Staré učebnice prodáte na burzách za desetikoruny, odbornou literaturu na second handu za tisíce

Školní rok za dveřmi a semestr za rohem. Tak jako loni, i letos touto dobou tisíce studentů a jejich rodiče přemýšlí, jak vydělat alespoň nějaké peníze na starších učebnicích. Zatímco v případě těch ze základních a středních škol se v případě prodeje jedná o hodně práce za málo korun (a tak se vyplatí hledat spíše to nejjednodušší řešení, jak se jich zbavit, než jít po výdělku), v případě vysokoškolských skript, jazykových učebnic nebo odborné literatury je to naopak – skrývají se v nich stokoruny i tisíce. Učebnice pro základky, střední školy a gymnázia musíte navíc prodat v září, pak o ně už nebude zájem. Skripta a odbornou literaturu se pak vyplatí nabízet celoročně.
Kolik mohou stát již nepotřebné publikace pro žáky a studenty a jakou roli má jejich stav přiblíží Kristýna Hladíková z největšího knižního secondhandu Knihobot.

Kolik na prodávaných učebnicích vyděláte?

Používané učebnice (základní / střední škola) – Za klasické učebnice v salátovém vydání peníze neočekávejte. Na školních burzách se po nich nejspíš zapráší, ale cena bude nízká – maximálně v řádech desetikorun. Důvodem bývá především jejich stav – jsou zohýbané, potrhané, počmárané. Na druhou stranu – pořád lepší několik prodaných učebnic a pocit, že ještě poslouží než je rovnou hodit do papíru.
“Učebnice si po skončení školního roku nechává jen málokdo, většina z nich míří na školní burzy. Hodně žáků si však kvůli pohodlí nakoupí učebnice přímo v knihkupectvích. Poptávka po starších pak není zas tak veliká a i proto se prodávají doslova za hubičku,” vysvětluje Kristýna Hladíková z online secondhandu Knihobot.

Jazykové učebnice – Samostatnou kategorii tvoří jazykové učebnice. V mnoha případech se jedná o zahraniční vydání, která se sem musí dovážet, což z nich dělá horké zboží. Učebnice méně obvyklých jazyků je těžké sehnat. Noví majitelé jsou v takovém případě ochotni zamhouřit oko i nad ošoupanou obálkou a rádi si připlatí. Jazykové učebnice vezmou i secondhandy, vždy s nimi však zkonzultujte, jestli zrovna o tyto budou mít zájem.

“Stane se, že jsou jazykové učebnice plné vpisek a neodstranitelných poznámek. To pak zbytečně snižuje jejich cenu. Doporučuji proto používat spíše post-ity nebo si pro práci s učivem udělat kopii určenou přímo na poznámky,” zmiňuje Hladíková.

Nepoužívané učebnice nebo pracovní sešity – Občas se stane, že jste některou z učebnic koupili omylem nebo se na ni v průběhu roku nedostalo. Pokud je skutečně nová a nepoškozená, máte šanci, že ji prodáte za cenu blížící se nové. A pokud mezitím zmizela z pultů knihkupectví, můžete na prodeji ještě vydělat. Takže opět platí – zkuste secondhand nebo některé z tržišť.

“Vždy si v takovém případě zkontrolujte cenu, za kterou se učebnice prodávají. Lidé mají tendenci ji zbytečně podsazovat a občas jsou překvapeni, že mohli chtít třeba dvojnásobek,” připomíná Hladíková.

Vysokoškolská skripta – ve většině případů platí, že skripta jsou něco, na čem se dá vydělat rozhodně víc než na učebnicích. Vycházejí v menších nákladech a mají omezený okruh studentů, kteří je potřebují. Opět platí, že ve výsledku o ceně rozhoduje stav – popsaná skripta, ve kterých chybí listy, prodáte výrazně hůř než ta, která se po prvních dnech nového semestru nerozpadnou.

