Svatomartinské hody – jak si je užít a netrestat žaludek

Na den svatého Martina, hospodář a jeho družina, husy jedí, víno pijí, štědrého Martina opěvují… Sice už neslavíme sv. Martina ze stejných důvodů jako naši předci, přesto jsme si z dob minulých svatomartinskou tradici podrželi. Dá se dokonce říct, že tahle tradice v posledních letech prožívá svoji renesanci.

Proč byl právě 11. listopad přisouzen hodům s husou, vínem a svatomartinským pečivem? „Jak k husám svatý Martin přišel“ to je předmětem několika legend. V českých zemích však v tuto dobu končila děvečkám a čeledínům služba a dostávali svoji mzdu. Po žních a všech letních a podzimních pracích na statku tak mohli všichni konečně odpočívat a užít si svoji odměnu i v podobě hodování.

Jenže my už tolik fyzicky nepracujeme a už dávno jsme ztratili přirozený rytmus roku, kdy se přes zimu jedli tučnější jídla, chodilo se brzy spát a nabírala se energie do dalších měsíců. Proto mám pro vás tipy, jak si užít svatomartinské hody zdravěji nebo jak si je alespoň osvěžit zajímavými potravinami, z nichž některé by se mohli honosit přezdívkou „superpotravina“.

Požitek z dlouho pečené husy asi jen tak nenahradíte a pokud je jednou za rok, je možné tento výživový „hříšek“ odpustit. Můžete však vyzkoušet zajímavou obměnu husích hodů s pokrmem se zajímavým názvem bejlík.

Což takhle dát si bejlík…

Bejlík je původně prvorepublikovou záležitostí středních Čech a znamená dušená husí nebo kachní prsa, která jsou ponechána v páru včetně spojující hrudní kosti a kůže. Podává se se šťouchanými brambory a červeným zelím.

Na přípravu bejlíku potřebujete kromě brambor, červeného zelí a masa s kostí ještě česnek, zázvor a cibuli. Tedy samé zdraví prospěšné potraviny, řekněme až superpotraviny.

Pokud chcete zůstat u klasiky, vyzkoušejte k masu, ať už k pečené huse nebo dušenému bejlíku, červenou řepu. Kromě toho, že je zdravá, dokáže krásně doplnit chuť a obarvit klasické kysané zelí. Vaši spolustolovníci ani nepoznají, že servírované červené zelí v sobě skrývá pro někoho stále neznámou potravinu, jakou je právě červená řepa.

Stačí použít cibulku, nahrubo nastrouhanou syrovou řepu, trošku kmínu a soli. Tuhle směs podusíte do změknutí řepné dužniny a přidáte v poměru 1:1 kysané zelí. To už nevařte, jen ho chvíli prohřejte, ať v něm zachováte obsažené vitamíny a další prospěšné látky. Takové červené řepové zelí krásně vyváží i vyšší množství tuku, které se spolu s křehounkou husou dostane na váš talíř.

A pokud vaříte bez lepku, namísto klasických knedlíků si dejte chlupaté z brambor. Připravují se ze syrových a vařených brambor v poměru jedna ku jedné. Dobrou chuť a zdravé svatomartinské hodování. Veškeré suroviny na bejlík si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

———————-

Brambory pozdní volné 500 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 6 Kč (11.90/kg).

Znojmia Červené zelí sterilované v kořeněném sladkokyselém nálevu s cibulí 640 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 29,90 Kč.

70 g česneku si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 6,30 Kč (89,90 Kč /kg).

Zázvor 250 g si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 24,90 Kč (99,60 Kč /kg).

Cibuli žlutou volnou (cca 300 g) si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 3,60 Kč (11,90 Kč /kg)

Husu chlazenou (cca 4 kg) si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 799,60 Kč (199Kč/kg).

Červenou řepu (cca 500 g) si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz  za cenu 7,00 Kč (13,90Kč/kg).

Znojmia Červené zelí OLYMPUS DIGITAL CAMERA  červená řepa cibule brambory