Sjezdovka u Prahy, Lipno i lyžovačka mezi vinicemi. Kam letos vyrazit na hory?

Ačkoli není zima ve městech nijak krutá, horská střediska jsou zasypána pořádnou dávkou sněhu a podmínky pro lyžování jsou ideální. Ať už na vás čeká zimní dovolená nebo třeba jen volný víkend, určitě se vyplatí vyrazit provětrat lyže či snowboard na některou z českých sjezdovek. Pokud váháte, kam za prašanem letos, nechte se inspirovat našimi tipy. Nemáte vlastní auto či váš městský vůz není na hory vhodný? Nevadí, ideální auto do hor si snadno můžete půjčit skrze peer-to-peer carsharing přímo od majitele.

Pro rodiny a milovníky pohodlí

Okolí Prahy, Lipno a lyžování mezi vinicemi

Máte málo času a nechcete sebe a své ratolesti ochudit o zimní radovánky? Vyrazte do Chotouně, kde na vás čeká areál, který je sice menší rozlohou, zato je blízko Praze. Místo ocení především rodiny, pro které je k dispozici výukové hřiště, zpomalovací talířový vlek a v neposlední řadě mírný svah.

Na Lipno jen v létě? Kdeže. Okolí naší největší vodní nádrže je rájem pro rodiny s dětmi i v zimě. Naleznete zde rozlehlé bezplatné výukové hřiště, kde své děti bezpečně naučíte základům lyžování. Sjezdovky mají mírný charakter a obsluhují je tři sedačkové lanovky.

Již skoro legendární je nejníže položená sjezdovka v jihomoravských Němčičkách. Nebojte se, i při nedostatku přírodního sněhu zde lze lyžovat na umělém povrchu. Prosvištíte se zde kolem spící vinice po dvou červených sjezdovkách v délce 350 metrů.

Oceníte pohodlí při cestě na zasněžený vrchol? Tak to vám doporučujeme skiresort Buková hora v Orlických horách, který disponuje vyhřívanou krytou sedačkovou lanovkou. Pro sjezd lze zvolit jednu ze dvou červeno-modrých tratí.

Pro zkušené lyžaře a snowboarďáky

Narodili jste se s lyžemi na nohou a lákají vás strmé kopce? Vyrazte na Šumavu, konkrétně na sjezdovku Šance na Špičáku u Železné Rudy. Kromě toho, že v nejprudším místě dosahuje sklon 100 nebo též 45°, je také úpravami nepolíbena v hlavní části, což ji činí jednou z nejnáročnějších v celé republice.

Neobjevená krása svahů Krušných hor

Libujete si v nekonečně dlouhých alpských sjezdovkách, ale tlačí vás čas? Zkuste nejdelší českou sjezdovku z Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou (konkrétně modrou turistickou). Užijete si více jak tříkilometrový sjezd, převýšení 650 metrů, a ještě se stihnete pokochat nádherným výhledem na Podkrkonoší. Nezapomeňte se sklouznout i po sousední, o půl kilometru kratší červené.

Svahy v okolí Špindlerova Mlýna patří k lyžařsky nejoblíbenějším

V Krkonoších nesmíme opomenout vyhlášený Špindl. Vybrat si lze hned z několika skiareálů, jako je Medvědín, Svatý Petr, Mísečky či Hromovka. Naším favoritem je trať nazvaná FIS World Cup, která je nejen sympaticky široká, ale také strmá (62 %). Špindlerův mlýn kromě lyžovačky nabídne dost i pro ty, kterým by na horách chyběl společenský život.

Za zkoušku určitě stojí i moderní skiareál na Klínovci. Kromě nové čtyřsedačkové lanovky, která vás z Jáchymova pohodlně doveze na vrchol, si užijete skoro tři kilometry dlouhou sjezdovku s převýšením 500 metrů.

Nemáte vhodný vlastní vůz? Nevadí!

Chcete vyrazit na hory s partou přátel nebo početnou rodinou, ale nemáte doma vhodný vůz? Naštěstí je dnes možné si auto snadno půjčit. Kromě klasických autopůjčoven existuje i třeba carsharingová platforma HoppyGo, kde si lidé mohou auta půjčovat mezi sebou.

V rámci HoppyGo je po celé republice k dostání přes 1 100 vozů včetně kombíků a dodávek, do kterých se vejde velká rodina i se zimní výbavou. Výhodou oproti autopůjčovnám je možnost vybrat si konkrétní vůz ze skutečně široké nabídky. Vzhledem k pokrytí HoppyGo je navíc velká šance, že auto seženete v bezprostředním okolí svého bydliště. Stačí si auto zarezervovat přes web či aplikaci a vyrazit.

Lanovka_klinovec Spindleruv_mlyn lipensky_skiareal