Tamarind indický

Tamarind je strom, který sice pochází z Afriky, ale pěstuje se i v dalších tropických oblastech, zejména v Indii. Vyhovují mu především dlouhá období sucha. Ze stromu jsou jedlé jeho plody – konkrétně lusky, které lákají milovníky exotických kuchyní po celém světě.

V tamarindu se nachází velké množství vitamínů a účinných látek. Ve větším množství je to hořčík, vápník, draslík fosfor a omega 6 mastné kyseliny. Má také detoxikační účinky. Pročišťuje organismus od alkoholu, kofeinu, nikotinu a dalších škodlivých látek. Zlepšuje trávení a pravidelné vyprazdňování. Podporuje růst vlasů, nehtů a kostí. Maminky jistě ocení, že pomáhá k lepší tvorbě mléka.

Lusky tamarindu obsahují dužinu, která má sladkokyselou chuť, lehce připomínající sušené švestky. Využití dužiny v kuchyni je opravdu široké. Dá se jíst sušená, vařená nebo syrová. Z lusků se připravují zavařeniny, marmelády, čatní a jsou základem mnoha nejen asijských omáček a dochucovadel – výborně se hodí například do steakové omáčky. Dokonce je najdeme ve všem dobře známé worcestrové omáčce. Z tamarindu se dá připravit i nápoj nebo skvělý sirup, který se hodí do koktejlů, ovocných salátů nebo dezertů. Sám o sobě působí i jako dochucovadlo a je hojně přidáván do luštěninových pokrmů. Využít ho můžete ale i jako přísadu do různých salátů, jogurtů, tvarohů, rýžových jídel nebo při pečení. Semena z lusků se využívají na jedlý olej, ale po uvaření a odstranění tvrdého obalu jsou také jedlá. Lusky tamarindu si spolu s dalším nákupem můžete objednat na Kosik.cz.

—————————-

Tamarind 450 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 92,90 Kč.

Fresh Tamarind with leaves