišťovna nemusí v případě krádeže uznat pojistné plnění.“

Nechte si dovolenou pro sebe

Kdo by se nechtěl pochlubit krásnou dovolenou na pláži nebo na horách? Nadšení ze zaslouženého odpočinku si ale zkuste nechat alespoň pár dní pro sebe. Nezahlcujte své profily na sociálních sítích fotkami balení, příprav, cesty i pobytu, protože i k fotkám z uzavřených profilů se mohou dostat lidé mimo vás okruh. Velké procento zlodějů-tipařů hledá svůj další cíl právě na sítích a je zbytečné jim ulehčovat práci. Zkuste se proto letos fotkami i zážitky pochlubit až po příjezdu z dovolené.

Tipy na zabezpečení:

Cylindrická vložka TOKOZ Pro 300

http://eshop.tokoz.cz/Cylindricka-vlozka-TOKOZ-PRO-300-_d157252444_11047.aspx

Vložka Tokoz Pro 300 je certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě a odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří. Funguje i v extrémních klimatických podmínkách.

Tokoz X Safety Box III

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelný mechanismus se hodí k zabezpečení větších věcí ve sklepě, garáži nebo kůlně. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Díky certifikaci v 3. třídě odolnosti odolá pokusům o odvrtání nebo oblíbeným zlodějským metodám v podobě bumpingu a planžetování.

Petlice Tokoz P 110

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-110-II-205-a-1-ks-S-_d2261716_11047.aspx

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Větší počet otočných kloubů umožňuje zajistit i složitější objekty a jedno- i dvoukřídlé dveře.

Visací zámek Record 113/50

https://eshop.tokoz.cz/113-50-RECORD-a-12-ks-Krab-6-klicu-_d132176116_11047.aspx

Motýlkový mechanismus vložky zaručuje spolehlivost v extrémních klimatických podmínkách jako je prach, voda vlhkost, sníh a další. Navíc se v něm díky odtokovým otvorům nedrží nahromaděná voda z deště. Těleso zámku odolá hrubé síle a je chráněno proti odvrtání zámku. Oblouk má vysokou odolnost proti vytržení, přeřezání či vytržení

Bezpečnostní závora TOKOZ UZ 220

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení.