Tabasco – víc než jen omáčka

Tabasco je v kuchyni pojmem. Lze ho totiž použít na dokořenění téměř jakéhokoli jídla. Hodí se do salátů, omáček, luštěnin, na maso, míchaná vejce, ale i na zmrzlinu nebo do nápojů. Bez tabasca by se neobešel ani známý koktejl Bloody Mary. První omáčku tabasco poprvé připravil Edmund McIlhenny před téměř sto padesáti lety v americké Louisianě. Nejdřív ji podával jen rodině a přátelům, ale omáčka se stala natolik oblíbenou, že Edmund založil firmu McIlhenny, která je nejznámějším a také nejstarším výrobcem tabasco omáček na světě.

Omáčka tabasco se vyrábí pouze ze tří přísad. Rozdrcené papriky s trochou soli napřed zrají tři roky v dubových sudech, poté se k nim přidá francouzský vinný ocet a další sůl. To je vše. Nepoužívají se žádná dochucovadla ani chemické konzervanty.

Tabasco, ač se to nemusí na první pohled zdát, je zdraví velice prospěšná omáčka. Snižuje hladinu cholesterolu, ničí tukové a nádorové buňky, zrychluje metabolismus, pomáhá trávení, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje krevní cirkulaci. Působí preventivně proti otravě jídlem a je také základem všemožných receptů proti kocovině. Zajímavostí také je, že obsahuje 3krát více vitamínu C než pomeranče. Papriky, ze kterých je tabasco vyráběno, obsahují nulové kalorie a mají nízký obsah sodíku, proto je tabasco vhodné i při různých dietách (nízkocholesterolové, nízkosodíkové, nízkokalorické, nízkosacharidové a dalších). Navíc tabasco je koncentrované, takže ho stačí vždy jen pár kapek a vydrží vám opravdu dlouho.

Tabasco omáčky se vyrábí v různých variantách, podle papriček, ze kterých byly vyrobeny. Největší klasikou je tabasco z červených paprik. Nejjemnější a nejméně pálivé je tabasco ze zelených paprik. Pálivější je tabasco chipotle, které je vyrobena ve verzi kouřem sušeného chilli. Tou nejostřejší a nejexotičtější omáčkou tabasco je habanero, které je dochucováno mangem, česnekem, papájou a cibulí.

Omáčku Tabasco red pepper sauce si můžete objednat z e-shopu Kolonial.cz za cenu 84,90 Kč.

https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/tabasco-red-pepper-sauce-57ml

Omáčku Tabasco green pepper sauce si můžete objednat z e-shopu Kolonial.cz za cenu 84,90 Kč.

https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/tabasco-green-pepper-sauce-57ml

Omáčku Tabasco Habanero pepper sauce si můžete objednat z e-shopu Kolonial.cz za cenu 99,90 Kč.

https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/tabasco-habanero-pepper-sauce-60ml

Omáčku Tabasco Chipotle pepper sauce si můžete objednat z e-shopu Kolonial.cz za cenu 84,90 Kč.

https://www.kolonial.cz/ochucovadla-tekuta/tabasco-chipotle-pepper-sauce-60ml

tabasco red_2 Tabasco green

 

Tabasco chipotleTabasco habamero