Slovníček mechanického zabezpečení

Prostupová vložka, dlouhý oblouk, zámek s olivou… připadá vám tato terminologie trochu jak z jiného světa? Projděte si základní zabezpečovací prvky s naším jednoduchým slovníčkem. Až budete příště dělat revizi domácího zabezpečení, určitě to oceníte. A třeba vám ušetří i dost peněz, které byste utratili za špatně zvolený zámek.

Mít základní přehled o druzích zabezpečení se vyplatí, a to doslova. Ověříte si to třeba ve chvíli, kdy přemýšlíte nad výhodnou koupí zámku ze zahraničního e-shopu nebo tržnice. Na první pohled lákavá nabídka se totiž ve výsledku může hodně prodražit – stačí, když koupíte zámek, který není certifikovaný do extrémních podmínek a po první zimě přestane fungovat. Nebo když sáhnete po zámkové vložce, která nebude pasovat do dveří, a tudíž váš majetek vlastně vůbec neochrání.

„Stále se potkáváme s nevyhovujícími zámky, které majitelé nemovitostí kupují v dobré víře – a někdy i ve snaze ušetřit. Zámek nebo dveřní cylindrická vložka, které nejsou certifikované a nesplňuje bezpečnostní požadavky, ale může přinést řadu komplikací, a v případě pojistné události také krácení plnění ze strany pojišťovny,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Od materiálu po bezpečnostní třídu

Na co si dát pozor? V první řadě na materiál. Zámek by měl být vyrobený z oceli, zinku nebo pevné slitiny. Zámečky z hliníku jsou sice lehké, ale také snadno překonatelné. Plastové pak z výběru vyřaďte rovnou. Pokud chcete, aby zámek odolal výkyvům počasí, měl by mít povrchovou nerezavějící úpravu.

Druhým důležitým vodítkem při výběru je certifikace a splnění potřebných technických norem. Ty nejsou jen pouhým číslem či kódem, ale také známkou toho, že výrobce ručí za kvalitu zámku a může ji doložit. Nezávislé testování zaručují normy označené jako EN 1627, EN 12320 a EN 1303.

Z pohledu certifikace by vás pak měly zajímat především tzv. bezpečnostní třídy či třídy odolnosti. Platí přitom, že čím vyšší třída, tím déle vydrží zámek odolávat pokusům o překonání.

„Každá minuta se počítá. Podle nepsaného pravila pěti minut platí, že pokud se zloděj v tomto čase nedostane do objektu, pak vloupání vzdá. Potřebné zdržení pak představuje zámek certifikovaný alespoň ve III., bezpečnostní třídě odolnosti,“ doplňuje Petr Neuvirt z Tokozu.

Visací zámky

Visací zámky jsou zabezpečovací klasikou. Mají typický oblouk, díky kterému je lze použít ve spojení s petlicemi či závorami, a nabízí velmi univerzální využití. Vybírat můžete z různých variant i délek oblouku, které vám umožní uzamknout třeba i řetěz se širokými oky nebo atypické šířky dveří. Pokud zvolíte odnímatelný oblouk, snadno uzamknete i hůře dostupné prostory. Visací zámky jsou dostupné v několika třídách odolnosti a můžete tak zvolit nejvhodnější podle toho, co přesně bude chránit.

Na co dát pozor při výběru:

Tělo zámku i oblouk by měly být z pevného kovu či slitiny a oblouk by měl být prokazatelně zakalený. U zámků využívaných venku je třeba pohlídat jejich určení do extrémních podmínek. Délku oblouku vybírejte podle konkrétního použití.

Cylindrické vložky

Pod termínem cylindrická dveřní vložka se ukrývá klasický „zámek“, který najdeme třeba ve vchodových dveřích a který tvoří zamykací mechanismus s otočnými stavítky. Vložky by měly splňovat potřebné certifikace a při využití doma alespoň III., ideálně ale IV., třídu odolnosti.

Na trhu lze nalézt celou řadu typů cylindrických vložek, které se odvíjejí od jejich použití i od konkrétních dveří. Mohou být jednostranné i oboustranné, které umožní zámek odemknout i v případě, že je z druhé strany klíč, a oblíbené jsou také vložky s olivou, které pohodlně uzamknete i zevnitř a bez klíče. Zajímavou nadstavbou jsou vložky mechatronické, které kombinují výhody mechanického zamykání a řízení přístupů pomocí aplikace.

Na co dát pozor při výběru:

Zámkovou vložku nekupujte naslepo. Je třeba znát rozměry dveří a zámek ideálně vybírat v kontextu celého domácího zabezpečení. Pokud si nejste jisti, obraťte se na odborníky nebo sáhněte po nezávislém katalogu Bezpečná země z dílny Policie ČR a Ministerstva vnitra nebo kontaktujte certifikovaného klíčaře či klíčovou službu, které právě výrobci školí a certifikují.

Závory a petlice

Závory a petlice nejčastěji chrání garážová vrata, sklepy, zahradní domky, ale i třeba i vjezdové brány. Jsou velmi variabilní, lze je použít na jednokřídlé i dvoukřídlé dveře a pokud je zvolíme správně, poskytují vysokou ochranu majetku.

Tělo petlice či závory by mělo být z pevného kovu, standardem jsou čepy chráněné proti vyražení. Pokud sáhnete po bezpečnostní petlici, získáte navíc i další ochranu proti vypáčení či vytržení, o které se zloději pokoušejí nejčastěji.

Na co dát pozor při výběru:

Vybírejte podle typu dveří i stupně zabezpečení, který očekáváte. Nezapomeňte na to, že velkou roli i hraje umístění petlice či závory. Pokud ji připevníme na starší a ztrouchnivělá prkna – třeba na kůlně – nikdy nebude správně plnit svou funkci.

Zabezpečovací mechanismy

Ačkoliv tento termín zní komplikovaně, opak je pravdou. V kontextu mechanického zabezpečení jde vlastně o propracovanější způsob ochrany majetku, který v sobě efektivně kombinuje například visací zámek s petlicí či závorou.

Kotevní systém (např. typu X Safety Box) mechanismu pak lze připevnit k jakémukoliv pevnému povrchu – typicky na stěnu, podlahu či kovové povrchy – a pomocí lanka nebo řetězu k němu snadno uzamknete větší předměty. Díky vysokému stupni zabezpečení zloděj mechanismus jednoduše nepřekoná.

Na co dát pozor při výběru:

Vybírejte z mechanismů, které mají potřebné certifikace a splňují všechny normy. Pamatujte na to, že k většině systémů je třeba zakoupit zvlášť ještě řetězy či lanka.

Speciální zámky

Máte pocit, že už je těch typů zámků trochu moc? Máme tu ještě poslední kategorii v podobě speciálních zámků, na které tak často nenarazíte, ale mohou se vám hodit. Jde například o zámek, kterým pohodlně zajistíte kontejner či popelnici nebo zámek určený k uzamčení poklopů, který je chrání proti krádeži a zároveň brání tomu, aby se někdo zranil např. pádem do otevřené kanalizace.

Rada na závěr:

Pokud se v domácím zabezpečení a přemíře zámků a klíčů ztrácíte, sjednoťte je do systému hlavního a generálního klíče. Jedním klíčem tak odemknete všechny zámky a dá vám lepší kontrolu nad ochranou majetku, umožní kontrolu přístupů a zbaví vás objemných svazků klíčů.