Sklep není skladiště nepotřebných věcí. Udělejte inventuru věcí i zabezpečení

Pytle s oblečením, sezonní výbava, sportovní vybavení, ze kterého už děti vyrostly, ale ještě jste ho nestihli prodat… Sklep často bývá úložištěm věcí, za které by se nemusel stydět nejeden bazar. Využijte nevlídné počasí k dlouho odkládanému úklidu sklepních prostor. A můžete rovnou přidat i kontrolu zabezpečení, které už možná – stejně jako uskladněné věci – také přesluhuje.

Třiďte a vyhazujte

Buďte nemilosrdní. Zbavte se věcí, které jste v průběhu roku (nebo let?) do sklepa nanosili s obvyklým „zatím to sem dám, a až bude čas…“. Cokoliv, co jste už rok nepotřebovali, pravděpodobně nebudete potřebovat vůbec. Roztřiďte nepotřebné věci na ty, které chcete darovat známým nebo charitě, na ty, které zkusíte prodat a na ty, které patří do odpadu. Uvidíte, že místo ve sklepě se hned uvolní.

Zbylé věci se snažte co nejlépe uskladnit. Na drobnosti, které nemají žádnou větší hodnotu, použijte plastové krabice či boxy. Nezapomeňte vše popsat, na jaře si poděkujete. Věci, které chcete důkladně zabezpečit, můžete schovat do bezpečnostní bedny. A větší kusy, jako jsou kola, lyže, kočárky nebo třeba pneumatiky, připevněte zámkem k některému ze zabezpečovacích mechanismů, jako je třeba X Safety box. Lze ho jednoduše připevnit ke zdi, podlaze nebo dveřím, a zloděj si s ním jen tak neporadí.

Nástrahy společných prostor

Z hlediska zabezpečení je bohužel velký rozdíl v tom, zda máte sklep doma v rodinném domě nebo v panelákovém suterénu. Společné prostory představují poměrně velký oříšek. Jejich zabezpečení ovlivníte jen stěží a často musíte spoléhat na uvědomělost ostatních obyvatel.

„Veškeré společné prostory by měly být zabezpečené bezpečnostními zámky s certifikací, ideálně alespoň v 3. třídě odolnosti. Praxe bohužel ukazuje, že na dveřích do sklepů či koláren se spíše šetří. Pokud víme, že naše sklepní prostory chrání obyčejný zámek, který navíc sousedé zapomínají zamykat, je jediným řešením hodnotné věci do sklepa raději neukládat,“ poukazuje na obvyklý stav společných prostor Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Majitelé sklepních kójí by se při zabezpečování měli zaměřit nejprve na kvalitu samotných dveří. Pokud kóji chrání laťová prkna, neměla by být nalomená, uvolněná či ztrouchnivělá. Na dveře patří kvalitní závora nebo petlice, doplněné visacím zámkem. Jeho vlastnosti nepodceňujte – vlhko ve sklepě nahrává rzi, proto vyberte zámek, který je přímo určen do extrémních podmínek.

Domácí sklepy a sklípky

Obyvatelé rodinných domů mají nad zabezpečením sklepa poměrně dobrou kontrolu, mnohdy ho však berou spíš jako podružné a soustředí se hlavně na zámky v domovních dveřích. Zloději však rádi hledají alternativní cesty a vždy volí tu nejsnazší. „Zloděj si obhlédne přístupové trasy do objektu a vybere si tu, kterou překoná nejjednodušeji. Tedy třeba garážová vrata, která chrání starý zrezlý visací zámek, nebo sklepní okénko, otevřené na ventilaci,“ upozorňuje Petr Neuvirt.

I na dveře či vrata proto patří stejně kvalitní zámek jako na vchodové dveře – s bezpečnostní certifikací, odolný vůči výkyvům počasí, a především různým zlodějským metodám, jako je vypáčení či přeražení. Překonání zámku ve 3. třídě běžnými tichými metodami dá lupiči pořádně zabrat, a je velmi pravděpodobné, že si svůj pokus rozmyslí.

Pozornost si zaslouží i zmiňovaná sklepní okénka – nepodceňujte jejich rozměry, protože zloděj se dokáže protáhnout i velmi úzkým prostorem. Okna vždy důsledně zavírejte a pokud je to možné, instalujte na ně bezpečnostní folii. Zabrání snadnému rozbití okna, a navíc zamezí výhledu dovnitř pro případ, že by váš sklep obcházel tipař.

Tipy:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus , který lze připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-100-350-a-1-ks-S-_d2261779_11047.aspx

Visací zámek TOKOZ Gama

http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-60-8-CS-_d2497198_11047.aspx

Visací zámek TOKOZ Gama ochrání majetek i v náročných klimatických podmínkách. Jeho mechanismus je uzamčen pomocí otočných stavítek, a díky tomu je zabezpečen proti bumpingu, vyhmatání a odvrtání. Krytý oblouk zámku o průměru 12 mm má zvýšenou odolnost proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo z kalené oceli odolá hrubému násilí, vrtání i pokusům o rozbití.