“Skripta z druhé ruky jsou oblíbená i kvůli jasné úspoře,” vysvětluje Hladíková. “Skripta se navíc dobře prodávají celoročně, narozdíl od učebnic, u kterých se na konci září zájem prudce propadá.”

Odborná literatura – za odbornou literaturu, kterou potřebují ke studiu především vysokoškoláci nebo studenti odborných škol, máte možnost získat úplně nejvíc. Publikace pro studenty filosofie, sociologie nebo historie patří k těm nejžádanějším a některé se prodávají za trojnásobek původní ceny. I proto se vyplatí prodávat je přes secondhand – pomohou vám prodat je rychle, dokud je po nich poptávka a nabídnout je za nejlepší možnou cenu.

“Tyto knihy mají dobrou ‘životnost’ – vysokoškolská kurikula se mění pomaleji. Dotisky vychází pomalu nebo vůbec,” zmiňuje Hladíková. “Zároveň málokterý student tuší, že v jeho knihovně leží odstrčená odborná literatura za tisíce. Pokud ví, že už knihu k dalšímu studiu nebo po získání titulu neotevře, je čas ji poslat dál.”

Kde učebnice prodat

Školní knižní burza

Pokud se potřebujete učebnic především zbavit, je školní burza nejlepší místem. Stav prodávaného zboží je tu ovšem věc, která studenty trápí nejméně. Většina škol burzu sama pořádá a informuje o ní na svých webových nebo facebookových stránkách – nepsaným pravidlem bývá druhý týden v září. Neoddiskutovatelnou výhodou školních burz je pak také skutečnost, že zde dostanete mnoho rad a tipů od žáků vyšších ročníků.

Facebook

Na Facebooku existuje celá řada skupin, kde je možné nabídnout učebnice na prodej – stačí zadat klíčové slovo “burza” nebo “prodej” učebnic. Prodávat má smysl také přímo přes vlastní inzeráty na facebookovém tržišti. Nevýhodou je většinou velice krkolomná domluva, smlouvání zájemců, změny podmínek ze strany kupujících na poslední chvíli nebo případné náklady na poštovném, které se nemusí chtít každému platit.

Antikvariáty

Prodej učebnic je natolik široký, že mezi antikvariáty najdeme i speciálně zaměřené na výkup a prodej učebnic. Naopak běžné antikvariáty často učebnice neberou vůbec. Nevýhodou je, že za své knížky zde zpravidla dostanete jen zlomek ceny

Knižní secondhandy

Secondhand nabízí skvělou kombinaci bezpracného prodeje, ale zároveň dobrého výdělku. Hodí se učebnice a publikace v dobrém stavu – pro jeho kontrolu je vyfoťte a domluvte se se secondhandem předem, zda je vezme. Největším českým je Knihobot.cz a jeho nabídka učebnic může hezky posloužit jako ukázka toho, kolik jsou za ně lidé ochotni zaplatit. Secondhandy bodují hlavně dosahem – umí nabídkou oslovit lidi z celého Česka.

Online bazary

Samozřejmě existuje také řada bazarů, zaměřujících se na prodej knížek včetně učebnic. Většinou zde máte plnou kontrolu nad cenou i celým procesem prodeje, knížky ale musíte fotit, vystavovat a komunikovat se zájemci. K ceně zboží je třeba přičíst například poštovné.

Zajímavosti

  • Věděli jste, že studenti si na některé učebnice nastavují hlídací psy? Jakmile se objeví v nabídce secondhandu, okamžitě si je objednají – díky tomu se učebnice prodají často ihned
  • Cenu jazykových učebnic zvýší, pokud je série kompletní – např. k ní máte také pracovní sešit, klíč a původní CD
  • Vygumování poznámek z pracovního sešitu zvedne jeho cenu. Rýhy po tužce je možné odstranit přežehlením přes látku.
  • Nejstarší prodaná učebnice na Knihobotu byla z roku 1887 a jednalo se o učebnici náboženství